Στα Σκόπια για τη Σύνοδο Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο Γ. Γεραπετρίτης

από Team MyPortal.gr
sms

Με σταθερό διακύβευμα την προώθηση της ενσωμάτωσης κυρίως των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς και ευρω-ατλαντικούς θεσμούς συνεδριάζει, αυτή τη φορά στα Σκόπια που διαθέτουν φέτος την προεδρία, η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Στη Σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Αλβανία, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, το Κόσσοβο, η Κροατία, η Σερβία και η Τουρκία, θα παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Του Πιέρρου Τζανετάκου

Η Σύνοδος Κορυφής, που τον Ιούνιο του 2022 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, διεξάγεται στη σκιά των ευρύτερων γεωπολιτικών ανατροπών που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, με κύρια αιτία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τη διακριτή προσπάθεια τρίτων παικτών, όπως η Μόσχα και η Άγκυρα, να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή

Παρά δε το γεγονός ότι η Ένωση επιχειρεί να αναθερμάνει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η διαδικασία φαίνεται ότι τελματώνει εξαιτίας και της αδυναμίας συγκεκριμένων κρατών να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά και του εντεινόμενου εθνικισμού που συνεχίζει να προκαλεί επί μέρους διμερείς τριβές. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, αλλά και ο προβληματισμός που έχει προκληθεί εξαιτίας της εκλογής του λαϊκιστικού- εθνικιστικού VMRO στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Στην εξίσωση, φυσικά, πρέπει, να προστεθούν και οι νέες ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στα κράτη- μέλη μετά τις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, με τον ευρωσκεπτικισμό να αυξάνεται ακόμα και στον πυρήνα της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά ήδη από τις αρχές του 21ου αιώνα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων– ήταν άλλωστε έκτοτε η κατ’ εξοχή επισπεύδουσα της διαδικασίας, εμμένοντας όμως στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, ειδικά σε ότι αφορά τα ζητήματα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά, άλλωστε, αναμένεται να αναδείξει κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Σύνοδο Κορυφής ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπό τους νέους όρους που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες αφενός στις σχέσεις με την Αλβανία, αφετέρου σε αυτές με τη Βόρεια Μακεδονία.

Η μεν υπόθεση του εκλεγμένου, πλέον, ευρωβουλευτή Μπελέρη κρατά τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις σε χαμηλό βαρομετρικό, με την Αθήνα να ζητά επιμόνως από τα Τίρανα την τήρηση των βασικών αρχών του κράτους δικαίου, ενώ η εμφανής διάθεση της νέας ηγεσίας με τη Βόρεια Μακεδονία να κινείται εκτός του πλαισίου της Συμφωνίας των Πρεσπών αγνοώντας το άρθρο περί χρήσης erga omnes του ονόματος της χώρας, προμηνύει την περαιτέρω αύξηση της έντασης με τα Σκόπια.

Είναι δε ιδιαιτέρως ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ. Γεραπετρίτης θα βρεθεί για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο με τους νεοεκλεγμένους βορειομακεδόνες αξιωματούχους, ενώ στη Σύνοδο θα παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Για την Αθήνα η περιφερειακή συνεργασία και η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονία αποτελούν μεν προτεραιότητα, όπως όμως τακτικά επαναλαμβάνουν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία δεν πρόκειται να «δώσει λευκή επιταγή» είτε στα Σκόπια, είτε στα Τίρανα, εφόσον δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους που αντλούνται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Η περιφερειακή συνεργασία θεωρείται ως το πλέον αποτελεσματικό μέσο για την ανάπτυξη και την εμπέδωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και των σχέσεων καλής γειτονίας, μεταξύ των χωρών της περιοχής». Αυτή ήταν μια από τις πλέον χαρακτηριστικές παραγράφους του Κειμένου Συμπερασμάτων της Θεσσαλονίκης. Βρισκόμαστε άραγε σε αυτό το σημείο;

Πηγή: ertnews.gr