Βόρεια Μακεδονία – Εμπρηστικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού: Δικαίωμα μου να αποκαλώ τη χώρα μου «Μακεδονία»

από Team MyPortal.gr
sms

Λίγες μέρες μετά την πράξη της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να αποκαλέσει «Μακεδονία» τη χώρα κατά την ορκωμοσία της, ο νέος πρόεδρος Χρίστιαν Μιτσκόσκι τόνισε πως αποτελεί «ατομικό δικαίωμα του να χρησιμοποιεί τους όρους Μακεδονία και Μακεδονικός και προτρέπει το ίδιο να κάνει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε δε πως «εάν η Ελλάδα θεωρεί ότι παραβιάσαμε (σ.σ. η Βόρεια Μακεδονία) τη Συμφωνία των Πρεσπών ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο. Δεν θα ήθελα να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Κάνω έκκληση για σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας».

Είπε ακόμη πως στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών της χώρας του θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία αλλά στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ή σε ομιλίες αποτελεί ατομικό δικαίωμα του να χρησιμοποιεί τους όρους Μακεδονία και Μακεδονικός και προτρέπει το ίδιο μα κάνει και η ΠτΔ.

«Αν κάποιος περιμένει από το VMRO-DPMNE να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνουμε». Δεν έχουμε καμία πρόθεση να απαντήσουμε στην πολιτική τους δύναμη με τη μετονομασία αυτοκινητοδρόμων και αεροδρομίων ή την κατασκευή μνημείων. Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται στην πολιτική δύναμη, περιμένω να έχουμε άριστες σχέσεις γειτονίας.

Εκτιμώ ότι ως κόμμα (VΜRΟ) αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία. Σε αντίθεση με εκεί, στη Μακεδονία η Συμφωνία είναι μέρος των θεσμών, του συντάγματος και των νόμων. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε και πρόσθεσε «Ας σταματήσουν οι απειλές και οι παρεμποδίσεις. Θέλουμε πολύ καλές γειτονικές σχέσεις με την Ελλάδα».

Ανέφερε επίσης πως προσδοκά  σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.