Νίκος Αλιάγας: «Η εξουσία είναι άπιαστη και ίσως απατηλή ιδέα»

από Team MyPortal.gr
sms

Για όλα όσα αποκόμισε από τη συνέντευξή του με τον Μαρκόν, η οποία αποτέλεσε και γεγονός, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της ο Νίκος Αλιάγας.

Η συνέντευξή σου με τον Μακρόν αποτέλεσε γεγονός. Τι αποκόμισες; Δημιουργήθηκε μια «ανθρώπινη κατάσταση»;

aliagas.jpg

«Στις συνεντεύξεις με προέδρους και με άτομα που συναναστρέφονται την εξουσία με ενδιαφέρει η ανθρώπινη υπόστασή τους. Για να φτάσουν εκεί που είναι έχουν θυσιάσει ιδεώδη, έχουν επιβιώσει στην αρένα του αδηφάγου ρεαλισμού, έχουν προδώσει, έχουν προδοθεί και κυρίως ζουν μια βαθιά υπαρξιακή μοναξιά. Το έχω εισπράξει με τον Σαρκοζί, τον Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν, τον Ολάντ και άλλους. Ο Ουμπέρτο Εκο μού έλεγε πως οι πολιτικοί είναι όλοι δυστυχείς, επειδή παλεύουν να φτάσουν στην εξουσία και όταν αγγίξουν την κορυφή, η εξουσία εξαφανίζεται. Η εξουσία είναι άπιαστη και ίσως απατηλή ιδέα. Όσο για τον Μακρόν, είναι ένας ευφυής νέος πολιτικός, τάραξε τα νερά του δικομματισμού, αναθεώρησε το κλασικό στυλ διακυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά αντιμετώπισε και τα βαθιά κοινωνικά ρήγματα της κοινωνίας που τη διχάζουν ακόμα.

1675194289757-198118163-aliagas.jpg
Νίκος Αλιάγας

Φαίνεται πως δεν φτάνει να ασκείς την εξουσία όταν είσαι πολιτικός. Πρέπει να διαισθάνεσαι την κοινωνία και να της το εκφράζεις. Ο Μακρόν πιστεύει στην ιδέα μιας ισχυρής Ευρώπης απέναντι σε Ρωσία, Κίνα, τις παλιές αυτοκρατορίες που αναβιώνουν, αλλά πίστεψε από την πρώτη στιγμή και στον αδιαπραγμάτευτο ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μας στήριξε και μας στηρίζει. Είναι φιλέλληνας με την κλασική έννοια του γαλλικού φιλελληνισμού, έχουμε μιλήσει για την Εξοδο του Μεσολογγίου, για την Επανάσταση, για την αγάπη του προς τους φιλόσοφους της αρχαιότητας. Μου είχε πει χαρακτηριστικά: «Οταν θέλω να ηρεμήσω, καταφεύγω στην ισορροπία του Παρμενίδη, πάντα υπάρχει κάτι στον Αριστοτέλη που αγαπώ, το οποίο κατά βάση σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε ένα με αυτό που έπρεπε να είμαστε, και αυτό δεν είναι μια μορφή τετελεσμένου. Σημαίνει ότι υπάρχει κάτι ήδη στην αρχική υπόσταση ενός ατόμου και ότι στη συνέχεια τα γεγονότα αποκαλύπτονται σταδιακά, αλλά εκτυλίσσονται στο βάθος».