Tα μηνύματα Καραμανλή-Σαμαρά, η αντίδραση Μαξίμου και η εκλογή ΠτΔ

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Στα διασταυρούμενα πυρά Σαμαρά-Καραμανλή βρέθηκε το Μέγαρο Μαξίμου κάτι εν πολλοίς αναμενόμενο καθώς στους παροικούντες την γαλάζια Ιερουσαλήμ ήταν γνωστό πως αφενός δεν υπήρχαν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου και των δύο πρώην πρωθυπουργών, αφετέρου ήταν γνωστές οι διαφωνίες τους για στρατηγικές κυβερνητικές επιλογές. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί επιχείρησαν στην εκδήλωση της Δευτέρας στο Πολεμικό Μουσείο να εκφράσουν την παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας, τις θέσεις και τους προβληματισμούς της για αποστάσεις απο τις θεμελιώδεις αρχές του κόμματος.

Κορωνίδα της κριτικής ήταν η ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, που σε μεγάλο μέρος των παραδοσιακών δεξιών, λειτούργησε ως cassus beli απέναντι στην ηγεσία, και κυρίως “πανηγυρισμοί” κυβερνητικών αξιωματούχων μετά την ψήφισή του αλλά και η διεύρυνση. Οτι στην προσπάθεια να κερδίσει τον κεντρώο χώρο, που κακά τα ψέματα αυτός κρίνει τους νικητές των εκλογών, υπάρχει αδιαφορία για τη βάση της ΝΔ, το τι αυτή πιστεύει και τους ανθρώπους της. Ζητούν απο τον Μητσοτάκη, όπως αποτυπώθηκε στις ομιλίες τους, ο μεν πρώτος να επιστρέψει στις πολιτικές που εκφράζει παραδοσιακά ένα δεξιό κόμμα και εκφράζουν τη βάση του κόμματος, ο δε δεύτερος μια ισορροπία μεταξύ διεύρυνσης και βάσης. Γνωρίζει άλλωστε απο πρώτο χέρι, ως εκφραστής του “μεσαίου χώρου” που το έδωσε την μεγάλη εκλογική νίκη του 2004 πως τον νικητή των εκλογών και τις κυβερνήσεις τις κρίνει η επιλογή του κέντρου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την έντονη ενόχλησή τους κυρίως για τον τρόπο που εκφράστηκαν αυτές οι διαφωνίες και κυρίως απο τον Σαμαρά. Επιλέγουν όμως επι του παρόντος να τηρούν χαμηλούς τόνους, στη γραμμή “δεν σχολιάζουμε δηλώσεις και ομιλίες πρώην πρωθυπουργών”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, που εκπροσώπησε και την κυβέρνηση στην εκδήλωση, δήλωσε: «Η στρατηγική της λελογισμένης διεύρυνσης, με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της παράταξης αποδίδει».

Απο αυτήν την ισορροπία θα κριθεί το επόμενο διάστημα σε μεγάλο βαθμό και η εσωκομματική πορεία της Νέας Δημοκρατίας, με την κοινοβουλευτική της ομάδα έτοιμη πλέον να μιλάει για όσα διαφωνεί, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης. Το πεδίο που αυτό θα δοκιμαστεί δεν θα ειναι μόνο το κοινοβουλευτικό έργο. Θα ειναι κυρίως η επιλογή του προσώπου που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Ήδη πολλοί βουλευτές διαφωνούν με ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και ζητούν Πρόεδρο που να συμβολίζει τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός προεκλογικά “έδειξε” προς ανανέωση της θητείας της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά είναι αμφίβολο αν η πρόταση αυτή θα “περάσει” απο την Κοινοβουλευτική Ομάδα.