Π. Παπαδόπουλος: «Ο ρόλος των επιμελητηρίων είναι καίριος και ουσιαστικός καθώς είναι αξιόπιστος σύμμαχος της επιχείρησης»

από Team MyPortal.gr
sms

Με εισήγηση του Προέδρου ΒΕΘ, Παναγιώτη Παπαδόπουλου με θέμα “Μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;” ξεκίνησε η πρώτη συνεδρία του “1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου”. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως μόνο η καινοτομία και η εξωστρέφεια σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικοί παράγοντες για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με βασική προϋπόθεση να είναι προσαρτημένες στις δυνατότητες κάθε περιοχής.

«Ο ρόλος των επιμελητηρίων είναι καίριος και ουσιαστικός καθώς είναι αξιόπιστος σύμμαχος της επιχείρησης» υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Εξήγγειλε ότι πρέπει να υπάρξει προσαρμογή της νομοθεσίας στα Ευρωπαϊκά δεδομένα και ριζική αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, ενίσχυση με κίνητρα και ευέλικτα εργαλεία με ειδικά προγράμματα αλλά και στρατηγική για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση, τόνισε, είναι η ύπαρξη σύγχρονων και απλών θεσμικών πλαισίων κι επιχειρηματικών κέντρων καινοτομίας. Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, σύνδεση εκπαίδευσης με έρευνα και με επιχειρηματική καινοτομία.

Στροφή της ελληνικής οικονομίας της ελληνικής οικονομίας σε πιο καινοτόμους, σε ειδικά επενδυτικά προγράμματα. Για να επιτευχθεί αυτό, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΒΕΘ, απαιτείται:

  • Αύξηση των κονδυλίων για τεχνολογία και έρευνα
  • Διευκόλυνση της χρηματοδότησης
  • Δημιουργία καινοτόμων προιόντων

Κατέληξε λέγοντας ότι η πολιτεία και οι επιχειρήσεις καλούνται να προσπαθήσουν από κοινού με συνεργασία και σύνεση.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, Γιώργος Ηλιάδης για το θέμα «Η αγορά της Θεσσαλονίκης και το σπιράλ της ύφεσης» τονίζοντας πως και το 2018 θα είναι μια δύσκολη χρονιά στην οικονομία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε σε μείωση των εγγραφών στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο τα τελευταία χρόνια ενώ αντίθετα αύξηση των δημόσιων θέσεων και αμοιβών.

«Πρέπει να σταματήσει η δραματική συρρίκνωση των επιχειρήσεων αν θέλουμε να προσδοκούμε ευημερία στην ελληνική επικράτεια. Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα», επισήμανε στο τέλος ο Γιώργος Ηλιάδης.