Διαρροή απόρρητου εγγράφου: Η Αίγυπτος σχεδίαζε αποστολή 40.000 ρουκετών στη Ρωσία

από Team MyPortal.gr
sms

Βάσει του άκρως απόρρητου εγγράφου, με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, ένας από τους στενότερους συμμάχους της Αμερικής στη Μέση Ανατολή και σημαντικός αποδέκτης αμερικανικής βοήθειας, διέταξε πρόσφατα τους υφισταμένους του να παράγουν έως και 40.000 ρουκέτες που θα αποσταλούν κρυφά στη Ρωσία, «για να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση».

Η Washington Post απέκτησε το έγγραφο από απόρρητα αρχεία που αναρτήθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην εφαρμογή Discord. Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για την εκτέλεση αυτού του σχεδίου ούτε έχει δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Η παροχή όπλων στη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία θα αποτελούσε ένα δυνητικά εκρηκτικό παιχνίδι για την Αίγυπτο, ένα έθνος που, παρά την εμβάθυνση των δεσμών του με τη Μόσχα, παραμένει βαθιά προσηλωμένο στη συνεργασία του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επί δεκαετίες παρέχουν στη χώρα πάνω από 1 δισ. δολάρια ετησίως σε βοήθεια ασφαλείας.

Το έγγραφο δεν αναφέρει ρητά γιατί η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει τους πυραύλους, αλλά ο στρατός της έχει δαπανήσει τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών στον πόλεμο, και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει κρυφά τη Ρωσία με βλήματα πυροβολικού και ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει το ίδιο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις τιμές των εμπορευμάτων παγκοσμίως και έχει ασκήσει σοβαρή πίεση στην Αίγυπτο, τον κορυφαίο εισαγωγέα σιταριού στον κόσμο, η οποία έχει λάβει πάνω από το 80% του σιταριού της από τη Ρωσία και την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια.

Η Μόσχα και το Κάιρο έχουν συνάψει αρκετές σημαντικές συμφωνίες πρόσφατα. Η Rosatom, η κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας της Ρωσίας, ξεκίνησε επίσης πέρυσι την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Αιγύπτου.

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αύξησε την πίεση στην κυβέρνηση Σίσι για την καταστολή της κοινωνίας των πολιτών, τη φυλάκιση αντιφρονούντων και τη χρήση βίας κατά των επικριτών.