Το δύσκολο στοίχημα του Αντώνη Γυφτόπουλου

από Οικονόμου Νίκος
sms

Του δημοσιογράφου Νίκου Οικονόμου

Ο Αντώνης Γυφτόπουλος είναι από χτες το μεσημέρι και επίσημα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης. Πήρε τη θέση της Βίκυς Ευταξά που θα μείνει στην ιστορία της γαλάζιας Θεσσαλονίκης για δύο λόγους. Πρώτον γιατί απομακρύνθηκε από τη θέση της αρκετά άκομψα και με ένα απλό τηλεφώνημα (αν και τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Λευτέρης Αυγενάκης ήταν τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη). Και δεύτερον γιατί ήταν η πρώτη πρόεδρος που απομακρύνθηκε από το πόστο της. Θυμίζω ότι ο αείμνηστος Νίκος Βακάλης πήρε το 1997 τη θέση του Τάκη Βουδούρη όταν ανέλαβε τη ΝΔ ο

Κώστας Καραμανλής, ο Βάκης Φραντζής, που τον διαδέχτηκε το 2004, έγινε πρόεδρος όταν ο Νίκος Βακάλης ορίστηκε ευρωβουλευτής και ο διάδοχός του Δημήτρης Βαρτζόπουλος ανέλαβε στις αρχές του 2010 με την προεδρεία Αντώνη Σαμαρά. Παραιτήθηκε το Νοέμβριο του 2011 όταν ανέλαβε υφυπουργός υγείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου και τον αντικατέστησε ο Δημήτρης Τσάμης που παραιτήθηκε για πολιτικούς λόγους τον Δεκέμβριο του 2012. Οσο για τον Μηνά Σαμαντζίδη που ορίστηκε πρόεδρος από τον Αντώνη Σαμαρά αποχώρησε φυσιολογικά μετά την αλλαγή στην προεδρία της ΝΔ και τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο τελευταίος είναι που τοποθέτησε τον Αύγουστο του 2016  τη Βίκυ Ευταξά στη θέση της  προέδρου της Διοικούσας. Μόλις δέκα εφτά μήνες μετά πήρε την απόφαση να την απομακρύνει.

Οι λόγοι πολλοί. Ο κυριότερος επειδή η Βίκυ Ευταξά δεν μπόρεσε να συνενώσει τη ΝΔ και να τη βάλει σε μια σειρά, να βρει ένα modus vivendi  με τους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ στην Αθήνα, αλλά και γιατί η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε ένα πολύ περίπλοκο μαγαζί. Γιατί μπορεί ο Μητσοτάκης να εκλέχτηκε πρόεδρος, αλλά οι μητσοτακικοί στη Θεσσαλονίκη δεν ελέγχουν ούτε το κόμμα ούτε την πόλη. Στον Βορρά εξάλλου η ΝΔ παραμένει καραμανλική και το κομματικό παζλ είναι πολυσύνθετο: Ο Τζιτζικώστας και οι φίλοι του αποτελούν έναν ιδιαίτερα ισχυρό πόλο, οι καραμανλικοί είναι πάντα στο παιχνίδι, οι ομάδες του Σαμαρά, του Αδωνη, του Βορίδη, αλλά και της Ντόρας δεν θεωρούνται καθόλου αμελητέες, ενώ ας μην ξεχνάμε και την πάλαι ποτέ ισχυρή στη Θεσσαλονίκη ομάδα του Ανδρέα Παπαμιμίκου, που κινείται. Ούτε ψύλλο στον κόρφο της Βίκυς Ευτάξα, αλλά και του Αντώνη Γυφτόπουλου δε θα ήθελα να ήμουν…

Η Ευταξά βέβαια πλήρωσε και υποκειμενικά ζητήματα, καθώς οι διαμαρτυρίες που ακούγονταν για το συγκρουσιακό της χαρακτήρα ήταν πολλές, ενώ για το ρεπορτάζ θα είχε σημασία να πούμε ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην αποπομπή της ήταν η περιβόητη ιστορία με τη στάση της ΝΔ στις κινητοποιήσεις για το σκοπιανό. Εκεί η Ευταξά βγήκε εκτός γραμμής και το πλήρωσε.

Τι γίνεται τώρα; Ο Αντώνης Γυφτόπουλος δεν έγινε αποδεκτός με μεγάλο ενθουσιασμό. Τα όποια χαμόγελα υπήρξαν είχαν να κάνουν με το ότι αντικαταστάθηκε η Ευταξά και όχι επειδή ήρθε κάποιος αντικειμενικά πολύ καταλληλότερος. Το ρεπορτάζ λέει ότι η λύση Γυφτόπουλου προήλθε ύστερα από πολύμηνο κοσκίνισμα και από κινήσεις του ίδιου του Μητσοτάκη. Είχε την απόλυτη σύμφωνη γνώμη της Ντόρας Μπακογιάννη, που στηρίζει αναφανδόν το νέο πρόεδρο, της Μαρίας Σπυράκη, που αποκτά όλο και περισσότερους πυλώνες στήριξης στη Θεσσαλονίκη και το ΟΚ του Απόστολου Τζιτζικώστα, καθώς ο νέος πρόεδρος έχει διατελέσει πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και είναι κουμπάρος του. Ετσι η φράση ότι ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας «ενώνει τη ΝΔ» που ακούστηκε λίγο πριν γίνει γνωστό το όνομα του Γυφτόπουλου, αυτό το μήνυμα περιείχε: Φέρνει κοντά τον Μητσοτάκη, την Ντόρα και τον Τζιτζικώστα.

Αυτά για τον εσωκομματικό μικρόκοσμο. Γιατί η μεγάλη εικόνα είναι τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, η διαχείριση του σκοπιανού, η αντιπολίτευση που πρέπει να γίνει απέναντι στη διοίκηση του Μπουτάρη, η εξωστρέφεια του κόμματος, που δεν προχώρησε όλο αυτό το διάστημα ούτε στο ελάχιστο και φυσικά τα στοιχήματα των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται. Το κόμμα πρέπει να ξυπνήσει από το λήθαργο.

Μεγάλη και δύσκολη ατζέντα. Που απαιτεί απόλυτη συσπείρωση γύρω από το νέο πρόεδρο από το όλον της ΝΔ. Γιατί αν αποτύχει αμφιβάλω πολύ αν η Διοικούσα της ΝΔ ως κομματικός θεσμός συνεχίσει να υπάρχει…