Δ. Αβραμόπουλος: Δεν υπάρχει περίπτωση να ιδιωτικοποιηθεί το νερό

από Team MyPortal.gr
sms

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν κατηγορηματικός σε δηλώσεις του πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει το νερό.

«Το νερό δεν υπάρχει περίπτωση να ιδιωτικοποιηθεί. Αν φτάσουμε σε αυτό σημείο έχουμε χάσει κάθε επαφή με τη ζωή. Κόπηκε και τελειώνει αυτό το θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ότι πρέπει να χτυπήσει αυτό το θέμα. Η ΝΔ βγήκε και είπε ότι δεν υπάρχει θέμα. Γιατί συζητάμε τώρα;», ξεκαθάρισε από την πλευρά του σε δηλώσεις του στο MEGA.

«Ο φράχτης δεν είναι για να εμποδίσει τον κόσμο αλλά για τη δημιουργία νόμιμων διαύλων»

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για το ζήτημα του Έβρου και την επέκταση του φράχτη.

«Μιλάτε με εμένα, που ως αρμόδιος επίτροπος για τα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης είχα ορθώσει τότε το ανάστημά μου στον φράχτη που ήθελε να χτίσει ο κ. Ορμπάν. Ήθελε να χτίσει φράχτη ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ. Στην περίπτωση του Έβρου τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Έβρος είναι τα σύνορα της Ευρώπης μες μία περιοχή από όπου έρχονται και θα συνεχίσουν να έρχονται – γιατί έχουμε εσωτερικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, και έτσι και έρθουν 2 εκατομμύρια πρόσφυγες, κάποιος πρέπει να  τους σταματήσει. Μια δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας που τότε είχα διαχειριστεί, που σταμάτησε τις ροές μέχρι το 2019,. Και σε μία στιγμή τέλειωσε το 2020. Για ποιον λόγο τότε γινόταν αυτό, η Τουρκία δεν είχε ανοίξει τις πόρτες προς τα νησιά, θα μπορούσε να το διαχειριστεί η Ελλάδα; Αυτό έγινε γιατί το 2015-2016 που συμφωνήθηκε η δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας, δηλαδή η Τουρκία να σταματάει τις ροές και η Ευρώπη να χρηματοδοτεί την Τουρκία για να μπορεί να συντηρεί κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες 3,5 εκ. πρόσφυγες, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αυτό τηρήθηκε μέχρι το 2019», ανέφερε αρχικά.

«Το 2020 η Τουρκία, για να πιέσει την Ευρώπη και να συνεχιστεί η χρηματοδότησή, είπε “πηγαίντε στην Ευρώπη”. Με ποιον τρόπο; Από τον Έβρο. Ο Έβρος είχε μείνει έξω από τη δήλωση Ευρώπης – Τουρκίας και με ευθύνη της τότε ελληνικής κυβέρνησης η οποίας τότε είπε ότι η περιοχή είναι υψηλής εθνικής ευαισθησίας, ξεκίνησε η ιδέα του φράχτη. Ο φράχτης δεν είναι για να εμποδίσει τον κόσμο να κινηθεί, είναι για να δημιουργήσει νόμιμου διαύλους για εκείνους που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη από εκείνη την πλευρά και για να «χτυπήσει» τους διακινητές, καθώς καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στον Έβρο», συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Δύο φορές πήγαν να μας διώξουν από τη ζώνη Σένγκεν»

«Ο φράχτης δεν θα έπρεπε να υπάρχει ως θέμα στην πολιτική ατζέντα της Ελλάδος. Όλοι είμαστε με την άποψη ότι είναι υποχρέωσή μας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα. Γιατί είμαστε στη ζώνη Σένγκεν αλλιώς θα μας είχαν πετάξει έξω. Όταν ήμουν επίτροπος ήλθε δυο φορές αίτημα να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν ως ανίκανη να διαχειριστεί τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Δεν είναι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που αποφάσισε, είναι οι ευρωβουλευτές οι οποίοι παίρνουν γραμμή από τα κράτη τους. στη βόρεια Ευρώπη λοιπόν, δεν νοιάζεται για το που θα πάνε οι πρόσφυγες. Άρα δεν είναι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που λέει όχι στον φράχτη είναι μία βασική αρχή που έχει να κάνει με κάτι άλλο, το «όχι η Ευρώπη φρούριο», μιλώντας για το να μην υπάρχουν εσωτερικά σύνορα στην Ευρώπη»,

«Τρίτον, δεν απειλείται η Τουρκία από την Ελλάδα ή αντίστροφα, στον Έβρο. Δεν είναι σύνορο Ελλάδας και Τουρκίας, έχει να κάνει με τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Από εκεί και πέρα αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Τουρκία προσπάθησε κάποιοι στιγμή  να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδος».