Τι σκέφτεται ο Μητσοτάκης για Καραμανλή, Σαμαρά και Μεϊμαράκη;

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Του Βαγγέλη Πλάκα, Δημοσιογράφου

 

Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε πως μετά την αναφορά του στη χθεσινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή» για τον αποκλεισμό συγγενικών του προσώπων, δηλαδή της Ντόρας Μπακογιάννη, από μια κυβέρνησή του το ενδιαφέρον θα στραφεί  προς το εσωτερικό του κόμματός του και επίσης προφανώς το έκανε συνειδητά ενόψει και πιθανόν αποφάσεων που θέλει να πάρει στο επικείμενο Συνέδριο. Η απόφασή του να «θυσιάσει» εν είδει Ιφιγένειας την αδερφή του ώστε να στείλει μήνυμα κατά της οικογενειοκρατίας και ανανέωσης μπορεί, όπως είπε σήμερα η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, να ήταν σε συνεννόηση Μητσοτάκη-Μπακογιάννη αλλά φαίνεται ότι η υπόθεση δεν κλείνει εκεί.

Στο παρασκήνιο της ΝΔ από το βράδυ του Σαββάτου έχουν φουντώσει οι συζητήσεις αν ο πρόεδρος της ΝΔ σκέφτεται να ανοίξει θέμα συμμετοχής στις επόμενες εκλογές ιστορικών στελεχών και πρώην προέδρων του κόμματος όπως οι Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα γίνει βέβαια, κάθε πρόεδρος θέλει να δώσει το στίγμα της ανανέωσης. Θυμάμαι το 2004, επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή, όπου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδωσε τη σκυτάλη των βουλευτικών υποψηφιοτήτων στον γιό του Κυριάκο ή ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης είχε αποστρατευτεί τιμητικά στο ευρωψηφοδέλτιο.

Ήδη όμως πολλοί σχολιάζουν πως δεν είναι η ώρα για τέτοιες εσωκομματικές κινήσεις, ακόμη και αν επιχειρηθεί να γίνουν σε συνεννόηση, και ειδικά απέναντι σε στελέχη που δεν μπορούν να θεωρηθούν «βαρίδια», ούτε “εν αποστρατεία”. Ούτε, τη στιγμή που σε παραδοσιακά στελέχη της βάσης υπάρχει γκρίνια ότι η ηγεσία της ΝΔ ενδιαφέρεται περισσότερο για το άνοιγμα παρά για τον παραδοσιακό της χώρο. Ο Νίκος Καραχάλιος, με ευθείες εσωκομματικές αναφορές στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη σχολίασε χθες: «Αφού ο Κυριάκος δεν θέλει ούτε εμάς στα Συνέδρια της ΝΔ, ούτε τη Ντόρα στην κυβέρνηση, πάμε στο φεστιβάλ κόμικς», ανeβάζοντας τις σχετικές φωτογραφίες στο facebook.

Πολλοί προβληματίζονται πως τέτοιες κινήσεις θα φέρουν εσωστρέφεια και αμφιβάλουν αν φέρουν εκλογικά οφέλη. Όπως και για το ότι δεν είναι σύνηθες αρχηγός της ΝΔ να επιλέγει ο ίδιος να κινήσει εσωστρέφεια μέσα στο κόμμα του. Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το έχει ζυγίσει. Μένει να δούμε που θα φθάσει το “εσωτερικό ανακάτεμα”, το οποίο γίνεται με δική του πρωτοβουλία μάλιστα, και φυσικά αν θα του βγει…