Υποχωρεί κάτω από τα 90 δολάρια το πετρέλαιο – Άνοδος για το αέριο

από Team MyPortal.gr
sms

Οι ανησυχίες για τη ζήτηση παγκοσμίως λόγω των κακών οικονομικών στοιχείων στην Κίνα και της πιθανής αύξησης των εμπορικών αποθεμάτων των ΗΠΑ αντιστάθμισαν τους φόβους για την προσφορά από τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και προκαλούν απώλειες στο πετρέλαιο.

Έτσι, η τιμή του Brent υποχωρεί 0,4% στα 89,65 δολάρια ανα βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού σημειώνει πτώση 0,54% στα 84,9 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα καθώς τα οικονομικά στοιχεία που προέκυψαν πίεσαν το επενδυτικό κλίμα, περιορίζοντας τα κέρδη από τις γεωπολιτικές εντάσεις, με το βλέμμα της αγοράς να είναι στο πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν το Σαββατοκύριακο.

Στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, η οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο το α’ τρίμηνο, αλλά αρκετοί δείκτες του Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ακίνητα, των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής, έδειξαν ότι η ζήτηση στο εσωτερικό παραμένει εύθραυστη, επιβαρύνοντας τη συνολική δυναμική.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα περισσότερο από ό,τι αναμενόταν από αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη.

Στη Μέση Ανατολή, η τρίτη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη, για να αποφασίσει σχετικά με την απάντηση στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν, αναβλήθηκε για την Τετάρτη, καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι κοιτούσαν γρήγορες νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης για να αποτρέψουν το Ισραήλ από μια μεγάλη κλιμάκωση .

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θα προκαλέσει δραματικές κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις πετρελαίου στη Βενεζουέλα την Πέμπτη – κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να ενισχύσει τις προμήθειες στην αγορά.

Αντίθετα, το φυσικό αέριο ενισχύεται στο 1,84% και η τιμή ανα μεγαβατώρα κινείται στα 33,75 ευρώ.