Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία κέρδη 1,22% με υψηλό τζίρο λόγω rebalancing

από Team MyPortal.gr
sms

Προσπάθεια να επανέλθει σε ηπιότερες διακυμάνσεις, κατέβαλε σήμερα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τους ενεργούς traders να προσπαθούν να τιμολογήσουν τις χθεσινές εξελίξεις από το mega-deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και την απροσδόκητη ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτου φόρου στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων.

Στα παραπάνω προστέθηκε ακόμα μία αρνητική εξέλιξη, καθώς ο MSCI δεν ενέταξε το Χ.Α. στη λίστα παρακολούθησης, για πιθανή αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές, απομακρύνοντας την πιθανότητα αναβάθμισής του σε ώριμη αγορά, προς τα τέλη του 2025 – αρχές 2026, κάτι που θα έδινε το έναυσμα για εισροές κεφαλαίων από πιο  ισχυρά χαρτοφυλάκια, μακρύτερου επενδυτικού ορίζοντα και φυσικά θα βοηθούσε την αγορά να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με χρηματιστές, «η διατήρηση του Χ.Α. από τον MSCI στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, προφανώς δεν είναι ενθαρρυντική εξέλιξη, πλην όμως θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο για γενικότερο προβληματισμό και λήψη των ενεργειών που χρειάζονται».

Ασφαλώς και στις κινήσεις των εμπλεκομένων, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η επερχόμενη αργία την Δευτέρα, αλλά και το rebalancing στις τελικές δημοπρασίες (FTSE-25, FTSE-Russel και Stoxx) που αύξησε σημαντικά την μικτή αξία συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 25/6, στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης εισέρχεται η μετοχή του ΔΑΑ (+1,14%) και αποχωρεί ο τίτλος της Quest (-1,51%).

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τις φήμες ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την απόκτηση ποσοστού της Τράπεζας Κύπρου, προχώρησε η Alpha Bank έπειτα από δημοσίευμα που έκανε λόγο ότι έχουν υπάρξει επαφές μεταξύ των πωλητών και της διοίκησης της τράπεζας.

Στα 24,80 ευρώ ανεβάζει την τιμή – στόχο για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ η Axia μετά το deal με την Masdar για την Τέρνα Ενεργειακή. Σύμφωνα με την Axia η ισχυρή ταμειακή θέση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ύψους 2 δισ. ευρώ μετά τη συμφωνία πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής, είναι μια δύναμη πυρός που επιτρέπει στον όμιλο να αναζητήσει σημαντικές ευκαιρίες βελτίωσης της κερδοφορίας της.

Την κάλυψη του ΟΤΕ ξεκινά η Deutsche Bank, εκδίδοντας σύσταση αγοράς και τιμή-στόχο στα 19,5 ευρώ. Ο γερμανικός επενδυτικός οίκος μιλά για μια εταιρεία με αξιόπιστη αύξηση της αξίας αλλά και καταλύτες. Ο οίκος σημειώνει την πολύ χαμηλή μόχλευση του ΟΤΕ (0.3x) και τη διανομή σχεδόν όλων των ελεύθερων ταμειακών ροών του κάθε χρόνο.

Χωρίς διαθέσεις διαφοροποίησης, η επιφυλακτική εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του «triple witching» Ιουνίου, μειώνει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.415,27 (-0,45%) και 1.427,84 μονάδων (+0,43%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.424,04 μονάδες (+0,16%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 243 εκατ., από τα οποία τα 18,6 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,22%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες απώλειες οι Alpha Bank (-1,22%), Πειραιώς (-1,03%), ΕΥΔΑΠ (-2,99%), Quest (-1,51%), Motor Oil (-1,70%) και Σαράντης (-2,33%). Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελλάκτωρα (+1%), Metlen (+1,46%), Autohellas (+1,74%), Cenergy (+2,28%), TITC (+3,20%) και ΟΤΕ (+1,19%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά οι Q&R (+7,03%), DIMAND (+3,61%), Fourlis (+3,55%) και ΟΛΠ (+3,79%).