Πτωτικά τα χρηματιστήρια στην Ασία

από Team MyPortal.gr
sms

Πτωτικά κινούνται οι χρηματιστηριακές αγορές Ασίας – Ειρηνικού στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Αυστραλία και Ιαπωνία αργότερα αυτήν την εβδομάδα και τις επακόλουθες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται κυρίως τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο που θα ανακοινώσει η Αυστραλία την Τετάρτη, ιδίως μετά την αποκάλυψη που έκανε η διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Η Μισέλ Μπούλοκ, διοικητής της Reserve Bank of Australia έκανε γνωστό ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας συζητήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων σε περίπτωση που ο πληθωρισμός κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θα είναι η πρώτη στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας, που θα συσφίξει τη νομισματική της πολιτική την ώρα που οι επενδυτές περιμένουν μειώσεις επιτοκίων,

Σημειώνεται ότι πριν την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Αυγούστου, μεσολαβούν δύο ανακοινώσει στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού, την Τετάρτη 26 Ιουνίου και στις 31 Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποκάλυψε επίσης ότι συζήτησε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της κατά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Ιουνίου. Ανέφερε, ωστόσο, “οποιαδήποτε αλλαγή στο επιτόκιο θα εξεταστεί μόνο αφού οι οικονομικοί δείκτες επιβεβαιώσουν ότι, για παράδειγμα, ο ρυθμός του ΔΤΚ έχει σαφώς αρχίσει να ανακάμπτει και οι μεσομακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί”.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζα, Καζούο Ουέντα, φέρεται να ενημέρωσε το κοινοβούλιο της χώρας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο.

Εν μέσω αυτού του κλίματος ο δείκτης S&P/ASX της Αυστραλίας υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 0,80%.

Αντίθετα και κόντρα στο συνολικό κλίμα που επικρατεί τη Δευτέρα στα ασιατικά χρηματιστήρια, στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε 0,56% υψηλότερα, ενώ με κέρδη 0,26% ολοκλήρωσε την ημέρα ο Topix.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,96%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης CSI 300 κινείται 0,15% χαμηλότερα.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης έκλεισε με πτώση 0,70% και δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έχασε 1,08%.