Πολιτικές πρωτοβουλίες απο την κυβέρνησης, σε δίνη εσωστρέφειας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Του Βαγγέλη Πλάκα

Στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών κινούνται τα κόμματα. Η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στις πρώτες πολιτικές κινήσεις για να καταδείξει προς τους πολίτες πως το μήνυμά τους ελήφθη και θα υπάρξουν αλλαγές και διορθώσεις στην πορεία κα στη λειτουργία της. Κορωνίδα ασφαλώς ο ανασχηματισμός της περασμένης εβδομάδας αλλά και οι πρώτες επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στα υπουργεία σε μια προσπάθεια αφενός επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, αφετέρου διόρθωσης αδυναμιών.
Σε πολιτικό επίπεδο με τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός επιχείρησε απο τη μια να μην διαταράξει το προφίλ της κυβέρνησής του, που απευθύνεται και στο κεντρώο κοινό, απο την άλλη, αξιοποιώντας περισσότερα στελέχη απο την κοινοβουλευτική ομάδα, να ικανοποιήσει και το αίτημα της παραδοσιακής βάσης του κόμματός του. Στην κυβέρνηση “διαβάζουν” τη δυσαρέσκεια που εκδηλώθηκε στο αποτέλεσμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου, ξέρουν όμως πως αυτή εκδηλώθηκε περισσότερο με την αποχή, άρα έχουν την ευκαιρία αυτό το αποστασιοποιημένο κοινό να το επαναπροσεγγίσουν.
Αυτό για να γίνει όμως απαιτούνται εκτός απο τις αλλαγές και αποτελεσματικές πολιτικές. Άλλωστε η ακρίβεια, η τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, η κατάσταση στην υγεία καθώς ασφαλώς και το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ήταν αυτά που κόστισαν εκλογικά στην κυβέρνηση.
Η αρχή των απαντήσεων απο την πλευρά της κυβέρνησης έγινε απο το θέμα της ακρίβειας και της λειτουργίας του κράτους, με τη σύσκεψη για το ΑΣΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου πλέον έχει νέο υπουργό τον Τάκη Θεοδωρικάκου, αλλά ελήφθη και η απόφαση για έκτακτη φορολόγηση 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Εσωκομματιές τρικυμίες σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Στο ΠΑΣΟΚ κινούνται σε ρυθμούς εσωκομματικών εκλογών καθώς η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, που εκδηλώθηκε παράλληλα απο διάφορες εσωκομματικές πηγές, δεν μπορεί να ξεπεραστεί δίχως κάλπες. Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως, αν και ήταν το μόνο κόμμα που ανέβασε τα ποσοστά του και σαφώς το πιο κερδισμένος ή το λιγίοτερο χαμένο σε σχέση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κατάφεραν να βυθιστούν ως οι πλέον χαμένοι σε μια βαθιά δίνη εσωστρέφειας.
Την ίδια ώρα και στο ΣΥΡΙΖΑ, που έχασε τρεις μονάδες απο την εκλογική του δύναμη, υπάρχουν ευθείες βολές προς τον Στέφανο Κασσελάκη ως προς το αποτέλεσμα αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του. Οι όποιες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως θα κινηθούν παράλληλα και με τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς που είναι σε κινητικότητα ανασύνταξης. Αν αυτή υλοποιηθεί, με ποιους συμμέτοχους και με ποιον επικεφαλής ειναι το κυρίαρχο επίδικο όλων των πλευρών αλλά για να απαντηθεί απαιτείται ακόμη μακρύς δρόμος.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 22-6-2024)