Εκλογές ΗΠΑ: Τα ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων από το 1960 – Οι γκάφες και οι αποστομωτικές απαντήσεις

από Team MyPortal.gr
sms

ΟΔημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αναμετρηθούν σε ένα προεδρικό ντιμπέιτ την Πέμπτη και στις 10 Σεπτεμβρίου εν όψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, στο πλαίσιο μιας παράδοσης που σημαδεύτηκε από μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ:

1960: Κένεντι εναντίον του Ρεπουμπλικάνου αντιπροέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος ανάρρωνε έπειτα από επίσκεψή του στο νοσοκομείο και στο στούντιο αρνήθηκε το μακιγιάζ. Τα 70 εκατομμύρια τηλεθεατές επικεντρώθηκαν σε αυτό που είδαν, όχι σε αυτό που άκουσαν. Ο Κένεντι κέρδισε τις εκλογές.


Richard M. Nixon (L), John F. Kennedy (R) | AP Photo, File


1976: Στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μετά από 16 χρόνια, ο Δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ αντιμετώπισε τον μη εκλεγμένο εν ενεργεία Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ. Σε δηλώσεις που θεωρήθηκαν ως μεγάλη γκάφα, ο Φορντ είπε: «Δεν υπάρχει σοβιετική κυριαρχία στην Ανατολική Ευρώπη και δεν θα υπάρξει ποτέ υπό την κυβέρνηση Φορντ». Ο Κάρτερ κέρδισε τις εκλογές.


Jimmy Carter (L), Gerald Ford (R) | AP Photo/File


1980: Ο Κάρτερ εμφανίστηκε σε ένα δεύτερο ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικάνο Ρόναλντ Ρίγκαν, αφού μποϊκοτάρισε το πρώτο, επειδή συμπεριέλαβε τον υποψήφιο του τρίτου κόμματος Τζον Άντερσον. Ο πρόεδρος κατηγόρησε τον Ρίγκαν ότι σχεδίαζε να περικόψει τη χρηματοδότηση του “Medicare” για την υγειονομική περίθαλψη των Αμερικανών 65 ετών και άνω. Ο Ρίγκαν, ο οποίος είχε ήδη παραπονεθεί ότι ο Κάρτερ παραποιούσε τις θέσεις του σε μια σειρά από θέματα, είπε: «Ορίστε πάλι» και γέλασε, προκαλώντας τα γέλια του κοινού και επινοώντας μια ατάκα. Ο Ρίγκαν κέρδισε τις εκλογές.


Jimmy Carter (L), Ronald Reagan (R) | AP Photo/Madeline Drexler, File


1984: Ο Ρίγκαν, 73 ετών, αναφέρθηκε επιτυχώς στο θέμα της ηλικίας του όταν συζήτησε με τον Δημοκρατικό Γουόλτερ Μοντέιλ, 56 ετών, λέγοντας: «Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα κάνω την ηλικία θέμα αυτής της εκστρατείας. Δεν πρόκειται να εκμεταλλευτώ, για πολιτικούς σκοπούς, τη νεότητα και την απειρία του αντιπάλου μου». Ο Ρίγκαν επανεξελέγη.


Ronald Reagan (L), Walter Mondale (R) | AP Photo/Ron Edmonds, File


1988: Ένα ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικανό αντιπρόεδρο Τζορτζ Μπους ξεκίνησε με τον Δημοκρατικό Μάικλ Δουκάκη να ερωτάται αν θα ήταν υπέρ της θανατικής ποινής για κάποιον που βίασε και δολοφόνησε τη σύζυγό του. Μία ερώτηση που έδωσε την ευκαιρία στον υποψήφιο -που οι επικριτές αποκαλούσαν -«παγοπώλη»- να δείξει τη συναισθηματική του πλευρά. Η επίπονη ωστόσο,  απάντησή του έκανε ακριβώς το αντίθετο.Ο Μπους κέρδισε τις εκλογές.


George Bush (L), Michael Dukakis (R) | AP Photo/Reed Saxon


1992: Τρεις υποψήφιοι – ο Μπους, ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον και ο ανεξάρτητος Ρος Περό – μοιράστηκαν μια σκηνή. Ο Κλίντον κέρδισε τις εκλογές.


Bill Clinton (L), George Bush (C), Ross Perot (R) | AP Photo/Susan Ragan


1996: Σε ένα ντιμπέιτ με τον Κλίντον, ο Ρεπουμπλικάνος Μπομπ Ντόουλ ρωτήθηκε από έναν φοιτητή αν στα 73 του ήταν πολύ μεγάλος για να καταλάβει τις ανάγκες των νέων. Απάντησε ότι στην ηλικία του, η ευφυΐα και η εμπειρία του σήμαιναν ότι είχε το πλεονέκτημα της σοφίας. Ο Κλίντον ανταπάντησε: «Μπορώ μόνο να σας πω ότι δεν νομίζω ότι ο γερουσιαστής Ντόουλ είναι πολύ μεγάλος για να γίνει πρόεδρος. Είναι η ηλικία των ιδεών του που αμφισβητώ». Ο Κλίντον επανεξελέγη.


2000: Στο πρώτο του ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους, ο Δημοκρατικός αντιπρόεδρος Αλ Γκορ απέσπασε αρνητικές κριτικές επειδή αναστέναζε δυνατά την ώρα που μίλαγε ο Μπους. «Όλοι κάνουμε λάθη. Είναι γνωστό ότι κι εγώ ο ίδιος παραποιώ μία ή δύο συλλαβές», είπε ο Μπους κατά τη διάρκεια του δεύτερου ντιμπέιτ τους, προφέροντας σκόπιμα λάθος τη λέξη «συλλαβή». Ο Μπους κέρδισε τις εκλογές.


2004: Το τελευταίο ντιμπέιτ μεταξύ του Μπους και του Δημοκρατικού Τζον Κέρι προσέφερε στους ψηφοφόρους μια έντονη αντίθεση στο στιλ απάντησης, με τον Μπους να επιμένει σε απλά επιχειρήματα, και τον Κέρι να αφηγείται μια σειρά από γεγονότα για να υποστηρίξει την άποψή του. Ο Μπους επανεξελέγη.


2008: Ο Μπάιντεν, υποψήφιος με τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα, συγκρούστηκε για την οικονομία και το Ιράκ κατά τη διάρκεια μιας ζωηρής αλλά ευγενικής αντιπαράθεσης για τις αντιπροεδρικές εκλογές με την υποψήφια αντιπρόεδρο Πέιλιν, η οποία επιδείκνυε συχνά ένα λαϊκό ύφος. Σε ένα σημείο, είπε: «Πες ότι δεν είναι έτσι, Τζο», προσθέτοντας ένα «γαμώτο». Τόσο ο Μπάιντεν όσο και η Πέιλιν υποσχέθηκαν να κάνουν την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ πιο φιλική για τους εργαζόμενους της μεσαίας τάξης, αλλά ο Μπάιντεν είπε ότι ο Μακέιν είχε χαρακτηρίσει τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας ισχυρά όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση. Το ψηφοδέλτιο Ομπάμα-Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές.


2012: Ο Ομπάμα «σκόνταψε» στο πρώτο του ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικανό Μιτ Ρόμνεϊ, εκπλήσσοντας, αλλά και ανησυχώντας τους υποστηρικτές του. Αλλά στο δεύτερο ντιμπέιτ τους ο Ρόμνεϊ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ισότητα των αμοιβών των δύο φύλων, είπε ότι είχε «ντοσιέ γεμάτα γυναίκες» ως υποψήφιες για υπουργικές θέσεις. Η φράση έγινε meme στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με tweets, πρωτότυπα έργα τέχνης και μια ομάδα στο Facebook να διακωμωδεί τον Ρόμνεϊ. Ο Ομπάμα κέρδισε και πάλι.


2016: Η Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών των Δημοκρατικών, συγκέντρωσε 84 εκατομμύρια τηλεθεατές στις ΗΠΑ, αριθμός ρεκόρ για ένα ντιμπέιτ και σπάνιος στην εποχή της ψηφιακής ροής. Μια ανταλλαγή προσβολών κυριάρχησε στο δεύτερο ντιμπέιτ τους, με την Κλίντον να καρφώνει τον Τραμπ για τα σεξουαλικά επιθετικά σχόλια για γυναίκες που έκανε σε μια βιντεοκασέτα του 2005 που μόλις αποκαλύφθηκε. Ο Τραμπ προσπάθησε να αποσείσει την κριτική κατηγορώντας τον Μπιλ Κλίντον, τον σύζυγο της υποψήφιας, ότι έχει κάνει χειρότερα στις γυναίκες.

Μάλιστα, στο βιβλίο της που εκδόθηκε το 2017, η Κλίντον έγραψε ότι στο δεύτερο ντιμπέιτ τους ο Τραμπ αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να του πει «κάνε πίσω, κάθαρμα». Σε επόμενο ντιμπέιτ ο Τραμπ αποκάλεσε την Κλίντον «μια τόσο άσχημη γυναίκα» και αρνήθηκε να πει ότι θα αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές.


2020: Ο τότε πρόεδρος Τραμπ, που βρίσκονταν πίσω στις δημοσκοπήσεις, προσήλθε στο πρώτο του ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν, αναζητώντας μια νίκη. Αλλά η μαχητικότητά του λειτούργησε εναντίον του. Διέκοπτε επανειλημμένα τον Μπάιντεν και τον συντονιστή, τον Κρις Γουάλας, σε σημείο που η όλη συζήτηση ξέφυγε από τον έλεγχο. Ο Γουάλας τότε είπε στον Τραμπ: «Νομίζω ότι η χώρα θα εξυπηρετείτο καλύτερα αν επιτρέπαμε και στους δύο να μιλήσουν με λιγότερες διακοπές. Κάνω έκκληση σε εσάς, κύριε, να το κάνετε αυτό». Οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν στη συνέχεια έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι του ήταν δυσαρεστημένοι από τη συμπεριφορά του.

Ο Τραμπ θα αποχωρούσε αργότερα από το δεύτερο ντιμπέιτ, ενώ ο ίδιος στη συνέχεια υιοθέτησε έναν πιο συγκρατημένο τόνο για την τελική αναμέτρηση με τον Μπάιντεν.