ΒΕΘ προς Σκρέκα: Στηρίξτε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

από Team MyPortal.gr
sms

Την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και  ενίσχυσης των βιοτεχνικών επιμελητηρίων μέσα από μια σειρά προτάσεων επισήμαναν στον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα ο πρόεδρος Αναστάσιος Καπνοπώλης και τα μέλη της διοικητικής επιτροπής του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Σκρέκας που επισκέφτηκε το ΒΕΘ έγινε αποδέκτης μιας σειράς ζητημάτων που ταλανίζουν τον βιοτεχνικό κόσμο μεταξύ των οποίων: το ενεργειακό κόστος, η δυσκολία εύρεσης εργαζομένων, ακόμη και αν αυτοί δεν είναι εξειδικευμένοι, η δυσκολία εκπαίδευσης σε τεχνικά επαγγέλματα, η έλλειψη ρευστότητας, η δυσκολία ένταξης σε προγράμματα, αλλά και η έλλειψη προγραμμάτων, που είναι προσαρμοσμένα στο μέγεθος των ΜμΕ, τα πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή διασύνδεσης POS με ταμειακές μηχανές κ.α. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, την ώρα που όπως ειπώθηκε δεν υπήρξε μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ζήτημα που επανειλημμένα έχει τεθεί επί τάπητος από την επιχειρηματική κοινότητα. Παράλληλα τέθηκε η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη στήριξης επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ώστε να κρατηθούν στη ζωή.

Στη σημασία της στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, στην ανάγκη δημιουργίας καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας, καθώς και προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούν να επιδοτούνται αυτοί που φυτοζωούν». «Πρέπει να δούμε την αλήθεια. Αν θέλουμε να πάει καλά η χώρα θα στηρίξουμε αυτούς που πάνε καλύτερα επιχειρηματικά. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν» είπε ο κ. Σκρέκας ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των μισθών τόνισε χαρακτηριστικά πως «αυξάνονται οι συνταξιούχοι και μειώνονται οι εργαζόμενοι. Πως θα μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές;». Αναφορικά με το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως μειώνοντας τον,  την επόμενη ημέρα οδηγούμαστε στη μείωση των εσόδων του κράτους.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 150.000 νέες επιχειρήσεις, γεγονός που αναδεικνύει ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θέλουν να επιχειρούν και αναλαμβάνουν το ρίσκο.

Ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού

Στήριξη και κίνητρα για να αναπτύξουν εξαγωγικό προσανατολισμό οι επιχειρήσεις, ζήτησε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, επισημαίνοντας τη σημασία των συνεργειών και συγχωνεύσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΒΕΘ, Στράτος Σαράντου, ο οποίος πρότεινε να υπάρξει μια καμπάνια για τη σημασία και τις προϋποθέσεις επίτευξης συγχωνεύσεων ώστε να μην γίνονται απλά επιδερμικά συζητήσεις για το ζήτημα.

Στη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αργυροχρυσοχοΐας προκειμένου να αποκτήσουν εξωστρεφή προσανατολισμό μέσω εξαγωγών αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων  του ΒΕΘ, Πέτρος Καλπακίδης, ζητώντας παράλληλα για μια ακόμη φορά την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα κοσμήματα.

«Δεν βρίσκουμε εργαζόμενους»  

Το ζήτημα της δυσκολίας εύρεσης εργαζομένων στηλιτεύσαν ο  β´ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάριος Παπαδόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής  πρόεδρος του τμήματος Μεταποίησης, Χρήστος Γκίνης και Χρήστος Μαρμαρινός αντίστοιχα. Όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι στρέφονται προς τον τουρισμό με αποτέλεσμα να μη μπορούν να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις.

«Πρέπει να στραφούμε στα τεχνικά επαγγέλματα» σημείωσε ο κ. Γκίνης, ενώ από την πλευρά του ο οικονομικός επόπτης του ΒΕΘ, Αναστάσιος Λυκάρτσης, υπογράμμισε πως οι νέοι δεν θέλουν να ασχοληθούν με τεχνικά επαγγέλματα φέρνοντας ως παράδειγμα το επάγγελμα του μηχανικού αυτοκινήτου, για το οποίο δεν υπάρχει ενδιαφέρον φοίτησης στις σχολές που λειτουργούν, την ώρα μάλιστα που ο εξοπλισμός που διαθέτουν για την πρακτική των σπουδαστών είναι παλιός και ξεπερασμένος.

Υποβαθμισμένες οι επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη 

Για υποβάθμιση των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη και αργοπορία στην υλοποίηση των έργων υποδομής στην πόλη, μίλησε το μέλος της διευρυμένης διοικητικής επιτροπής του ΒΕΘ, Κούλα Λιοδάκη, η οποία αναφέρθηκε και στη λειτουργία των Επιμελητηρίων ζητώντας την επιστροφή της υποχρεωτικότητας των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον πρόεδρο του ΒΕΘ, αλλά και από την κα. Λιοδάκη  στη δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα βιοτεχνικά επιμελητήρια δεδομένου πως η αγροτική παραγωγή είναι συνδεδεμένη με τη μεταποίηση και κατά συνέπεια με επαγγέλματα που βρίσκονται στους κόλπους του Επιμελητηρίου.