Γ. Βρούτσης: Επέκταση των αυστηρών μέτρων για την αθλητική βία και στο μπάσκετ

από Team MyPortal.gr
sms

«Σε επικείμενο νομοσχέδιο που θα έρθει σε λίγες ημέρες θα διευρύνουμε τις αρμοδιότητες όσο αφορά τις περιπτώσεις παραβατικότητας και στο μπάσκετ», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι «δεν θέλουμε ξέφραγο αμπέλι».

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι «με υπουργική απόφαση θα έρθει και εκεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο με την ταυτοπροσωπία έτσι ώστε να κλείσει και το θέμα των αγώνων του μπάσκετ στο ζήτημα της ταυτοπροσωπίας των εισιτηρίων»,

Υπογράμμισε δε πως με αυτό το μέτρο θα σταματήσει «να είναι ξέφραγο αμπέλι και το γήπεδο του μπάσκετ». Παράλληλα, πρόσθεσε πως «και στα γήπεδα του μπάσκετ θα απαγορευτεί επί ποινή κλεισίματος των αγώνων από φιλάθλους, σε περίπτωση που πέσουν καπνογόνα ή ανάψουν φωτοβολίδες».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στο ποδόσφαιρο, επισήμανε πως φαίνεται ότι για πρώτη φορά αποδίδει καρπούς και «θετικό αποτύπωμα».

«Προτεραιότητα της Κυβέρνησης η εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ»

Στο μεταξύ, τη συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου Προσβασιμότητας ΑμεΑ στα 17 Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της χώρας, τα οποία εποπτεύονται από το Υπουργείο Αθλητισμού, υπέγραψε με απόφασή του ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργου Καπελλάκη.

Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία, καθώς για πρώτη φορά σε μια τέτοια Επιτροπή, η οποία εντός 4 μηνών (έως τα τέλη Οκτωβρίου 2024) θα ολοκληρώσει τους ελέγχους και θα υποβάλει πορίσματα με τις σχετικές ελλείψεις και προτάσεις άρσης τους, αξιολογητές της υφιστάμενης κατάστασης στα ΕΑΚ θα είναι οι ίδιοι οι αθλητές ΑμεΑ, με εκπροσώπους τους που ορίστηκαν από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.

«Προχωράμε σε κάτι πρωτοποριακό, το οποίο στοχεύουμε να υιοθετηθεί και να επεκταθεί σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση, αλλάζοντας το μέλλον. Η εξασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ παντού -και φυσικά στις αθλητικές εγκαταστάσεις- αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας και προσωπική μου δέσμευση από την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Αθλητισμού. Η σύσταση και συγκρότηση της Επιτροπής Προσβασιμότητας είναι βαρύνουσας σημασίας για τη συμπερίληψη, την άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην αθλητική και κοινωνική ζωή» τόνισε ο κ. Βρούτσης και υπογράμμισε:

«Η Επιτροπή ξεκινάει την αξιολόγηση των 17 Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, με τη συμμετοχή 17 αθλητών με αναπηρία, οι οποίοι θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια, ώστε να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες προσβασιμότητας. Τα Άτομα με Αναπηρία είναι οι πραγματικοί αξιολογητές της προσβασιμότητας, καθώς εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν.

Έως το τέλος Οκτωβρίου η Επιτροπή θα έχει συντάξει το σχετικό πόρισμα ώστε μέσα στο 2025 να προχωρήσουν οι όποιες παρεμβάσεις κριθούν απαραίτητες, προκειμένου τα 17 Εθνικά Αθλητικά Κέντρα να είναι πλήρως προσβάσιμα για τα Άτομα με Αναπηρία».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης, επισήμανε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γι’ αυτή την εξέλιξη, διότι είναι προς στη σωστή κατεύθυνση, με την ενεργή συμμετοχή μας και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Είναι πολύ σημαντική η διαδικασία που θα ακολουθηθεί με εμάς παρόντες, καθώς και στο παρελθόν επιχειρήθηκαν να γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες, όχι όμως με τον σωστό τρόπο. Αυτή τη φορά είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα! Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Υπουργό, Γιάννη Βρούτση, γι’ αυτή την πρωτοβουλία του, η οποία θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, όχι μόνο για τα άτομα με Αναπηρία που ήδη ασχολούνται με τον αθλητισμό, αλλά και για όλα όσα θέλουμε να προσελκύσουμε στο μέλλον».

Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Προσβασιμότητας στα ΕΑΚ ορίστηκε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, με μέλη 20 υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Αθλητικών Έργων και Υποδομών του Υπουργείου, αλλά και τις Μαρίλυ Χριστοφή και Βασιλική Κολυβά από την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας.

Επισημαίνεται ότι στα μέλη της Επιτροπής δεν καταβάλλεται αμοιβή ή αποζημίωση.