Το μπέρδεμα με τις τριπλές κάλπες και τα διλήμματα της Φώφης στη Θεσσαλονίκη

από Team MyPortal.gr
sms

Του Νίκου Οικονόμου, δημοσιογράφου

Πολλές συζητήσεις «παρά θίν’ αλός» έχουν ξεκινήσει στην Κεντροαριστερά της Θεσσαλονίκης ενόψει των επερχόμενων εκλογικών μαχών που θα δοθούν στην πόλη. Το σενάριο τον προσεχή Μάιο να συμπέσουν τρεις κάλπες (εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές), αλλά και το θολό τοπίο που υπάρχει στο χώρο του Κινήματος Αλλαγής για την κατάρτιση της βουλευτικής λίστας της Α’ Θεσσαλονίκης περιπλέκει την κατάσταση, δημιουργώντας πονοκεφάλους και στους μνηστήρες, αλλά και στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά.

Αυτές τις ημέρες ο Κώστας Σκανδαλίδης παρέδωσε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ μια λίστα με πάνω από 100 ονόματα υποψηφίων απ’ όλη την Ελλάδα, λίστα που συνοδεύεται και από τις εκτιμήσεις του για τις εκλογικές δυνατότητες που έχει το κόμμα σε κάθε εκλογική περιφέρεια, ενώ από τον Σεπτέμβριο και μετά θα ξεκινήσει κεντρικά μια αξιολόγηση, έτσι ώστε να οριστικοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Για την πρώτη εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης οι εκτιμήσεις μιλούν για την εκλογή ενός έως δύο βουλευτών, ενώ είναι δεδομένη η ισχυρή παρουσία στην περιοχή δημάρχων ή γνωστών αυτοδιοικητικών στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θεοδόσης Μπακογλίδης  (δήμαρχος Καλαμαριάς), ο Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολης-Συκεών) και ο Θόδωρος Παπαδόπουλος (Θέρμης), αλλά και ο Αντώνης Σαουλίδης, ο Γιάννης Μαγκριώτης και ο Χρήστος Παπαστεργίου.

Το κόμμα επιθυμεί να διατηρήσει τις ισχυρές δυνάμεις που διαθέτει στην αυτοδιοίκηση, αλλά και να αποκομίσει εκλογικά οφέλη με τη μεταγραφή δυνατών υποψηφίων στη μάχη για τη Βουλή. Αν οι εθνικές εκλογές γίνουν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές μπορεί να υπάρξουν ζητήματα επιλογών. Για παράδειγμα τι θα κάνει ο Αντώνης Σαουλίδης, καθώς είναι ταυτόχρονα αντιδήμαρχος Συκεών-Νεάπολης και πρώτος επιλαχών βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης;  Το ίδιο περίπου ισχύει και για τον Γιάννη Μαγκριώτη. Θα επιλέξει να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης κεντρικής  Μακεδονίας, όπως ακούγεται έντονα το τελευταίο διάστημα ή θα προτιμήσει να δώσει τη μάχη της εκλογής στη Βουλή; Ακόμη πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα για τον Χρήστο Παπαστεργίου, καθώς ο γραμματέας της Νομαρχιακής Πόλης του ΚΙΝΑΛ ακούγεται για την βουλευτική λίστα, αλλά παίζει ταυτόχρονα και για την αυτοδιοίκηση (είτε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Πρωτοβουλία είτε ακόμη και για υποψήφιος περιφερειάρχης). Κώλυμα δεν υπάρχει, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι δε θα μπορούν να είναι υποψήφιοι σε δύο κάλπες.

Ζητήματα προσωπικών επιλογών θα προκύψουν και για τους ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή και Θοδωρή Ζαγοράκη που επιθυμούν μια νέα θητεία στην ευρωβουλή. Αν όμως δε χωρέσουν στην ευρωλίστα;

Φυσικά το πρόβλημα του Κινήματος Αλλαγής στη Θεσσαλονίκη  έχει να κάνει και με τα βαριά του ονόματα. Εννοούμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, ο οποίος δεν έχει ακόμη καταστήσει σαφές τι θα κάνει, αλλά και τον Χάρη Καστανίδη που έχει ξεκινήσει σειρά επαφών για να προετοιμάσει την κάθοδό του στις εθνικές εκλογές στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Ετερο πρόβλημα; Τι θα γίνει με τους «Ταλιμπάν της προέδρου», δηλαδή τα στελέχη που στήριξαν την Φώφη Γεννηματά και σκέφτονται να είναι υποψήφιοι βουλευτές, όπως  ο Ανδρέας Στοϊμενίδης και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης  Τσαραμπουλίδης;

Τέλος κυκλοφορεί έντονα το σενάριο η Φώφη Γεννηματά να είναι η ίδια υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς πλέον ο νόμος της δίνει το δικαίωμα ως αρχηγός κόμματος να είναι υποψήφια σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τα πράγματα περιπλέκονται επιπλέον….