S&P Global: Βελτίωση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Μάρτιο

από Team MyPortal.gr
sms

Αυξημένος κατά 1,1 μονάδα έκλεισε τον Μάρτιο δείκτης του τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη S&P Global. Συγκεκριμένα ο PMI (Purchasing Managers’ Index) έκλεισε στις 52,8 μονάδες έκλεισε τον Μάρτιο έναντι 51,7 μονάδες του Φεβρουαρίου.

Τα στοιχεία της έρευνας PMI από τη S&P Global, η τελευταία τιμή του δείκτη κατέδειξαν τη βελτίωση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα αλλά και τον εντονότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Μάιο του 2022.

Τα στοιχεία της S&P για τη μεταποίηση

Στη συνολική ανάπτυξη συνέβαλε η δεύτερη συνεχής μηνιαία αύξηση της παραγωγής των Ελλήνων κατασκευαστών τον Μάρτιο. Η άνοδος της παραγωγής συνδέθηκε με την ισχυρότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και την περαιτέρω αύξηση των νέων παραγγελιών. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2022.

Περαιτέρω μείωση στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

Συνολικά πάντως διαπιστώνεται περαιτέρω μείωση της δραστηριότητας στα εργοστάσια της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα καθώς οι καταναλωτές, νιώθοντας τον αντίκτυπο από το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, περιόρισαν τα έξοδά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα και που έδειξε ότι το κόστος μεταποίησης μειώθηκε για πρώτη φορά από τα μέσα του 2020.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 47,3 μονάδες τον Μάρτιο από τις 48,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 47,1 αλλά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για ένατο μήνα.

Ο δείκτης παραγωγής, ωστόσο, αυξήθηκε σε υψηλό 10 μηνών στις 50,4 από τις 50,1 μονάδες.

«Η μεταποίηση στην ευρωζώνη παραμένει σε ταραγμένα νερά, με τα εργοστάσια να αναφέρουν μείωση στη ζήτηση για προϊόντα για 11ο συνεχή μήνα εν μέσω αύξησης του κόστους διαβίωσης, πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής, στροφής προς τη μείωση των αποθεμάτων και υποτονικής καταναλωτικής εμπιστοσύνης», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global.

Το χαμηλότερο κόστος ενέργειας και η αποκατάσταση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες σήμαινε, ωστόσο, ότι οι τιμές εισροών μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020 –όταν άρχισε να γίνεται αισθητός ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο. Ο υποδείκτης διαμορφώθηκε στις 46,8 από τις 50,9 μονάδες.