Μανώλης Κεφαλογιάννης: Καλούμε τους πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα σταθερότητας σε αυτές τις εκλογές.

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαντώνη

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης στην «Π»,  ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με την ΝΔ.  Kάνει αναφορά στο διακύβευμα των εκλογές της 9ης Ιουνίου λέγοντας πως « …η συμμετοχή όλων μας στις ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ σημαντική. Η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την ευρωπαϊκή της προοπτική. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».

Ο κ. Κεφαλογιαννης μίλησε και για τον συνυποψήφιο του και εκλεγμένο Δήμαρχο Χειμάρας Φρέντη Μπελέρη αλλα και την πρόσφατη επίσκεψη του στις φυλακές: «επισκέφθηκα τέσσερεις φορές τον Φρέντη Μπελέρη στις φυλακές, την πρώτη φορά μία εβδομάδα μετά τη σύλληψή του, τον Ιούλιο, το Νοέμβριο όπου παραβρέθηκα και στο δικαστήριο και τη Δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Όλες τις φορές συνάντησα έναν άνθρωπο που δίνει με προσωπικό κόστος τον αγώνα του για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Βορείας Ηπείρου. Για τους συμπατριώτες του και τις περιουσίες τους» και πως «το ζήτημα Μπελέρη είναι βαθύτατα ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές και έχει να κάνει με τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Και αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Νέα Δημοκρατία που τον συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιο της».  Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης απάντησε ακόμα στο κατά πόσο τον ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς αλλά και γιατί ο ψηφοφόρος της ΝΔ να του  δώσει έναν από τους τέσσερεις σταυρούς του.

 

Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών τις 9ης Ιουνίου;

Σήμερα 43 χρόνια μετά έχει δικαιωθεί πλήρως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η ιστορική του στρατηγική επιλογή για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ώρα που οι λαϊκιστές της εποχής κραύγαζαν συνθήματα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Όπως έχει δικαιωθεί και η ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι τα πολιτικά οφέλη από την ένταξή μας θα είναι πολύ περισσότερα από τα οικονομικά. Που ασφαλώς δεν είναι καθόλου αμελητέα. Μόνο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν καρπωθεί πάνω από 130 δισεκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια ενώ για τη νέα περίοδο οι εισροές θα είναι πάνω από 19 δις ευρώ που σημαίνει ότι η χώρα μας, οι παραγωγοί μας θα πάρουν το ίδιο ποσό με την προηγούμενη περίοδο. Ενώ την επόμενη περίοδο θα εισρεύσουν στη χώρα πάνω από 60 δισεκατομμύρια από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνομοθετεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και το 80% των νομοθετημάτων που ψηφίζονται στην Ελληνική Βουλή αποτελούν κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς. Γι’ αυτό θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό οι ευρωβουλευτές να έχουν επαφή με τις κοινωνίες. Να δίνουν λόγο στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Γι΄αυτό ήμουν και είμαι υπέρ του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές. Κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει σε πολλά κράτη μέλη. Με αποτέλεσμα οι ευρωβουλευτές αυτών των χωρών να είναι δυστυχώς αποκομμένοι από την κοινωνία. Να έχουν χάσει την επαφή τους με αυτή. Να έχουν γίνει «δημόσιοι λειτουργοί πολυτελείας» Παρόλα αυτά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει ο δημοκρατικότερος θεσμός της Ένωσης. Οι αποφάσεις του επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Και για αυτό η συμμετοχή όλων μας στις ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ σημαντική. Η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την ευρωπαϊκή της προοπτική. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Και καλούμε τους πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα σταθερότητας σε αυτές τις εκλογές. Γιατί το τι συμβαίνει σε μια εθνική κάλπη έχει αντανάκλαση τελικά στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς

Σας ανησυχεί η άνοδος της Ακροδεξιάς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη;

Τα άκρα και οι ακρότητες στην Ευρώπη παρουσιάζουν άνοδο σε περιόδους που η Δημοκρατία δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Σας θυμίζω την περίοδο του Μεσοπολέμου και την επικράτηση ακραίων και οδήγησαν την ήπειρό μας σε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο. Άρα εμείς θα πρέπει να λειτουργήσουμε ουσιαστικά και αποφασιστικά, να δώσουμε λύσεις ως πολιτικά συστήματα του δημοκρατικού τόξου στους πολίτες και στα προβλήματά τους ώστε να αποτρέψουμε την άνοδο των ακροτήτων, των κραυγών του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Άλλωστε όλη η ελληνική κοινωνία βίωσε τις συνέπειες του λαϊκισμού, του «με ένα νόμο και ένα άρθρο» και πλήρωσε πολύ ακριβά το λογαριασμό.

 

Γιατί ο ψηφοφόρος της ΝΔ να δώσει έναν από τους τέσσερεις σταυρούς του στον Μ. Κεφαλογιάννη;

Στην Ευρώπη δεν είμαστε ούτε διαχειριστές ούτε περιπατητές. Στην Ευρώπη είμαστε πρωταγωνιστές.  Ασφαλώς μέσα σε λίγες γραμμές δεν θα μπορούσα να παρουσιάσω το έργο μίας ολόκληρης δεκαετίας. Θα αναφερθώ επιγραμματικά σε ορισμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για να καταδείξω ότι στην Ευρώπη δεν είμαστε περιπατητές αλλά στην Ευρώπη είμαστε πρωταγωνιστές.

Με τροπολογίες που είχα την τιμή να καταθέσω και υπερψηφίστηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καταδικάσαμε και ζητήσαμε την άμεση ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου που απεμπολεί τα κυριαρχικά δικαιώματα, το δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, των νησιών μας και έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που έχει υπογραφεί και κυρωθεί από πάνω από 150 χώρες, κάτι που την καθιστά εθιμικό δίκαιο δηλαδή είναι απολύτως εφαρμοστέα ακόμη και από τις λίγες χώρες που δεν την έχουν υπογράψει και κυρώσει. Το Δίκαιο της Θάλασσας που σαφώς ορίζει στο Άρθρο 121 ότι τα νησιά που έχουν οικονομική ζωή έχουν το ίδιο δικαίωμα σε ΑΟΖ με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Καταστήσαμε τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης, μία συνθήκη που μας χάρισε 100 χρόνια ειρήνης, ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μία Συνθήκη που σαφώς ορίζει την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο ως Ελληνική Εθνική Μειονότητα και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ως θρησκευτική.

Συμβάλλαμε στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που παράνομα κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης. Ήμουν μάλιστα, ως πρόεδρος της Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας ο μόνος Ευρωπαίος αξιωματούχος που τους επισκέφθηκε στις φυλακές κατόπιν ειδικής άδειας των τουρκικών αρχών.

Είχα την τιμή να είμαι εισηγητής 7 Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Του πρώτου νομοθετήματος για την Πράσινη Συμφωνία. Που αφορά κυρίως τις περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη. Ένα νομοθέτημα που στόχο έχει να προχωρήσουμε σε μία περιβαλλοντική Ευρώπη χωρίς να αφήσουμε κανέναν πολίτη πίσω.

 

Πόσο σημαντικό είναι κ. Κεφαλογιάννη η εκλογή του Φ. Μπελέρη σε αυτές τις ευρωεκλογές, και τι σας είπε στην πρόσφατη επίσκεψη σας στις φυλακές;

Επιτρέψτε μου μία μικρή ιστορική αναδρομή σχετικά τη σύλληψη και προφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη. Ο Φρέντης Μπελέρης συνελήφθη στις 12 Μαΐου 2023 δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές με τη σαθρή κατηγορία της δήθεν εξαγοράς ψήφων, προφυλακίστηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή. Λίγες ώρες μετά ο λαός της Χειμάρρας δεν πτοήθηκε και τον εξέλεξε πανηγυρικά δήμαρχο Χειμάρρας. Παρέμεινε προφυλακισμένος παρά τις συνεχείς αιτήσεις για επιβολή περιοριστικών μέτρων. Όλο αυτό το διάστημα δεν του επιτράπηκε να ορκιστεί δήμαρχος. Στη Χειμάρρα, παγκόσμια πρωτοτυπία για μία χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική, τα καθήκοντα του δημάρχου τα ασκεί ο προηγούμενος δήμαρχος που έχει ηττηθεί στις εκλογές. Πριν λίγες ημέρες το δικαστήριο κατά της διαφθοράς τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλακή για δήθεν χρηματισμό 340 ευρώ. Την ώρα που ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας ομολόγησε ότι χρηματίστηκε από την αλβανική αστυνομία για να κατηγορήσει ψευδώς τον Φρέντη Μπελέρη. Δεύτερη παγκόσμια πρωτοτυπία. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει δέκα μήνες στη φυλακή. Ο στόχος της αλβανικής ηγεσίας είναι σαφής. Δεν θέλει να επιτρέψει στο νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει τα καθήκοντά του. Θέλει να οδηγήσει τη Χειμάρρα σε νέες εκλογές. Για να ελέγξει το δήμο. Για να καρπωθούν οι λεγόμενοι επενδυτές το «φιλέτο» της ακτογραμμής της Χειμάρρας.

Επισκέφθηκα τέσσερεις φορές τον Φρέντη Μπελέρη στις φυλακές, την πρώτη φορά μία εβδομάδα μετά τη σύλληψή του, τον Ιούλιο, το Νοέμβριο όπου παραβρέθηκα και στο δικαστήριο και τη Δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Όλες τις φορές συνάντησα έναν άνθρωπο που δίνει με προσωπικό κόστος τον αγώνα του για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Βορείας Ηπείρου. Για τους συμπατριώτες του και τις περιουσίες τους.

Καταθέσαμε στις 12 Ιουλίου 2023 μαζί με τον Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τροπολογία με την οποία εκφράζεται η βαθιά ανησυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για τη σύλληψη του εκλεγέντα Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη τις παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και του απαγορεύει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος». Επίσης, τονίζεται ότι το συγκεκριμένο θέμα «συνδέεται απόλυτα, με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων,  με το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στο Δήμο της Χειμάρρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές». Μία τροπολογία που έγινε δεκτή με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στάλθηκε έτσι από τις Βρυξέλλες, ένα ξεκάθαρο ηχηρό μήνυμα, ότι οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της Ελληνικής Μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές, ούτε από την Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Αλβανία περνάει από την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το θέμα Μπελέρη πολύ ψηλά στην ατζέντα του και έχει καταστήσει σαφές στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα ότι η Ελλάδα όσο το θέμα Μπελέρη δεν λύνεται η Ελλάδα θα μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κυρώσεις κατά της Αλβανίας, μίας υπό ένταξη χώρας, όσο δεν συμμορφώνεται με την τήρηση του Κράτους Δικαίου και του σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Κυρώσεις όπως κατάργηση της βίζας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Αλβανών πολιτών.

Το ζήτημα Μπελέρη είναι βαθύτατα ευρωπαϊκό, δεν είναι διμερές και έχει να κάνει με τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Και αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Νέα Δημοκρατία που τον συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιο της. Ελπίζουμε να επικρατήσει το δίκαιο και σύντομα να αφεθεί ελεύθερος.