Τι λέει η ΝΔ για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ

από Team MyPortal.gr
sms

Με αφορμή ερωτήσεις που δέχεται η Νέα Δημοκρατία, από εκπροσώπους Περιφερειακών Μ.Μ.Ε., σχετικά με τις θέσεις του Κόμματος σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM, σας αποστέλλουμε  ενημερωτικό σημείωμα, υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.

1. Υποστηρίζετε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ενιαία και σαφή θέση για το θέμα των Σκοπίων. Τι ακριβώς εννοείτε;
Στους κόλπους της Κυβέρνησης, άλλα υποστηρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, άλλα ο Υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος και άλλα ορισμένοι Υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα:

  • Στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αναφέρεται: «Η θέση μας είναι Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λήξη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».
  • Ο Ν. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην Ε.Ρ.Τ. (19.12) αναφέρει:

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε τσακωμένοι και μην μπορούμε να βρούμε ένα συμβιβασμό με αυτό το λαό».

  • Ο Π. Καμμένος, μιλώντας προσφάτως σε στρατόπεδο στην Θεσσαλονίκη, ανέφερε: «ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου “Μακεδονία” για την ονομασία των Σκοπίων».
  • Και δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα οποία οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κώστας Γαβρόγλου, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Νίκος Καρανίκας, σε κοινή δήλωσή τους το 2008, είπαν: «Δεν υπάρχει κανένα εθνικό συμφέρον που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία. Δηλαδή Μακεδονία».

Τι άλλη απόδειξη χρειάζεται για να καταλάβει κανείς ότι η Κυβέρνηση όχι μόνον δεν έχει ενιαία θέση, αλλά αντιμετωπίζει με τρόπο πρόχειρο και γι αυτό επικίνδυνο ένα τόσο σημαντικό εθνικό  ζήτημα;

2. Τι ζητάει η Νέα Δημοκρατία από την Κυβέρνηση;
Το αυτονόητο. Να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν σε μια ενιαία και σαφή θέση. Και αυτή τη θέση να μας την παρουσιάσουν. Είναι αδιανόητο σε τόσο κρίσιμα ζητήματα να μην υπάρχει ενιαία κυβερνητική θέση.

3.Πως εκτιμάτε τη στάση Καμμένου;
Πρώτον: Ο κ. Καμμένος έκανε  την προαναφερθείσα  δήλωση  στο στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης, («ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου “Μακεδονία” για την ονομασία των Σκοπίων») ισχυριζόμενος ότι μιλά όχι ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά ως Αρχηγός Κόμματος. Ας καταλάβει πως είναι Υπουργός, επειδή ακριβώς είναι Αρχηγός των ΑΝΕΛ που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Επομένως ας μας πει τι ακριβώς θα κάνει ως Πάνος Καμμένος.
Δεύτερον: Δεν γίνεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός να έχουν διαφορετική θέση. Είναι αδιανόητο να διαφωνούν σε τόσο κρίσιμα ζητήματα. Χωρίς τη δική τους συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνητική θέση. Η Νέα Δημοκρατία περιμένει το αυτονόητο. Μια κρυστάλλινη θέση της κυβέρνησης για το Σκοπιανό. Εάν δεν μπορούν να διαμορφώσουν ενιαία θέση το πρόβλημα είναι της Κυβέρνησης όχι της Νέας Δημοκρατίας.
Τρίτον: Πλανάται ο κ. Καμμένος, εάν νομίζει ότι με τέτοιου τύπου κορώνες  μπορεί να απαλλαγεί από τις σκιές που προκαλούν τα σκάνδαλα στα οποία πρωταγωνιστεί μαζί με το μεσάζοντα όπλων κ. Β. Παπαδόπουλο.

4. Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας;
Η Νέα Δημοκρατία περιμένει την πρόταση επίλυσης του θέματος που θα δεσμεύει την Κυβέρνηση και το σύνολο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση, που έχει την αποκλειστική ευθύνη των χειρισμών, να είναι διχασμένη. Σε ό,τι αφορά την δική μας στάση υπενθυμίζουμε ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας όπως διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι ήταν μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων, – erga omnes – και κυρίως να υπάρξει προηγουμένως επίλυση του ζητήματος του ονόματος,  ως προϋπόθεση  ένταξης της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.  Με αυτή τη θέση πήγε η Νέα Δημοκρατία στο Βουκουρέστι και έπεισε όλους τους συμμάχους της χώρας ότι επιβάλλεται πρώτα να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας και μετά να υπάρξει πρόσκληση ένταξης του γειτονικού Κράτους στο ΝΑΤΟ. Και θυμίζουμε βέβαια ότι υπουργός αυτής της Κυβέρνησης ήταν και ο κ. Καμμένος που τότε δεν είχε εκφράσει τις σημερινές του αντιρρήσεις.