Πράσινες διαδρομές αλλάζουν την εικόνα της Καλαμαριάς

από Team MyPortal.gr
sms

της Βαρβάρας Ζούκα

Ένα δίκτυο πράσινων διαδρομών, το οποίο θα συνδέσει εμπορικές δραστηριότητες, χώρους που αποτελούν σημεία αναφοράς της περιοχής αλλά ακόμη και στάσεις του υπό κατασκευή μετρό, πρόκειται να δώσει μια νέα, αναβαθμισμένη εικόνα σε κομβικές περιοχές του δήμου Καλαμαριάς. Οι αναπλάσεις που έχουν σχεδιαστεί πρόκειται να προχωρήσουν με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης Ελπίδα Καλπίδου, το έργο περιλαμβάνει αναπλάσεις των πράσινων διαδρομών που προβλέπονται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Καλαμαριάς. “Πρόκειται για μια παρέμβαση που συνδέεται με τη βιώσιμη κινητικότητα και την ανθεκτικότητα των πόλεων”, επεσήμανε η κυρία Καλπίδου. Ήδη η δημοτική επιτροπή του δήμου Καλαμαριάς προχώρησε στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων. Η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης του δήμου Καλαμαριάς εκτιμά ότι τα εργοτάξια για την υλοποίηση της παρέμβασης θα αναπτυχθούν τον Σεπτέμβριο.

 

Παρεμβάσεις σε κομβικές περιοχές

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου Καλαμαριάς, τα έργα ανάπλασης θα εξελιχθούν σε συνολική επιφάνεια άνω των 60.000 τ.μ. και σε μήκος περίπου 3.500 μέτρων.

Μέσα από το δίκτυο των πράσινων διαδρομών που πρόκειται να διαμορφωθεί κεντρικοί οδικοί άξονες του δήμου Καλαμαριάς αναμένεται να αναβαθμιστούν τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Παράλληλα, θα προκύψουν βελτιωμένες συνθήκες στη μετακίνηση όχι μόνο των πεζών αλλά και των ποδηλατών, αφού αυξάνονται οι πεζόδρομοι και οι ποδηλατόδρομοι και ενισχύονται οι ήπιες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα, έχουν σχεδιαστεί τέσσερις πράσινες διαδρομές ως εξής:

  1. Η πρώτη αρχίζει στην οδό Αργοναυτών και στη συνέχεια στην οδό Παπακυρίτση, όπου διαχωρίζεται σε δύο κλάδους, εκ των οποίων ένας επί της Πόντου και ο δεύτερος επί της Θερμαϊκού.
  2. Η δεύτερη βρίσκεται επί της οδού Χηλής και καταλήγει στο σημείο όπου αλλάζει ονομασία σε Μεταμορφώσεως.
  3. Η τρίτη περιλαμβάνει την οδό Σκρα, που αρχίζει από τη Νικολάου Πλαστήρα και καταλήγει στην Αδραμυτίου.
  4. Η τέταρτη πράσινη διαδρομή περιλαμβάνει την οδό Κουντουριώτου από το ύψος της πλατείας Ύδρας έως και το ύψος της οδού Ερυθραίας και συνεχίζει στην οδό Ερυθραίας από το ύψος της οδού Κουντουριώτου έως και την οδό Σμύρνης. Έπειτα διέρχεται από το σημείο ανάμεσα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς και στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής έως το ύψος της οδού Ανδρούτσου. Συνεχίζει από τα δεξιά έως το ύψος της οδού Κανάρη και αμέσως μετά αριστερά έως το ύψος της οδού Μητροπολίτου Γενναδίου. Από εκεί φτάνει έως το ύψος του Άλσους της Νέας Κρήνης με τη διαδρομή να καταλήγει στο τέλος του μονοπατιού ανάμεσα στους υπαίθριους χώρους στάθμευσης και στο Άλσος της Νέας Κρήνης. Ακόμη, η πράσινη διαδρομή περιλαμβάνει τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της πλατείας Ύδρας, τα οποία ενώνονται στην οδό Κάτω Παναγιάς έως το ύψος της οδού Εφέσου. Στη συνέχεια, περιλαμβάνει την Εφέσου από το ύψος της οδού Κάτω Παναγιάς έως και το ύψος της οδού Κανάρη αλλά και την οδό Κανάρη, από το ύψος της Εφέσου έως και το τέλος της οδού που καταλήγει στον σταθμό του μετρό.

Εκτεταμένοι ποδηλατόδρομοι

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται και η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατόδρομων, που θα αναπτύσσεται σε συνολικό μήκος 4,2 χιλιομέτρων. Προβλέπονται είτε ποδηλατόδρομοι όπου θα μπορούν να κινούνται αποκλειστικά ποδηλάτες είτε μικτοί ποδηλατόδρομοι, όπου η κίνηση του ποδηλάτου θα συνδυάζεται με την κίνηση πεζών ή οχημάτων, όταν πρόκειται για οδούς ήπιας κυκλοφορίας.

Στις πράσινες διαδρομές ενσωματώνονται στοιχεία περιβαλλοντικού και βιοκλιματικού σχεδιασμού. Το πράσινο ενισχύεται και δίδεται έμφαση στην αύξηση της συνολικής έκτασης που καλύπτει, ενώ επιλέγονται δέντρα που το καλοκαίρι αυξάνουν τη σκίαση και τον χειμώνα επιτρέπουν να περνούν οι ακτίνες του ήλιου. Ακόμη, πρόκειται να εγκατασταθεί φωτισμός χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ προβλέπονται και παρεμβάσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρίες.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 22-6-2024)