Οι ημερομηνίες σταθμοί του 2018 για τη χώρα και την κυβέρνηση

από Team MyPortal.gr
sms

Του Βαγγέλη Πλάκα

Στις 8 Ιανουαρίου, ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και πέφτει και επίσημα για όλους η αυλαία της εορταστικής περιόδου, η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η 3η αξιολόγηση. Μπορεί να μην θύμιζε σε τίποτα –και από προβλέψεις μέτρων και από διάρκεια διαπραγματεύσεων- την 2η αξιολόγηση ωστόσο περιλαμβάνει και αυτή «καυτά» ζητήματα, όπως αυτό των απεργιών. Μαζί με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα για την κυβέρνηση με αντιδράσεις και εσωκομματικές καθώς αφορούν και αγγίζουν ένα κοντινό της πολιτικό ακροατήριο.

Έχει και άλλους σκοπέλους μπροστά της η κυβέρνηση όπως των εθνικών θεμάτων με τους ΑΝΕΛ να δοκιμάζουν ήδη την κυβερνητική συνοχή με τη στάση της στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Αλλά και την εσωκομματική ομάδα των «53» που εντείνουν την κριτική τους.

Αν όλα πάνε κατά τα τον προγραμματισμό, η αξιολόγηση θα κλείσει στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου και μετά ανοίγει ο δρόμος για ανασχηματισμό. Θα είναι και εκλογική χρονιά; Αυτό το ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλόγως των σχεδιασμών του αλλά και των δημοσκοπικών ευρημάτων. Πάντως οι περισσότεροι τοποθετούν τις πρόωρες κάλπες, αν τελικά στηθούν, είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου. Ώστε να υπάρχει και το σχετικό αφήγημα του Μαξίμου περί εξόδου από τα Μνημόνια.

Κάλπες μπορεί να στηθούν όμως και από… ατύχημα στον τομέα της οικονομίας. Και καταλυτικός θα είναι ο Απρίλιος οπότε αφενός θα εκδοθούν τα αποτελέσματα των σκληρών stress tests των τραπεζών αφετέρου θα βγουν τα επίσημα αποτελέσματα από την Εurostat για την ελληνική οικονομία το 2017.

Στην ατζέντα υπάρχει και 4η -και τελευταία αξιολόγηση- που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο ενώ η 20η Αυγούστου είναι η ημέρα επίσημης ολοκλήρωσης του Γ’ Μνημονίου.