Βαριές απώλειες στην Ασία μετά την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

από Team MyPortal.gr
sms

Στο βαθύ κόκκινο κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν που κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για συγκρατημένη απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση που πραγματοποίησε το προηγούμενο Σάββατο το Ιράν, ωστόσο οι ανησυχίες για διάχυση της κρίσης έχουν και πάλι επανέλθει στο προσκήνιο, οδηγώντας σε άλμα τις τιμές του αργού, με το Brent να επιστρέψει νωρίτερα πάνω από τα 90 δολ. το βαρέλι.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, η ισραηλινή επιχείρηση δεν είχε στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε διάφορες πόλεις, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, ενώ η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ανέφερε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημειώνει βουτιά 2,5%, ενώ ο ευρύτερος Topix χάνει 1,8%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό του Μαρτίου έδειξαν μικρή επιβράδυνση του ετήσιου δείκτη 2,7% από 2,8% τον Φεβρουάριο. Ο δομικός δείκτης έμεινε αμετάβλητος στο 2,6%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει πτώση 1,5%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai χάνει 0,5% και ο CSI 300 των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,8%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας χάνει 1,7%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχωρεί 1%.

Στη Wall Street, οι δείκτες έκλεισαν με μικτά πρόσημα την Πέμπτη, με τον S&P 500 πάντως να συμπληρώνει πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών, στο μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον Οκτώβριο.