Ξεκίνησαν, χωρίς τους υποψήφιους, οι εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

από Team MyPortal.gr
sms

Του Σταύρου Αλχατζίδη

Με την μάχη των μηχανισμών να είναι ήδη σε εξέλιξη το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ βρίσκεται πλέον ουσιαστικά σε διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού. Για τους περισσότερους η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα, απλά θα επικυρώσει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις.

Οι διαφωνούντες με τον Νίκο Ανδρουλάκη υποστηρίζουν πως διαθέτουν και μάλιστα άνετα τον απαραίτητο αριθμό μελών, προκειμένου να προκαλέσουν εκλογές, όπως προβλέπει το καταστατικό. Για να γίνει αυτό απαιτείται το να υπογράψουν το αίτημα το 1/3 των μελών της κεντρικής επιτροπής ή αίτημα της πλειοψηφίας των Νομαρχιακών Επιτροπών ή  με απόφαση προέδρου.

Αυτό που απομένει είναι να αποφασιστεί ο οδικός χάρτης για το πως θα προχωρήσει η όλη διαδικασία. Επίσης στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το τοπίο αναφορικά με τις υποψηφιότητες.

Ακούγονται τα ονόματα των: Μανώλη Χριστοδουλάκη, Παύλου Γερουλάνου, Μιλένας Αποστολάκη και του δήμαρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Επίσης  ψιθυρίζονται τα ονόματα των Παύλου Χρηστίδη και Μιχάλη Κατρίνη.

Η κεντροαριστερά στο επίκεντρο

Ας υποθέσουμε πως διαθέτουμε ένα μαγικό κουμπί το οποίο πατάμε και βρισκόμαστε μερικούς μήνες μπροστά. Και ας υποθέσουμε πως έχουν γίνει εκλογές στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη έχει πάρει κάποιο άλλο στέλεχος. Λέτε αυτό που θα συναντήσουμε να είναι η κοινή συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ;

Πριν βιαστεί κανείς να απαντήσει, θα πρέπει να απευθυνθεί στη βάση του κόμματος. Αυτή που παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλο προβληματισμό και απαντά με τον δικό της τρόπο:

  • «Εγώ με αυτούς που μας έλεγαν κλέφτες δεν πηγαίνω στο ίδιο κόμμα».
  • «Όποιος και να εκλεγεί αυτό δεν σημαίνει πως παίρνει ταυτόχρονα και λευκή επιταγή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ».
  • «Το θέμα των συνεργασιών είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε πρώτα μέσα στο ΠΑΣΟΚ και μετά να δούμε πως θα κινηθούμε».

Όταν λοιπόν ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων το φυσικό είναι να μονοπωλήσει τη συζήτηση ποιος μπορεί να κερδίσει αρχικά τον κ. Κασσελάκη και στη συνέχεια τον κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο το πραγματικά μεγάλο ζήτημα θα αφορά την κεντροαριστερά. Και εκεί οι όποιοι υποψήφιοι θα δοκιμαστούν. Διότι είναι άλλο το πάμε όλοι μαζί, που είναι η θεωρεία και άλλο να γίνει πράξη που περιλαμβάνει μία σειρά από συμφωνίες σε πρόσωπα και πολιτικές.

«Αυτή τη στιγμή όλα είναι χυλός», περιγράφει στέλεχος του κόμματος προσπαθώντας νε εξηγήσει τη ρευστότητα της κατάστασης.

Κλήσεις και επικλήσεις

Όπως προαναφέραμε η μάχη των μηχανισμών έχει ήδη ξεκινήσει. Και αυτό γιατί εντός του κόμματος πολλά στελέχη του δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για την επόμενη ημέρα. Κατάσταση που προφανώς θα ξεκαθαρίσει κάπως περισσότερο μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων.

Σήμερα πάντως η εικόνα που έχει διαμορφωθεί για την Α΄ και Β΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης είναι σχετικά ξεκάθαρη. Η άλλοτε ισχυρή ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη πλέον δεν υπάρχει.

«Δείτε πόσες ψήφους πήρε στη Θεσσαλονίκη η βασική επιλογή Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές δηλαδή ο Αντρέας Σπυρόπουλος», μας επισημαίνει στέλεχος του κόμματος. Και πράγματι ο κ. Σπυρόπουλος πήρε κάτι παραπάνω από 1400 ψήφους στην Α΄ Θεσσαλονίκης και είναι 11ος στη σειρά κατάταξης, ενώ στη Β΄ περιφέρεια κάτι παραπάνω από 1000 τερματίζοντας 9ος.

Η πρώην ομάδα Ανδρουλάκη δεν έχει μετακινηθεί προς κάποια κατεύθυνση. Περισσότερο λειτουργεί αυτόνομα είτε ως ομάδα, είτε ως υποομάδες.

Κάπως διαφορετική είναι η εικόνα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρά ερείσματα.

 

Τι λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

Σαφώς και οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ «έτρεξαν» με γρήγορους ρυθμούς μετά τις ευρωεκλογές. Πλέον το κόμμα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ», δίνει το λόγο στα στελέχη του κόμματος προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Νίκος Ξυλούρης- Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Η αμφισβήτηση προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διχάζει την παράταξή μας και όσα έχουμε πετύχει, ιδιαίτερα με τη σημαντική πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας.

Τώρα, χρειαζόμαστε ενότητα και δημιουργική συζήτηση για τα δυνατά και αδύναμα σημεία που ανέδειξε η κάλπη, με σεβασμό στα θεσμικά όργανα και το καταστατικό του κόμματος.

Οι υποστηρικτές μας στις Ευρωεκλογές επιβεβαίωσαν την ανάγκη για ένα ενωμένο και ισχυρό ΠΑΣΟΚ, εστιάζοντας στην προοδευτική πολιτική μας ατζέντα και στοχεύοντας στο μέλλον!

 

Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης – Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αποτελούν πάντα σημείο αναφοράς για το σύνολο πολιτικού κόσμου. Δεν είναι τυχαία, τόσο το ενδιαφέρον που αναπτύσσεται γύρω από αυτές, όσο και η μαζική συμμετοχή των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, οφείλει να εκμεταλλευτεί τις επερχόμενες διαδικασίες και να χτίσει, χωρίς να μηδενίσει, πάνω στο εκλογικό ποσοστό που πέτυχε στις πρόσφατες εκλογές.

Χρειάζεται ειλικρινής διάθεση προσφοράς, αυτοκριτική σε όλα τα επίπεδα, συμμετοχή στη βάση, αλλαγή του παραδοσιακού μοντέλου παραγωγής πολιτικής και επικοινωνίας.

Πάνω από όλα όμως πρέπει να αντιληφθούμε, ότι είμαστε στρατιώτες του Κινήματος και όχι Στρατηγοί. Το ΠΑΣΟΚ μας υπερβαίνει, δεν είμαστε εμείς μεγαλύτερα μεγέθη από το Κίνημα.

 

Νίκος Σδούγγος –  Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου ήταν σαφώς βελτιωμένο για το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, όμως ήταν κατώτερο των προσδοκιών που έθεσε ο πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης κατά την προεκλογική περίοδο. Η ανάκαμψη ναι μεν υπαρκτή, αλλά με αργούς ρυθμούς. Αν μετράμε λοιπόν με τον άβακα την άνοδο, τότε ναι το ΠΑΣΟΚ πράγματι κατόρθωσε να ανέβει λίγο εκλογικά, αν όμως θέτουμε  πολιτικούς όρους, δε μπόρεσε να κερδίσει το στοίχημα της κοινωνίας που γύρισε την πλάτη σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει μια ασυμμετρία κέντρου περιφέρειας, μια ασυμμετρία που καθιστά το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση στην επαρχία ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ στα αστικά κέντρα. Η υστέρηση αυτή στα αστικά κέντρα οφείλεται στην έλλειψη επικοινωνίας ενός προγραμματικού λόγου ικανού να εμπνεύσει κοινωνικά και να αποτελέσει έναν προοδευτικό αντίλογο απέναντι στην κυβέρνηση.

Χρέος μας να διαφυλάξουμε την ενότητα του χώρου και να αρθρώσουμε έναν καταστατικό χάρτη που θα απαντά σε όλα τα σύγχρονα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα και θα κρατήσει τον κόσμο μακριά από την αντισυστημική ψήφο και την αποπολιτικοποίηση.

Αντώνης Σαουλίδης, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι ένα κόμμα – παράταξη που στόχο έχει πάντοτε να υπηρετήσει τον ελληνικό λαό από θέση ευθύνης. Δεν αρκείται και δεν βολεύεται με ασθενικά ποσοστά, ακόμη και αν αυτα είναι αυξημένα κατά τι. Ο δικος μας πήχης είναι ιστορικοπολιτικος και ο ρόλος μας, ετσι οπως τον αντιλαμβανόμαστε συλλογικά είναι να γίνουμε εμείς ξανά η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου για να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα της αλλης Ελλάδας που στενάζει και εχει προσδοκίες.

Αλίμονο εάν με την ολοκλήρωση αυτής της εκλογικής διαδικασίας, την σημαντική αποδοκιμασία της κυβέρνησης και την άνοδο ακραίων δεξιών κομμάτων, εμείς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ ήμασταν ικανοποιημένοι μετρώντας με χάρακα τα ποσοστά μας.

Ένα μεγάλο δημιουργικό ενωτικό ηλεκτροσόκ είναι αναγκαίο ώστε με νεα δυναμική αλλά και καλύτερους όρους να συνεχίσουμε τον αγώνα.

Άλλωστε ενα προοδευτικό – σοσιαλιστικό – σοσιαλδημοκρατικό κόμμα οφείλει να λειτουργεί συλλογικά, δημοκρατικά, θεσμικά. Απο τον πρόεδρο μεχρι τα μέλη του.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 22-6-2024)