Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών για τα επιτόκια στις ΗΠΑ

από Team MyPortal.gr
sms

Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τις απώλειες από την προηγούμενη συνεδρίαση, αφού το πετρέλαιο έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 2-3%, εν μέσω ανησυχιών της αγοράς ότι ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός θα μπορούσε να καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ υποχωρεί κατά 0,29% στα 81,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI  διαμορφώνεται στα 76,21 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 0,37%.

«Το πετρέλαιο επηρεάζεται από τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ και των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων», ανέφεραν οι αναλυτές.

Ενώ οι Χούθι συνέχισαν τις επιθέσεις τους κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν περιόρισε σημαντικά την προσφορά πετρελαίου.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στο CNN ότι οι διαπραγματευτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου, του Κατάρ και του Ισραήλ συμφώνησαν σε βασικά θέματα μιας συμφωνίας για τους ομήρους κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν θα υλοποιηθεί συμφωνία.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανέφερε ότι έως στις 16 Φεβρουαρίου τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια σε 442,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα. Αυτό συγκρινόταν με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια.

Αντίθετα με το πετρέλαιο, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημειώνει μικρή άνοδο 0,65% στα 23,08 ευρώ τη μεγαβατώρα.