«Μάχη» ανάμεσα στον Μεγάλο Συνασπισμό του Μελανσόν και την ακροδεξιά της Λεπέν

από Team MyPortal.gr
sms

Σε μια προσπάθεια να κλείσουν το δρόμο της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν προς την εξουσία, τα κόμματα της Αριστεράς παραμέρισαν τις διαφορές τους και συγκρότησαν το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», ενώ η προεδρική πλειοψηφία του Μακρόν, αδύναμη να συνάψει συμμαχία, δεν δείχνει να είναι σε θέση να αντισταθμίσει την άνοδο της ακροδεξιάς.

Στο μεταξύ, η Λεπέν έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν το κόμμα της κερδίσει τις εκλογές, δεν θα ζητήσει από τον Μακρόν να παραιτηθεί, και τάσσεται υπέρ της συγκατοίκησης στην εξουσία του κόμματός της με τον Γάλλο πρόεδρο. Την ίδια στιγμή, η Λεπέν προτίθεται να βάλει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το 2027, όπως τόνισε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Le Figaro». Όπως η Λεπέν υπογράμμισε, δεν υπάρχει πλέον ο παραδοσιακός διαχωρισμός ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά, το κόμμα της είναι πατριωτικό και ο κύριος κίνδυνος που ελλοχεύει για τη Γαλλία είναι το «ισλαμοαριστερίστικο μπλοκ».

«Νέο Λαϊκό Μέτωπο»

Η σύμπραξη Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών, της Ανυπόταχτης Γαλλίας (LFI) τού τρεις φορές προεδρικού υποψήφιου νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν, και των Πρασίνων, γίνεται λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που η ακροδεξιά βρέθηκε τόσο κοντά στην εξουσία, ενώ η Λεπέν φέρεται να μπορεί να εξασφαλίσει σχετική ή ακόμη και απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Και, στην περίπτωση που εκλεγεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος να βυθιστεί η χώρα στο χάος.

Παρόλο που η Λεπέν και ο πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την πρωθυπουργία, Ζορντάν Μπαρντελά, μοχθούν να εξωραΐσουν την εικόνα της Εθνικής Συσπείρωσης, το πολιτικό της μανιφέστο εξακολουθεί να βασίζεται στην απόρριψη των αλλοδαπών και την προτίμηση στους Γάλλους.

Από την άλλη, υπάρχει η συστράτευση των κομμάτων της Αριστεράς και επιφανών προσωπικοτήτων της, όπως ο επικεφαλής της ευρωλίστας των Σοσιαλιστών, Ραφαέλ Γκλικσμάν -ο οποίος εξασφάλισε, ωστόσο, προηγουμένως μαζί με τους μετριοπαθείς Σοσιαλιστές τη δέσμευση ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα υποστηρίξει την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις 14 Ιουνίου, η συμμαχία της Αριστεράς ανακοίνωσε σειρά λαϊκιστικών οικονομικών πολιτικών, που θα ανατρέψουν πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Μακρόν κατά τη διακυβέρνησή του, περιλαμβανομένης της μείωσης της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 64 στα 60 έτη, της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 13%, στα 1.600 ευρώ καθαρά μηνιαίως, την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας μολονότι έχουν σταθεροποιηθεί και την επαναφορά του φόρου στους πλούσιους.

Κρίση στη συμμαχία της γαλλικής Αριστεράς

Παράλληλα, μαίνεται η μάχη για τον έλεγχο της εύθραυστης συμμαχίας της Αριστεράς. Η πρώτη κρίση καταγράφηκε το Σάββατο, όταν αρκετοί επιφανείς βουλευτές της «Ανυπόταχτης Γαλλίας» διαπίστωσαν ότι δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα των υποψηφίων για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Πολλοί είχαν διαφωνήσει κάποια στιγμή δημοσίως με τον επικεφαλής της LFI, Ζαν Λικ Μελανσόν, και κατήγγειλαν «εκκαθαρίσεις» στη νέα αριστερή συμμαχία.

Την οργή των διαφωνούντων πυροδότησε περαιτέρω το γεγονός ότι στη λίστα των υποψηφίων περιλαμβανόταν και ο Αντριέν Κατέν, στενός σύμμαχος του Μελανσόν, παρά την καταδίκη του το 2022 για ενδοοικογενειακή βία.

Σε μια περαιτέρω ανατροπή στο χαοτικό πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ημερών στη Γαλλία, ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε στις 15 Ιουνίου την απόφασή του να κατεβεί υποψήφιος με το μέτωπο της Αριστεράς στην παλιά του περιφέρεια, την Κορέζ. Παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως ανάχωμα έναντι της ακροδεξιάς της Λεπέν, ο Ολάντ δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή».

Όπως σχολιάζουν γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ, με την απόφασή του να κατεβεί υποψήφιος με την αριστερή συμμαχία, ο Ολάντ της προσδίδει νομιμότητα και προσπαθεί ταυτόχρονα να αποσπάσει τον έλεγχό της.

Σενάρια διακυβέρνησης;

Η Λεπέν δεν προβλέπει παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν και τάσσεται υπέρ της συγκατοίκησης στην εξουσία του κόμματός της με τον Γάλλο πρόεδρο, όπως έχει αναφέρει η ίδια αναφορικά με τα πιθανά σενάρια διακυβέρνησης. Σχετικά με την αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών στη διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, είπε ότι αντανακλά μια γενική αβεβαιότητα και όχι συγκεκριμένες ανησυχίες για το κόμμα της.

Όσον αφορά την πολιτική του κόμματός της, αν κερδίσει τις εκλογές, η Λεπέν δίνει προτεραιότητα στα μέτρα που αφορούν την αγοραστική δύναμη, την ασφάλεια και τη μετανάστευση, ενώ, όπως αναφέρει, σκοπεύει να εφαρμόσει έναν ολοκληρωμένο έλεγχο των δημόσιων οικονομικών για να αποκαλύψει «κρυφές δαπάνες» και να δημιουργήσει μια «σαφή δημοσιονομική βάση». Όσον αφορά τη μετανάστευση, υπογραμμίζει ότι επιβαρύνει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά της χώρας και διογκώνει την εσωτερική ανασφάλεια.