Συνέντευξη στη Βαρβάρα Ζούκα
«Η λέξη-κλειδί είναι το νοιάξιμο», τονίζει η νέα πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας Ιωάννα Κοσμοπούλου, η οποία παρουσιάζει στην «Π» τον σχεδιασμό της για ένα πραγματικό restartστη λειτουργία του Κέντρου, που αποτελεί ασπίδα προστασίας για εκατοντάδες ανθρώπων.
Ήδη μέσα στους πρώτους μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας η Ιωάννα Κοσμοπούλου εγκαινίασε μία νέα δομή, το Γραφείο Αναδοχής και Υιοθεσίας, ενώ αυτή την περίοδο προετοιμάζονται προτάσεις για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ενίσχυση των δομών.
Κυρία Κοσμοπούλου, το τελευταίο τετράμηνο βρίσκεστε στο τιμόνι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει;
«Κατ’ αρχάς θα πρέπει ίσως να καταστήσουμε γνωστό τι ακριβώς κάνει το ΚΚΠΚΜ, που αποτελεί μαζί με το ΚΚΠ Αττικής το μεγαλύτερο ΚΚΠ στη χώρα. Έχει ένα τεράστιο εύρος δραστηριοτήτων κι ένα πλήθος παραρτημάτων και δομών.Περιλαμβάνει έξι δομές κλειστής περίθαλψης, δύο δομές ανοιχτής περίθαλψης, προστατευμένα διαμερίσματα και μονάδα αυτόνομης διαβίωσης. Στις κλειστές δομές παρέχεται συνεχής φροντίδα σε 350 ενήλικες και 27 ανήλικα, 19 περιθαλπόμενοι φιλοξενούνται σε προστατευμένα διαμερίσματα, 26 σε μονάδα αυτόνομης διαβίωσης και περίπου 100 ωφελούμενοι συμμετέχουν σε προγράμματα ανοιχτής περίθαλψης. Το Κέντρο διαθέτει επίσης συμβουλευτικό σταθμό, που παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υλοποιεί πρόγραμμα αναδοχής καθώς και υιοθεσίας και πρόγραμμα στήριξης αστέγων (Στέγαση και Εργασία), από το οποίο αυτή τη στιγμή ωφελούνται 30 οικογένειες.Στις δομές μας φροντίζουμε για τη διαμονή, σίτιση, ένδυση και υπόδηση των ωφελούμενων, λαμβάνεται μέριμνα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και νοσηλευτική φροντίδα, τη φυσικοθεραπεία και εργοθεραπεία, την ψυχαγωγία και την κοινωνική τους αποκατάσταση. Επίσης παρέχονται προγράμματα κατασκήνωσης για όλους τους περιθαλπόμενους. Από όλα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι πρωταρχικός μας στόχος είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των περιθαλπομένων σε απλές και βασικές ανθρώπινες ανάγκες.Προς το παρόν ως νέα διοίκηση με συνεργάτες τους εργαζόμενους δουλεύουμε μεθοδικά με μικρά, αλλά γρήγορα και σταθερά βήματα για την καλύτερη καθημερινή διαχείριση των προβλημάτων, μπαίνοντας στα ‘παπούτσια’ των εργαζομένων και συμμεριζόμενοι την αγωνία τους, καθώς και των περιθαλπομένων και των οικείων τους».
Πριν από λίγες ημέρες εγκαινιάσατε μια νέα δομή, το Γραφείο Αναδοχής και Υιοθεσίας. Ποιο είναι το έργο που θα αναλάβει το γραφείο αυτό;
«Το Γραφείο Αναδοχής και Υιοθεσίας βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της πόλης, κοντά στον Λευκό Πύργο, στεγάζεται σε ένα ακίνητο 120 τ.μ., που για πολλά χρόνια ήταν ανεκμετάλλευτο από τον φορέα, ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε με πολύ μεράκι με απώτερο σκοπό την προαγωγή των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Το γραφείο αυτό, εκτός φυσικά από ενημέρωση, θα παρέχει μια δέσμη από υπηρεσίες που αναδείχθηκαν από τις ανάγκες που παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα έτη, με σκοπό την υποστήριξη των οικογενειών πριν αλλά και μετά την αναδοχή/υιοθεσία, συγκεκριμένα:
- συναντήσεις αναδόχων παιδιών με τους βιολογικούς γονείς σε κατάλληλο διαμορφωμένο χώρο
- συμβουλευτική σε ανάδοχους και θετούς γονείς
- συμβουλευτική σε παιδιά και έφηβους που ζουν σε ανάδοχες οικογένειες
- δωρεάν αξιολογήσεις και θεραπείες εργοθεραπείας για παιδιά σε αναδοχή/υιοθεσία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τη χρήση αμφίδρομου καθρέφτη, ώστε να παρακολουθούν και οι ΥΑΓ/ΥΘΓ
- βιωματικές ομάδες ανάδοχων και θετών γονέων με σκοπό να μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες, δυσκολίες, ανησυχίες και προσδοκίες.
Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας αυτής της νέας δομής συνίσταται στο ότι θα παρέχεταιδιαρκής στήριξη της οικογένειας και μετά τη σύνδεση με το παιδί».
Σας άκουσα να μιλάτε πρόσφατα για μια ανανεωμένη πορεία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας. Ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν αυτή τη νέα πορεία και πόσο εφικτό είναι να πετύχετε τους στόχους σας με τη χρηματοδότηση που λαμβάνει το Κέντρο;
«Ασφαλώς και η πρώτη προϋπόθεση για μια ανανεωμένη πορεία του Κέντρου, για ένα πραγματικό restart, είναι η αρωγή της Πολιτείας και η επαρκής χρηματοδότηση. Αυτό το θεωρούμε δεδομένο. Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη μας στηρίζει έμπρακτα με κάθε τρόπο, με κυριότερο τον υπερδιπλασιασμό της τακτικής επιχορήγησης του Κέντρου για το 2024 σε ποσό των τεσσάρων εκατ. ευρώ. Επίσης σε πρόσφατη επίσκεψή της η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι ανάλογη θα είναι η χρηματοδότηση και για το 2025. Ένας δεύτερος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η διαρκής και αμφίδρομη συνεργασία με τους εργαζόμενους του Κέντρου, στηνοποία επενδύουμε πρωτίστως και των οποίων το αίτημα για ενίσχυση προσωπικού στηρίζουμε με κάθε τρόπο και με διαρκείς πιέσεις προς την κεντρική εξουσία.Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια επανεκκίνηση, χωρίς εξωστρέφεια και άνοιγμα στην κοινωνία. Θέλουμε πάση θυσία να ενισχύσουμε προγράμματα εθελοντισμού, αλλά και να ‘εκμεταλλευτούμε’ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης των ανοιχτών δομών με απώτερο στόχο την αποϊδρυματοποίηση.
Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας αναγγείλω ότι αυτήν τη στιγμή προετοιμάζουμε τρεις προτάσεις:
- Υποβολή πρότασης στο πλαίσιο της πρόσκλησης της ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος ‘Κεντρική Μακεδονία’ με τίτλο: ‘Παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού’.
- Υποβολή πρότασης στο ‘Πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για παιδιά και νέους που ζουν σε Δομές Παιδικής Προστασίας’ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
- Υποβολή πρότασης στο νέο πρόγραμμα του ‘Στέγαση και Εργασία’».
Η ενασχόληση ευρύτερα με τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής είναι κάθε άλλο παρά άγνωστη για σας, αφού έχετε διατελέσει αντιδήμαρχος σε αυτό το κρίσιμο πεδίο, ενώ έχετε υπηρετήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης και από άλλες καίριες θέσεις. Πόσο κοντά ή μη είστε αυτή την περίοδο στην αυτοδιοίκηση;
«Έχω επανειλημμένα εκφραστεί δημόσια και δηλώσει τη στενή ‘συναισθηματική’ μου σχέση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και απέδειξα έμπρακτα την αγάπη μου, υπηρετώντας με αφοσίωση, μεράκι και υψηλό αίσθημα καθήκοντος από τις θέσεις της Αντιδημάρχου Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής όσο και της Προέδρου της ΚΕΔΗΘ.Όμως οι προνοιακές δομές και ειδικότερα τα ΚΚΠ αποτελούν αποκούμπι και στήριγμα για πολλούς ανθρώπους, που κυριολεκτικά δεν έχουν πού να πάνε. Αποτελούν τις δομές, στις οποίες και η ίδια η Πολιτεία εναποθέτει την τελευταία ελπίδα για περίθαλψη και φροντίδα. Και αυτό είναι κάτι που μου δίνει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο. Θέλω με όλες μου τις δυνάμεις να στηρίξω το έργο αυτών των δομών και να αφοσιωθώ στον τομέα αυτό, δικαιώνοντας και τιμώντας την εμπιστοσύνη της Υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη προς το πρόσωπό μου. Για να επιτύχουμε ορατό αποτέλεσμα σε αυτές τις δομές,χρειάζεται ένα βάθος χρόνου. Η λέξη-κλειδίείναι ‘νοιάξιμο’ και αυτό απαιτεί βαθιά ενασχόληση και διάρκεια. Η παρουσία μου στο τιμόνι του ΚΚΠΚΜ συμπεριλαμβάνει φυσικά τη συνεργασία με τους φορείς της ΤΑ. Έχουμε ήδη μιλήσει με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, με τους οποίους διατηρώ άριστη επικοινωνία, για τη συνυπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας. Ποτέ δεν ξεχνώ από πού προέρχομαι, εξακολουθώ να έχω επαφή με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας, γνωρίζω τα προβλήματα και θέλω να βοηθήσω όπου μπορώ. Άλλωστε γνωρίζετε ότι ποτέ δεν υπήρξα αμιγώς πολιτικό πρόσωπο. Πάντα με ενδιέφερε η προσφορά στον Άνθρωπο, συχνά με πολιτικό κόστος. Για αυτό και η παραμονή μου στον τομέα της Πρόνοιας είναι κάτι που, παρά τα τεράστια προβλήματα, με οπλίζει με δύναμη και δημιουργικότητα».
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 21-9-2024)