Λι Τσιανγκ: Οι σχέσεις Κίνας-Αυστραλίας «στον σωστό δρόμο»

από Team MyPortal.gr
sms

Οι σχέσεις της Κίνας και της Αυστραλίας βρίσκονται «στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ σήμερα στην Καμπέρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του με φόντο τον κατευνασμό των διενέξεων των δυο κρατών στο πεδίο της οικονομίας.

Ο κ. Λι, ο πλέον υψηλόβαθμος κινέζος αξιωματούχος που μετέβη στην Αυστραλία από το 2017, συναντήθηκε με τον ομόλογό του Άντονι Αλμπανέζι έπειτα από τελετή τιμητικής υποδοχής του στο κοινοβούλιο. «Σε λιγότερο από έναν χρόνο, συναντηθήκαμε επανειλημμένα με τον κ. Αλμπανέζι και κάναμε επισκέψεις ο ένας στη χώρα του άλλου», εξήγησε ο κ. Λι μετά τη συνάντηση. «Αυτό δείχνει πως οι χώρες μας δίνουν μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας και ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο, αυτόν της βελτίωσης και της ανάπτυξής τους», συμπλήρωσε.

Η επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργό ακολουθεί την άρση από το Πεκίνο των περισσότερων εμπορικών φραγμών που είχε επιβάλει σε αυστραλιανά εξαγόμενα προϊόντα (άνθρακας, ξυλεία, κρέας, κριθάρι, κρασί κ.λπ.).

Η Κίνα και η Αυστραλία είχαν βγάλει μαχαίρια τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά το αίτημα της Αυστραλίας να διενεργηθεί έρευνα το 2020 για την προέλευση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που το Πεκίνο χαρακτήρισε κίνηση με πολιτική σκοπιμότητα, και μετά την απόφαση που έλαβε η Καμπέρα να εξαιρεθεί η Huawei, κολοσσός του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, από τους διαγωνισμούς για την κατασκευή του δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G).

Η Κίνα είχε αντιδράσει αυξάνοντας τους δασμούς σε πολλά αυστραλιανά εξαγωγικά προϊόντα, ιδίως στο κρασί, στο βοδινό κρέας και στο κριθάρι. Όμως οι περισσότεροι από τους πρόσθετους δασμούς αυτούς έχουν πλέον αρθεί, χάρη στην αναθέρμανση των σχέσεων αφότου ανέλαβαν την εξουσία οι αυστραλοί Εργατικοί το 2022.

Ωστόσο, παρότι οι εμπορικές σχέσεις είναι βελτιωμένες, η Αυστραλία συνεχίζει να εκφράζει ανησυχίες για τις προσπάθειες της Κίνας να αυξήσει την επιρροή της, ειδικά σε στρατιωτικό επίπεδο, στην περιοχή του νότιου Ειρηνικού. Ο κ. Λι είπε ακόμη πως είχε «ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» με τον κ. Αλμπανέζι για θέματα για τα οποία «έχουμε διαφορές» ή «διαφωνούμε». Ο αυστραλός ομόλογός του είχε τονίσει νωρίτερα τη σημασία του «ειλικρινούς διαλόγου».

Ο κ. Αλμπανέζι από την πλευρά του ανέφερε στις πρώτες δηλώσεις του πως εξέθεσε στον ομόλογό του τις αυστραλιανές ανησυχίες για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, τη στάση του Πεκίνου στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και υποθέσεις που αφορούν τον Ειρηνικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters