Kώστας Γκιουλέκας: Οι τρεις άξονες για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

 

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ο Κώστας Γκιουλέκας μιλάει στην “Π” και παρουσιάζει τις προτάσεις του για τη λειτουργία του ΥΜΑΘ και την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.  “Η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται  μόνον με οικονομικά μέσα αλλά και με την ανάδειξη των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της Βόρειας Ελλάδας. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε ιδιαιτέρως και με μία έντονη εξωστρέφεια να προβάλλουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής”, τονίζει.  Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τονίζει πως “το άνοιγμα προς το κέντρο αποδείχθηκε πολιτικά ορθό. Βεβαίως, όμως, πρέπει να δούμε και την δεξιά πτέρυγα της ΝΔ γιατί σίγουρα κάποιοι άνθρωποι, πέρα από την τεράστια αποχή, στράφηκαν προς τα εκεί”.  Τέλος, ανακοινώνει πως το Συντονιστικό Όργανο για το Fly Over θα συνεδριάσει άμεσα και θα συνεδριάζει εφεξής τακτικότερα.

 Είπατε κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής πως το ΥΜΑΘ δεν έχει πολλές αρμοδιότητες αλλά έχει πολλές δυνατότητες. Ποιες είναι αυτές;

Οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενδυνάμωση και την εν γένει ανάπτυξη του βορειοελλαδικού χώρου, μιας ευαίσθητης περιοχής που δέχεται συνεχείς προκλήσεις. Η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται  μόνον με οικονομικά μέσα αλλά και με την ανάδειξη των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της Βόρειας Ελλάδας. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε ιδιαιτέρως και με μία έντονη εξωστρέφεια να προβάλλουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Αυτό που στέρησαν δεκαετίες ολόκληρες, πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν από την Βόρειο Ελλάδα οφείλουμε να το δώσουμε, για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της.

Η Θεσσαλονίκη θα διαδραματίσει, νομοτελειακά, τον ρόλο πρωταγωνίστριας πόλης. Όσο πιο γρήγορα της δοθούν οι δυνατότητες τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος, όχι μόνον για την Θεσσαλονίκη, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι βασικοί άξονες, στους οποίους ακουμπά το όραμά μας αλλά και η ρεαλιστική προοπτική για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης είναι οι εξής:

  • Η Θεσσαλονίκη Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού. Τα πανεπιστήμιά της, οι σημαντικοί θρησκευτικοί, αρχαιολογικοί, τουριστικοί χώροι που βρίσκονται στην Μακεδονία και την Βόρεια Ελλάδα όπως το Άγιον Όρος, η Βεργίνα, το Δίον, ο Όλυμπος, οι βυζαντινοί ναοί και τα μουσεία, δίνουν τεράστιες δυνατότητες για έναν τέτοιον ρόλο.
  • Η Θεσσαλονίκη Χρηματοοικονομικό και Χρηματοπιστωτικό Κέντρο. Μια «πόλη-στρατηγείο», έδρα επιχειρήσεων, φορέων, τραπεζών και γιατί όχι η έδρα ενός Βαλκανικού Χρηματιστηρίου.
  • Η Θεσσαλονίκη διεθνές Εμπορικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο. Το λιμάνι, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας μετά τον Πειραιά, ο εμπορευματικός σιδηρόδρομος και οι οδικές μεταφορές επιτρέπουν από την Θεσσαλονίκη αγαθά και προϊόντα να μεταφέρονται σε πολύ σύντομο χρόνο στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Αυτό που άργησαν πολλοί να καταλάβουν για την Βόρεια Ελλάδα το έχουν αντιληφθεί ξένες εταιρίες – κολοσσοί, όπως η Pfizer, η Cisco, κ.α, οι οποίες αντί να επιλέξουν να επενδύσουν στη Νότιο Ελλάδα, προτίμησαν την Θεσσαλονίκη, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της.

Όλα αυτά αποτελούν και όραμα αλλά και βασική επιδίωξή μας. Με τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη έχουμε συζητήσει πολλά από αυτά και η εντολή του είναι να τρέξουμε πιο δυνατά για να ανεβάσουμε τον βορειοελλαδικό χώρο ψηλότερα.

 

Ποιες θα είναι οι πολιτικές σας προτεραιότητες ως Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης;

Να εκπέμπουμε με κάθε τρόπο το μήνυμα ότι η Βόρεια Ελλάδα δεν είναι μόνον μια περιοχή της Ελλάδος αλλά, κυρίως, ότι είναι η είσοδος της χώρας  από την Ασία στην Ευρώπη, και πρωτίστως η νοτιοανατολική πύλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών – μελών. Να κάνουμε σαφές ότι η Θράκη δεν είναι μόνο μια περιφέρεια της Ελλάδος αλλά, ταυτόχρονα, μια Περιφέρεια της Ευρώπης, όπως και η Μακεδονία. Κάθε επισκέπτης που εισέρχεται στον βορειοελλαδικό χώρο οδικώς, αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς πρέπει να αντιλαμβάνεται με τον πιο έντονο τρόπο ότι βρίσκεται πια στην «καρδιά» της Ενωμένης Ευρώπης. Μια τέτοια στρατηγική, με πολύ συγκεκριμένους στόχους και τρόπους, τους οποίους θα παρουσιάσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα, μπορεί να θωρακίσει ακόμα πιο αποτελεσματικά τον βορειοελλαδικό χώρο και να αποτελεί, ταυτόχρονα, και μια μόνιμη απάντηση προς όλους, φίλους, γείτονες, εταίρους, συμμάχους ότι η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί πολύ σημαντική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

 

Ένα από τα θέματα που έχει επιφορτιστεί το ΥΜΑΘ είναι ο συντονισμός για τα μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων στο κυκλοφοριακό από την κατασκευή του Flyover. Ποιες πρωτοβουλίες σκέφτεστε να αναλάβετε συμπληρωματικά;

Ο Θεσσαλονικιός έχει την απαίτηση, από τη σημερινή και την εκάστοτε κυβέρνηση, να βελτιώνεται η καθημερινότητα και η ποιότητα της ζωής του. Ζούμε σε μια πόλη, που, αυτή την περίοδο, αντιμετωπίζει καθημερινά ένα κυκλοφοριακό έμφραγμα. Το Μετρό δεν έχει παραδοθεί ακόμα και αυτό προκαλεί δυσφορία και δυσπιστία. Οι συμπολίτες μας περιμένουν αποτελέσματα. Επί χρόνια δίνουμε ομηρικούς καυγάδες με αντίστοιχα Υπουργεία υποδομών για τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν από τις παλαιότερες κυβερνήσεις για τα μεγάλα έργα.

Επιτέλους, το Μετρό μπήκε στην τελική ευθεία και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτός θα είναι που θα κόψει, μέσα στο 2024, το πρώτο εισιτήριο. Αυτό θα κάμψει και την δυσφορία που υπάρχει και θα αλλάξει σημαντικά την καθημερινότητά μας.

Τις επόμενες ημέρες συγκαλούμε το Συντονιστικό Συμβούλιο της πόλης (Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι, Αστυνομική Διεύθυνση, Πυροσβεστική Υγειονομικές Υπηρεσίες, ΕΚΑΒ, Επιμελητήρια, την ανάδοχο εταιρεία του Flyover) ώστε να προβλέψουμε και κάποια άλλα μέτρα, με περαιτέρω ενίσχυση της τροχαίας αστυνόμευσης, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάποιες διεξόδους στο φοβερό κυκλοφοριακό, που ταλαιπωρεί τους Θεσσαλονικείς. Το Συντονιστικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει, τακτικά, από εδώ κι εμπρός, τακτικά μια ή δυο φορές τον μήνα, για να παρακολουθεί τα μέτρα και να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις.

 

Η ΝΔ παρουσίασε χαμηλά ποσοστά στην Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Κεντρική Μακεδονία είχε διαρροές προς τα δεξιά της. Μπορούν και πώς να αντιμετωπιστούν.

Ως κόμμα, δεν πετύχαμε το στόχο που είχαμε βάλει. Αυτό το επισήμανε και ο Πρωθυπουργός το ίδιο βράδυ του εκλογικού αποτελέσματος. Το ζητούμενο είναι πως μεταφράζει κανείς αυτό το μήνυμα και τι κάνει την επόμενη ημέρα. Γιατί κάποιοι συμπολίτες μας προτίμησαν να μην πάνε να ψηφίσουν, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα και προς την κυβέρνηση και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αυτό που ζητούν όλοι είναι άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα, σε θέματα όπως η ακρίβεια, η ασφάλεια κ.α. Δεν υπάρχει περιθώριο να  χαθεί ούτε μια ώρα. Μόνον με αυτόν τον τρόπο μπορούμε  να πείσουμε ότι π[ήραμε το μήνυμα. Αυτή είναι και η γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά.

Το άνοιγμα προς το κέντρο αποδείχθηκε πολιτικά ορθό. Βεβαίως, όμως, πρέπει να δούμε και την δεξιά πτέρυγα της ΝΔ γιατί σίγουρα κάποιοι άνθρωποι, πέρα από την τεράστια αποχή, στράφηκαν προς τα εκεί. Η ΝΔ παραδοσιακά καλύπτει το χώρο της κεντροδεξιάς. Οποιαδήποτε διαρροή προς τα δεξιά μας πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο και να προσπαθήσουμε, πείθοντάς τους, να επαναπατρίσουμε πολιτικά φίλους της ΝΔ., που αυτή την φορά έκαναν μια άλλη επιλογή.

 

Σε Ξάνθη και Ροδόπη το μειονοτικό κόμμα βγήκε στην πρώτη θέση στις ευρωεκλογές. Σας προβληματίζει;

Είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, με ιδιαιτερότητες και, ασφαλώς, εξετάζεται συνολικά από την κυβέρνηση. Βεβαίως, η Θράκη αποτελεί για εμάς απόλυτη προτεραιότητα.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 22-6-2024(