Δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης: Γιατί πλημμύρισε η Θεσσαλονίκη στις 10 Μαΐου

από Team MyPortal.gr
sms

Για μια πρωτόγνωρη καταιγίδα έκανε λόγο στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων ο καθηγητής του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καρακώστας. «Η συγκεκριμένη καταιγίδα ήταν όχι μόνο πρωτόγνωρη αλλά και σπάνια, ως προς την έντασή της και την ποσότητα του νερού, καθώς και για το ότι έπεσε στο κέντρο της πόλης» είπε ο κ. Καρακώστας τονίζοντας ότι η καταιγίδα της 10ης Μαϊου ήταν πολυκυτταρική για αυτό και η διάρκειά της ήταν μια ώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής του ΑΠΘ, το διάστημα 1931 – 1960 κατά μέσο όρο έπεσαν 40,2 χιλιοστά νερό το μήνα και το 1961-1990 κατά μέσο όρο 50,3 χιλιοστά. Όσον αφορά στην καταιγίδα που έπληξε τη Θεσσαλονίκη, από τις 12.38μ.μ. έως και τις 13.40μ.μ. έπεσαν 70,6 χιλ. νερού, κάτι που δείχνει την ένταση του φαινομένου.

«Το προσωπικό του δήμου Θεσσαλονίκης ήταν σε πλήρη ετοιμότητα», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του δήμου και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας, Θωμάς Ψαρράς υποστηρίζοντας ότι τα συνεργεία λειτούργησαν άμεσα για την απομάκρυνση των φερτών υλικών, ενώ και οι λοιπές υπηρεσίες ήταν σε πλήρη ετοιμότητα.

Για εξαιρετικά μεγάλη βροχόπτωση και εξαιρετική απορροή υδάτων λόγω του σχεδιασμού της πόλης, έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης. «Ο όγκος του νερού ήταν τεράστιος παρασύροντας ακόμα και αυτοκίνητα», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ.

Ο κ. Κρεστενίτης αναφερόμενος στην ετοιμότητα της εταιρείας τόνισε ότι «τα συνεργεία της αποχέτευσης με τα βυτία ήταν στους δρόμους για να αποχετεύσουν τα νερά της βροχής. Η ΕΥΑΘ με βάση τη νομοθεσία έχει ευθύνη του παντορροικού συστήματος αποχέτευσης. Αποκλειστική της ευθύνη είναι οι αγωγοί ομβρίων και ακαθάρτων. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι ευθύνη της ΕΥΑΘ. Οι άλλοι αγωγοί δεν είναι ευθύνη μας».

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τόνισε ότι η πόλη δεν είναι θωρακισμένη ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ρέματα και τον καθαρισμό τους.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Σεργιάδης, δήλωσε πως η ΠΚΜ αντέδρασε άμεσα.