Κεφάλαια χρηματοδότησης 160 εκατ. δολ. για τις ελληνικές startups

από Team MyPortal.gr
sms

Το συνολικό ποσό των 160 εκατ.ευρώ κατάφεραν να αντλήσουν ως κεφάλαια χρηματοδότησης οι ελληνικές startups που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Marathon Venture Capital, ένα από τα σημαντικότερα χρηματοδοτικά funds, τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από 32 επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν σε 24 γύρους χρηματοδότησης.

Όπως αναφέρει η Marathon VC οι επενδυτές με τη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση των startups δηλώνουν την έμπρακτή στήριξή τους στο εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αν υπολογιστούν και οι ελληνικές startups που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, τότε η συνολική χρηματοδότηση για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανέρχεται σε 417 εκατ.ευρώ, κατανεμημένα σε 41 γύρους χρηματοδότησης, από 59 ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Όπως αναφέρουν τα στελέχη της Marathon VC, ο απολογισμός αυτός εκτός από σημαντικός είναι και ενδεικτικός της δυναμικής του τομέα των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, παρά τις εκτιμήσεις για μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στο 2,2% μέσα στο τρέχον έτος, αλλά και παρά το γενικότερο δυσμενές οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων.

Οι μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις που καταγράφηκαν ήταν αυτή του αμερικανικού fund Carlyle προς τη Hack Τhe Box, ύψους 55 εκατ.δολαρίων. Η Hack The Box είναι μια καινοτόμος εταιρεία κυβερνοασφάλειας, η οποία εκπαιδεύει τους ηθικούς «hackers», αυτούς δηλαδή που έχοντας γνώση των ατελειών ασφαλείας ενός υπολογιστικού συστήματος προσπαθούν να τις διορθώσουν και να αμυνθούν σε κυβερνοεπιθέσεις.

Ακόμη με το ίδιο ποσό των 55 εκατ.δολαρίων το fund Elikonos Capital Partners χρηματοδότησε την ελληνική Instacar. Πρόκειται για μια εταιρεία, η οποία έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα (one stop application ) ευέλικτης μίσθωσης οχημάτων, δηλαδή ηλεκτρικών ποδηλάτων, αυτοκινήτων, βαν κ.ά., τα οποία ένας ιδιώτης ή μία επιχείρηση μπορεί να μισθώσει από 1 έως 24 μήνες.

Επίσης, μικρότερες, αλλά εξίσου σημαντικές  χρηματοδοτήσεις έλαβαν  από τις αρχές του 2023 η SafeSize, με 15 εκατ.δολάρια , αλλά και η εταιρεία αγροτικής τεχνολογίας Wikifarmer, που εξασφάλισε κεφάλαια 5,4 εκατ.δολαρίων από το επενδυτικό ταμείο  Point Nine, όπως και η εταιρεία τεχνολογίας Sunlight.io, που εξασφάλισε 5 εκατ. δολάρια από τη Valedor Partners.

Το ίδιο ποσό των 5 εκατ.δολαρίων έλαβε και η ελληνική startup παροχής οικιακών υπηρεσιών Douleutaras από την LATSCO και άλλους επενδυτές.

Ακόμη, στις υπόλοιπες συμφωνίες, που έκλεισαν στο α΄τρίμηνο του 2023 και οι οποίες αποδεικνύουν ότι το εγχώριο οικοσύστημα ωριμάζει και γίνεται ικανό να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλια απ’ όλο τον κόσμο  περιλαμβάνονται  η OneRoof με επενδυτή την Gaingels, με 3,2 εκατ.δολάρια, η Prosperty, που άντλησε 2,6 εκατ.δολάρια από τη Velocity Partners, αλλά και η BibeCoffee, που άντλησε 2,1 εκατ.δολάρια από την Eleven Ventures.

Ακόμη, η Convert Group προσέλκυσε $2 εκατ., η Billys άντλησε $800.000 από την Genesis Ventures, ενώ η BIO2CHP υποδέχτηκε χρηματοδότηση 500.000 δολαρίων από την TECS Capital, ενώ η myTeam εξασφάλισε 300.000 δολάρια από την Eleven Ventures.

Στα σημαντικά ορόσημα, που πέτυχε από τις αρχές του 2023 το εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι σημαντικές εξαγορές που ολοκληρώθηκαν, με την MarineTraffic να εξαγοράζεται από την Kpler και την ελληνική OilX, η οποία πέρασε την Energy Aspects.

Παράλληλα, υπήρξαν και συμφωνίες για εξαγορές που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι η εξαγορά της βολιώτικης agtech και deep tech εταιρείας Augmenta από τον πολυεθνικό κολοσσό της CΝH Industrial έναντι $110 εκατ., που έγινε πριν 20 ημέρες, περίπου. .