“Βαρύς” αλλά όχι γλυκός ο καφές από 1η Ιουλίου

από Team MyPortal.gr
sms

Πικρή… γεύση αναμένεται να έχει ο καφές στα τραπέζια των καταστημάτων εστίασης από την 1η Ιουλίου με τον ΦΠΑ να επανέρχεται στο 24% από το 13% που βρίσκονταν έως σήμερα.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης φέρονται να προσανατολίζονται στο να μετακυλήσουν εξ ολοκλήρου την αύξηση στους καταναλωτές, καθώς αρκετοί ήδη, όπως λένε, απορρόφησαν την ανατίμηση του καρπού στη διεθνή αγορά.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Open», ο freddo espresso που κοστίζει σήμερα 2,50 ευρώ θα σκαρφαλώσει στα 2,80 ευρώ, ενώ ο ίδιος καφές, που κοστίζει σήμερα 3,50 ευρώ θα ανέλθει στα 4 ευρώ.

«Με ποια λογική προχωράτε σε αυτή την αύξηση»

Σημειώνεται πως οι τιμές στα take away προβλέπεται να παραμένουν στα ίδια επίπεδα, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ επηρεάζει μόνο τον καφέ που σερβίρεται στο τραπέζι.

Αντιδράσεις από την εστίαση

Στα κάγκελα είναι, όπως αναμενόταν οι επαγγελματίες της εστίασης, που ζητάνε με επιστολή τους στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, την οριζόντια διατήρηση ΦΠΑ στο 13% στον καφέ καθώς και στα μη αλκοολούχα ποτά.

«Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε με ποια λογική προχωράτε σε αυτή την αύξηση, όταν ήδη ο καφές επιβαρύνεται και με ειδικό φόρο κατανάλωσης, από το 2017», σημειώνει η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Όπως  υποστηρίζουν «ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή, δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του καφέ το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί στη μεν ποικιλία Arabica κατά 17% στη δε ποικιλία Robusta κατά 50%!».