Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: «Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους νέους σήμερα είναι ο φόβος για το μέλλον» – Ο ρόλος της τεχνολογίας και η κρίση της μοναξιάς

από Team MyPortal.gr
sms

Για τις προσκλήσεις της εποχής μας, την τεχνητή νοημοσύνη και τις κρίσεις που διαμορφώνουν την καθημερινότητα των νέων αλλά και τον ρόλο της τεχνολογίας μίλησε η πρόεδρος του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, στην εκπομπή Newsroom με τον Μάκη Προβατά,

Με αφορμή την την αναφορά του πρωθυπουργού για τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης, που αν και εντάσσεται πλέον σε διεθνείς συναντήσεις, δεν έχει ακόμα τύχει της απαραίτητης προσοχής η κ. Μητσοτάκη τόνισε ότι «η τεχνολογία και οι επιπτώσεις της στη ζωή μας, ειδικά για τα παιδιά, είναι από τα σημαντικότερα θέματα στο World Human Forum».

Αναφερόμενη στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, όπως η οικονομική κρίση, οι ανισότητες, η κρίση δημοκρατίας και η κρίση της εκπαίδευσης, η κ. Μητσοτάκη επισήμανε τη νέα, λιγότερο εμφανή, αλλά εξίσου σοβαρή «κρίση της μοναξιάς». Σε έναν κόσμο που είναι συνδεδεμένος ψηφιακά, οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται πιο απομονωμένοι από ποτέ. «Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους νέους σήμερα είναι ο φόβος για το μέλλον», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η πραγματικότητα που προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αντικατοπτρίζει την αληθινή ζωή και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και φόβο, ειδικά στους νέους.

Η κ. Μητσοτάκη υπογράμμισε πως «δεν αρκεί απλώς να απαγορεύσουμε τις συσκευές στα σχολεία». «Οι αλγόριθμοι είναι σχεδιασμένοι να εθίζουν, ειδικά τα παιδιά», τόνισε. Η λύση, όπως υπογράμμισε, πρέπει να έρθει από τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να ρυθμίσουν αυτούς τους αλγόριθμους. «Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τους πολιτικούς, αλλά απαιτεί συνεργασία με τους επιστήμονες που κατανοούν και διαμορφώνουν αυτές τις τεχνολογίες».

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη μίλησε επίσης για τη σημαντική εκδήλωση που διοργάνωσε το World Human Forum στην Ελευσίνα, υπό τον τίτλο «Μυστήρια της Ευδαιμονίας». Η επιλογή της Ελευσίνας για τη διεξαγωγή του συμποσίου δεν ήταν τυχαία, καθώς η πόλη αυτή, για 1500 χρόνια, υπήρξε τόπος αναζήτησης απαντήσεων σε θεμελιώδη ερωτήματα για τη ζωή και το θάνατο. «Η Ελευσίνα είναι ένα σύμβολο, ένας χώρος όπου οι νέοι μπορούν να βρουν τις απαντήσεις που αναζητούν», είπε η κ. Μητσοτάκη. Σήμερα, η πόλη επανέρχεται στο προσκήνιο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η κ. Μητσοτάκη ανέφερε ότι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της Ελευσίνας ήταν η συμμετοχή των νέων, οι οποίοι μέσα από δραστηριότητες όπως το σκέιτμπορντ, βρίσκουν νέους τρόπους έκφρασης και σύνδεσης με την κοινότητά τους. «Η τέχνη και ο αθλητισμός μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να βρουν νόημα στη ζωή τους», τόνισε. Αυτή η ενεργή συμμετοχή αποτελεί την απάντηση στην υπερβολική ενασχόληση με τις οθόνες και τον εθισμό στους αλγόριθμους.

Η κ. Μητσοτάκη κλείνοντας αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση, τονίζοντας ότι «καθυστερήσαμε πολύ να τη συνειδητοποιήσουμε». «Η κλιματική κρίση είναι μόνο μία από τις πολλές που προέρχονται από την αλόγιστη χρήση των πόρων ενός πλανήτη που έχει φυσικά όρια».

Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να τη βλέπουμε αποσπασματικά, αλλά ως μέρος μιας μεγαλύτερης κρίσης, που περιλαμβάνει την απώλεια της βιοποικιλότητας, την κρίση των ωκεανών και το ζήτημα των αποβλήτων. «Ο πλανήτης θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά η ζωή, όπως την ξέρουμε, κινδυνεύει», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια κυκλική οικονομία ώστε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές