Θοδωρής Μητράκας: “Oι πολίτες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις απο την κυβέρνηση”

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά απο αυτό αναφέρεται σε συνέντευξή του στην “Π” ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θοδωρής Μητράκας. “Οι πολίτες ξεκαθάρισαν ότι έχουν ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις από μια κυβέρνηση που πραγματικά πιστεύουν ότι μπορεί να καταφέρει περισσότερα”, σημείωσε ενώ για το πως θα επιστρέψουν πίσω όσοι δεν επέλεξαν ΝΔ σε αυτές τις εκλογές αναφέρει: “οι πολιτικές είναι αυτές που κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και τα πρόσωπα που τις υπηρετούν αυτά που κερδίζουν τις εκλογικές μάχες”.

Ποιο μήνυμα έστειλαν οι πολίτες στη ΝΔ στις ευρωεκλογές;

Πιστεύω ότι το μήνυμα των πολιτών ήταν διπλό: για ακόμη μια φορά ανέδειξαν τη Νέα Δημοκρατία σε νικητή και αυτών των εκλογών δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις τους, όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας, ταυτόχρονα όμως ξεκαθάρισαν ότι έχουν ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις από μια κυβέρνηση που πραγματικά πιστεύουν ότι μπορεί να καταφέρει περισσότερα. Βλέποντας και αναλύοντας συνολικά τα αποτελέσματα είναι εύκολα διακριτό ότι αποδοκίμασαν κάθε άλλη πρόταση διακυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και είναι επίσης διακριτό, με βάση τα ίδια τα αποτελέσματα ότι θέλουν μια διαφορετική ιεράρχηση τόσο όσον αφορά την προτεραιότητα των νομοθετημάτων της κυβέρνησης όσο και το περιεχόμενό τους, ζητώντας περισσότερο focus στην καθημερινότητα και στην οικονομία του λαϊκού νοικοκυριού.

Απαντήθηκε αυτό το μήνυμα με τον ανασχηματισμό;

Νομίζω ότι πρώτος από όλους ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, συναισθανόμενος την ευθύνη που έχει αναλάβει κερδίζοντας σε διαδοχικές εκλογικές μάχες την εμπιστοσύνη των πολιτών, ανέλυσε το αποτέλεσμα με ρεαλισμό και όπως μας έχει συνηθίσει έδρασε άμεσα και αποφασιστικά. Δεν προχώρησε σε ριζικό ανασχηματισμό, μετακίνησε υπουργούς που έχουν φέρει αποτελέσματα και έχουν αποδείξει ότι δουλεύουν και τολμούν, άντλησε νέα πρόσωπα από την πλούσια δεξαμενή της κοινοβουλευτικής μας ομάδας,που έχουν πέρα από την πετυχημένη πολιτική τους διαδρομή, διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς με τον πυρήνα της οργανωμένης βάσης της ΝΔ. Το πιο βασικό όμως είναι ότι ιεράρχησε νέους στόχους και ζήτησε υψηλούς ρυθμούς όσον αφορά τους χρόνους επίτευξης των αποτελεσμάτων, που θα γίνουν αισθητά από τη μέση ελληνική οικογένεια. Μέσα από την καθημερινή μου επαφή με τα κομματικά μας στελέχη διαπιστώνω και τη δική τους ικανοποίηση από τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και για να μην κατηγορηθώ ότι τα βλέπω όλα τέλεια και ρόδινα θα σημειώσω την αγωνία τους για την αξιοποίηση στελεχών από την Θράκη και τον Έβρο, πιστεύω όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει σε μελλοντικό χρόνο και ότι μέχρι τότε δεν υπάρχει πιο ισχυρός εγγυητής διαφύλαξης των εθνικών μας συμφερόντων από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Γιατί στη Θεσσαλονίκη τα ποσοστά είναι χαμηλά;

Το ερώτημά σας δεν σας κρύβω ότι με έχει απασχολήσει έντονα όχι μόνο μετά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά γενικότερα από τα εκλογικά αποτελέσματα της περιοχής μας από την κρίση των μνημονίων και μετά. Στο κομμάτι που με αφορά δεν έχω διστάσει με πρωτοβουλία μου να κάνουμε σε όποιο κομματικό όργανο προέδρευα μέχρι και σήμερα διεξοδική αποτίμηση των αποτελεσμάτων. Σίγουρα λοιπόν ένα μερίδιο ευθύνης έχουμε, όσον αφορά τα οργανωτικά οι κομματικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης σε όλα τα επίπεδα. Πιο κρίσιμο είναι όμως η κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών γενικά στην κεντρική κυβέρνηση, εξαιτίας της κοροϊδίας και της εγκατάλειψης που βιώσαμε από τις κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχουν δημιουργήσει ένα σκεπτικισμό στους Θεσσαλονικείς. Πιστεύω όμως, ότι χάρη στη βαρύτητα και την προτεραιότητα που επέδειξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε θέματα υποδομών, πρασίνου και τοπικής οικονομικής ανάπτυξης κατά την πρώτη του θητεία, η άποψη τους θα αλλάξει κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, γιατί τα αποτελέσματα θα είναι απτά και θα βελτιώσουν αισθητά τη ζωή όλων μας και αυτό θα το πιστωθεί η ΝΔ, που διορθώνει καθημερινά αδικίες χρόνων. Κλείνοντας θα επισημάνω και ότι αρκετοί κομματικοί σχηματισμοί, δεξιά από τη ΝΔ, επί της ουσίας ξεκίνησαν από εδώ λόγω εντοπιότητας των επικεφαλής τους και αυτό τους προσέδωσε μια ιδιαίτερη δυναμική, η οποία όμως στηρίχτηκε στο λαϊκισμό και τη πατριδοκαπηλία για αυτό και πιστεύω ότι γρήγορα θα ξεφουσκώσουν. Οι ψηφοφόροι όμως που υφαρπάξαν, κυρίως από τον χώρο μας σύντομα θα τους εγκαταλείψουν, γιατί παραφράζοντας την γνωστή ρήση… μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη, τρείς και τον πήραμε είδηση.

Πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι διαρροές προς τα δεξιά; 

Πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, γιατί αδικεί τη ΝΔ να χάνει έστω και προσωρινά την εμπιστοσύνη διαχρονικών ψηφοφόρων της, γιατί η παράταξη μας τους έλεγε πάντα μόνο την αλήθεια όποια και να ήταν αυτή, έμεινε αταλάντευτη ανεξαρτήτως κόστους στις θεμελιώδεις της αρχές και αξίες έχοντας πάντα σαν επίκεντρο τον άνθρωπο και ιστορικά ήταν πάντα από τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Όσον αφορά το πως νομίζω ότι οι πολιτικές είναι αυτές που κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και τα πρόσωπα που τις υπηρετούν αυτά που κερδίζουν τις εκλογικές μάχες. Εκτιμώ όπως προανέφερα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει αυτό και προχώρησε στις σωστές πρωτοβουλίες των οποίων τα αποτελέσματα θα φανούν στην κάλπη των εθνικών εκλογών σε τρία χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα αρκεστούμε να ξεσκεπάσουμε τα ψέματα και την ανικανότητα των άλλων σχηματισμών στα δεξιά μας , αλλά θα απευθυνθούμε στη λογική και στο συναίσθημα όσων τους ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές και θα κερδίσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη τους με τη δουλειά μας, τα αποτελέσματα των πολιτικών μας και το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια Ελλάδα ισχυρή εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Απαιτούνται μετά την κυβερνητική επανεκκίνηση και κομματικές αλλαγές;

Εκ των πραγμάτων σαν κομματικός οργανισμός θα προχωρήσουμε τους επόμενους μήνες σε νέες εσωκομματικές διεργασίες για να οδηγηθούμε στο 16ο Τακτικό και Εκλογικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας , όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας μας. Σίγουρα των εσωκομματικών εκλογών θα προηγηθούν οι απολογισμοί δράσης και πεπραγμένων των κομματικών οργανώσεων και των διορισμένων και εκλεγμένων κομματικών στελεχών σε όλες τις θέσεις ευθύνης. Όλες και όλοι θα αξιολογηθούν από τον Πρόεδρο και κυρίως από την κομματική βάση των μελών της Νέας Δημοκρατίας και οργανωμένα και ενωτικά θα πορευτούμε και για την εκλογή των οργάνων της κεντρικής διοίκησης στο Συνέδριό μας. Η ανανέωση και η σύνθεση είναι δομικά χαρακτηριστικά ενός πολιτικού οργανισμού, τα νέα πρόσωπα χρειάζονται ευκαιρίες και χώρο να δείξου τι αξίζουν και τι μπορεί να προσφέρουν και τα έμπειρα στελέχη χρειάζονται νέες προκλήσεις για να συνεχίσουν να υπηρετούν την παράταξη που αγαπούν και πιστεύουν. Σε ένα μεγάλο κόμμα, όπως η ΝΔ όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν χωράνε και δεν περισσεύει κανείς.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 22-6-2024)