Οι “εξηγήσεις” του Χ. Μπαρμπουνάκη για τα μπουρίνια στο φεστιβάλ βιβλίου

από Team MyPortal.gr
sms

Το καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο με τα βιβλία και στη Θεσσαλονίκη με το φεστιβάλ βιβλίου. Μια διοργάνωση που έχει γίνει θεσμός και φέτος φτάνει στα 43 χρόνια ζωής.

Διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, βιογραφίες, ιστορικά, αστυνομικά, παραμύθια, παιδικά βιβλία είναι μόνο λίγοι από τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων που θα μπορέσουν να θαυμάσουν οι επισκέπτες και επισκέπτριες του 43ου φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα ξεκινήσει την προσεχή Παρασκευή, 5 Ιουλίου. Που αλλού… φυσικά στην παραλία του Λευκού Πύργου.

Η διοργάνωση φέτος πραγματοποιείται λίγο πιο αργά σε σχέση με τις άλλες χρονιές, λόγω του Europride που προηγήθηκε και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουλίου με ώρες λειτουργίας από τις 19.00 το απόγευμα έως τις 23.00 το βράδυ.

Το παρών αναμένεται να δώσουν 400 εκδοτικοί οίκοι από όλη τη χώρα, περισσότεροι από 500 συγγραφείς και στα 110 εκθετήρια θα στηθεί όλη η σύγχρονη και πλούσια βιβλιοπαραγωγή, με χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

Ψυχή του φεστιβάλ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος( που είναι και ο φορέας υλοποίησης του Φεστιβάλ), Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης.

Ο κ.Μπαρμπουνάκης λίγο πριν ξεκινήσει το φεστιβάλ μιλά στο ertnews.gr για την διοργάνωση που κρατά όλα αυτά τα χρόνια και έγινε θεσμός, με σκοπό να ενισχυθεί η βιβλιοφιλία. Παράλληλα δίνει όμως και μια…ερμηνεία για τα «μπουρίνια» που συνοδεύουν το φεστιβάλ.

43 χρόνια… έτσι να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη βιβλιοφιλία, την αναγνωρισιμότητα και να το επισκεφτεί περισσότερος κόσμος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Υπολογίζουμε ότι οι επισκέπτες και επισκέπτριες ξεπερνούν τις 300.000.

Φέτος το φεστιβάλ συνεργάζεται με το δήμο Θεσσαλονίκης. Ο δήμος ξεκινά φέτος μία νέα δράση το Thessaloniki Soloist Festival, και θα κάνει σε όλα τα τοπόσημα της πόλης εκδηλώσεις, όπως και στο άγαλμα του μεγάλου Αλεξάνδρου όπου θα παρουσιάσει δύο βραδιές. μία στις 9 και μία στις 18 Ιουλίου.

Το πιο σημαντικό πάνω απ’ όλα είναι ότι 500 συγγραφείς θα παραβρεθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ στα εκθετήρια, θα υπογράψουν τα βιβλία τους, θα μιλήσουν γι’ αυτά, θα έρθουν σε επαφή με το αναγνωστικό κοινό, θα αναφερθούν και στις νέες εκδόσεις τους, κάτι που βοηθά και τη βιβλιοφιλία και την αύξηση των πωλήσεων».

Φέτος το φεστιβάλ -και για πρώτη φορά- είναι αφιερωμένο στην Κύπρο, στα κυπριακά γράμματα και την ποίηση.

«Θα πραγματοποιηθούν βραδιές που θα αναφερθούμε εκεί, είναι μια επετειακή εκδήλωση που έχει να κάνει με τα γεγονότα στις 15 Ιουλίου στην Κύπρο και θα συνεχιστεί το αφιέρωμα και τις επόμενες ημέρες. Είναι πρώτη φορά, έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς σε όλη την Ελλάδα γίνονται εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο. Κι εμείς αφιερώνουμε την 43η εκδήλωση γενικότερα στην Κύπρο».

 

Χ.Μπαρμπουνάκης στο ertnews: «Το φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι θεσμός, έχει αντοχή και προσφέρει»- Η εξήγηση για τα…«μπουρίνια»

Ο κ.Μπαρμπουνάκης είναι από τα ιδρυτικά μέλη του φεστιβάλ και θυμάται πώς ξεκίνησε το 1982, ενώ ξεχωρίζει τη στιγμή των εγκαινίων με τη Μελίνα Μερκούρη.

«Είμαι ιδρυτικό μέλος από όταν το ξεκίνησε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1982 και στο δήμο Θεσσαλονίκης ήταν ο Θανάσης Γιαννούσης. Θέλαμε να κάνουμε μία έκθεση να προβάλλουμε το ελληνικό βιβλίο και ξεκινήσαμε από την παραλία. Τότε διευθυντής στο δήμο, στην πολεοδομία ήταν ο Απόστολος Παπαγιαννόπουλος ο οποίος μας υπέδειξε το χώρο και από τότε ξεκινήσαμε εκεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Πραγματοποιείται το φεστιβάλ στον ίδιο χώρο , στην παραλία στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τότε. Υπήρχαν χρονιές που καλύπταμε από το Λευκό Πύργο και φτάναμε στο Μακεδονία Παλλάς. Ο χώρος τώρα είναι από το ύψος του Βασιλικού Θεάτρου μέχρι τη στάση Στρατηγείο και πιστεύω ότι έτσι δίνεται και μια συνέχεια.

Υπήρχαν χρονιές που τα μπουρίνια έπαιρναν τα περίπτερα και τα έριχναν στο Θερμαϊκό και τα βιβλία στο νερό. Αυτό έγινε και αιτία να αγκαλιάσουν οι Θεσσαλονικείς το φεστιβάλ βιβλίου, μέσα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε. Επίσης και τα μέσα ενημέρωσης βοήθησαν να καθιερωθεί το φεστιβάλ που φιλοξενεί πια όλη την ετήσια βιβλιοπαραγωγή και από ότι υπολογίζεται κάθε χρόνο φιλοξενεί 10.000 τίτλους βιβλίων.

Θυμάμαι τα εγκαίνια που έκανε η αείμνηστη Μελίνα, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και ιδιαίτερα στιγμές που ερχόταν σε επαφή με το αναγνωστικό κοινό και επισκεπτόταν όλα τα εκθετήρια και τα περίπτερα και γνώριζε όλη τη βιβλιοπαραγωγή. Πιστεύω ότι ήταν καθοριστικής σημασίας η προβολή, αλλά και η διάθεση της τότε υπουργού να βοηθήσει και στέριωσε αυτός ο θεσμός. Το φεστιβάλ πήρε αγάπη από την πολιτεία μέχρι και τον τελευταίο αναγνώστη.

Το βιβλίο, όπως λέει πέρασε μια μικρή κρίση, αλλά το κοινό δείχνει πια να το προτιμά εμφατικά, ενώ και το φεστιβάλ έχει κερδίσει το αναγνωστικό κοινό, που θα κάνει τη βόλτα του στην παραλία για να χαζέψει νέα βιβλία, να τα αγοράσει και να μιλήσει με τους συγγραφείς.

«Είχαμε μία καθοδική πορεία στο βιβλίο από το 2010 μέχρι την πανδημία, η οποία όμως λειτούργησε σε αυτό θετικά, καθώς αυξήθηκαν οι πωλήσεις στα βιβλία, αυξήθηκαν οι εκδόσεις και έτσι δόθηκε στους εκδότες η δυνατότητα να αυξήσουν κι αυτοί τις εκδόσεις τους και δημιουργήθηκε ένα νέο αναγνωστικό κοινό. Το φεστιβάλ έχει γίνει πραγματικά ένας θεσμός. Όταν κρατά πλέον σχεδόν μισό αιώνα, δείχνει ότι έχει αντοχή και προσφέρει. Μέσα από το φεστιβάλ ξεκίνησαν και νέοι θεσμοί, όπως η διεθνής έκθεση βιβλίου, τα περιφερειακά φεστιβάλ που έγιναν σε πολλές πόλεις της Βορείου Ελλάδας και μια σημαντική δράση που άφησε εποχή, η λογοτεχνία στα σχολεία, με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας.

Τα παραδοσιακά μπουρίνια και τα ανέκδοτα

 

Το φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης έχει συνδεθεί και με βροχερό καιρό, μπουρίνια εν μέσω καλοκαιριού και πάντα ο καιρός και η διοργάνωση αποτελούν σημείο συζήτησης για τους Θεσσαλονικείς.

«Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ κυκλοφορούν ανέκδοτα, και μάλιστα όταν χαλάει ο καιρός τα πειράγματα αυξάνονται», όπως λέει ο κ.Μπαρμπουνάκης αλλά δίνει τη δική του ξεχωριστή εξήγηση: «Είναι ένας προπομπός ότι το βιβλίο και μέσα σε αντίξοες και δύσκολες συνθήκες μπορεί και ανταποκρίνεται, μπορεί και δίνει τη δυνατότητα και κρατιέται. Υπάρχουν και οι προκλήσεις του ίντερνετ, αλλά το βιβλίο κρατά και προχωρά. Μέσα από το βιβλίο αντλεί κανείς γνώση, μαθαίνει βασικά γεγονότα και δεδομένα που σε βελτιώνουν ως άνθρωπο, αλλά και μπορείς αυξήσεις το πνευματικό περιεχόμενο που έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος. Καλούμε τον κόσμο να το επισκεφτεί».

*Τα επίσημα εγκαίνια του 43ου Φεστιβάλ βιβλίου θα γίνουν τη Δευτέρα 8 Ιουλίου και ώρα 9 μ.μ. στην εξέδρα – άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου.

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με το δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης).