Τα παρασκήνια, τα μηνύματα και οι παρουσίες στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΜΑΘ

από Team MyPortal.gr
sms

Γράφει ο “Γέρων”

Aν και η ηλικία μου δεν επιτρέπει μετακινήσεις μέσα στον καύσωνα, ωστόσο πέρασα μια βόλτα νωρίτερα απο το Διοικητήριο για την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΜΑΘ. Είναι άλλωστε η παλιά μου γειτονιά, στα μάρμαρα μεγάλωσα παίζοντας μπάλα.

Πέντε λεπτά πριν τις δέκα έφθασε στο Υπουργείο ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος και είχε για δέκα λεπτά μια κλειστή συνάντηση με τον νέο ΥΜΑΘ Κώστα Γκιουλέκα και τον προκάτοχό του Στάθη Κωνσταντινίδη.

Μετά ακολούθησαν οι δηλώσεις που ομολογώ πως με κούρασαν, αν και οι ευγενικές κυρίες του Υπουργείου μου παραχώρησαν θέση λόγω ηλικίας. Ο Κωνσταντινίδης μίλησε για περισσότερα απο 20 λεπτά κάνοντας έναν αναλυτικό απολογισμό της θητείας του στο ΥΜΑΘ. Λυπήθηκα τις καλοντυμένες κυρίες που έδωσαν το παρών στην τελετή που προσπαθούσαν μέσα στη ζέστη να ισορροπήσουν στα τακούνια τους και δεν έκρυβαν την ταλαιπωρία τους.

Κατά τα άλλα ακούστηκαν διάφορα σχόλια όπως “αν είχε κάνει όλα όσα είπε τότε δεν θα έφευγε απο το Υπουργείο”. Αλλά αυτά είναι κακίες και δεν θα επιμείνω. Ούτε θέλω να θυμηθώ πως μια νευραλγική ευθύνη που του ανατέθηκε, ο συντονισμός για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού λόγω fly over, μάλλον δεν πήγε καλά αν κρίνω πως οι του Υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών τον είχαν “δώσει” δημοσίως πάνω απο μια φορά…

Ο Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε “ιδιότυπη” δομή το ΥΜΑΘ με περιορισμένες αρμοδιότητες αλλά ιστορική αποστολή και ανέφερε πως έχει μόνο 92 υπαλλήλους. Ο Γκιουλέκας απο την πλευρά του τόνισε πως ναι μεν δεν έχει πολλές αρμοδιότητες αλλά έχει πολλές δυνατότητες.

Όσο για το πως θα πορευθεί ο Γκιουλέκας ως ΥΜΑΘ; Νομίζω πως μέσα απο μερικές αναφορές του έδωσε το πολιτικό του στίγμα: τόνισε χαρακτηριστικά πως νιώθει συγκίνηση που ως εγγονός Μακεδονομάχου αναλαμβάνει την ευθύνη της Μακεδονίας-Θράκης, και πολλές φορές αναφέρθηκε στη Μακεδονία, αλλά και στο ότι ο νέος Υπουργός Εσωτερικών ειναι Μακεδόνας. Είπε ακόμη οτι η Μακεδονία ειναι αδικημένη.

Ο νέος Υπουργός Λιβάνιος μίλησε ελάχιστα αλλά έδωσε την είδηση: είπε πως μια φορά το μήνα μαζί με τον υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη, που ειναι αρμόδιος για την αυτοδιοίκηση, θα έρχεται στη Θεσσαλονίκη για επαφές με τους τοπικούς δήμους και φορείς.

Στο γραφείο του ΥΜΑΘ είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος. Αν και δεν είχα τα γυαλιά μου μαζί κατάφερα και είδα τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος δήμαρχος Θερμαϊκού Θοδωρής Τζέκος, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Σίμος Διαμαντίδης, ο πρόεδρος του ΒΕΘ Τάσος Καπνοπώλης, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Άγης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης, η συντονίστρια του πρωθυπουργικού γραφείου Μακεδονίας Έλενα Σώκου, ο πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Ζήσης Ιωακείμοβιτς κ.ά.