Τουρκία: Διακοπή των εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ

από Team MyPortal.gr
sms

Όλες τις εμπορικές συναλλαγές από και προς το Ισραήλ διακόπτει η Τουρκία από την Πέμπτη (02/05), σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ από σήμερα, σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, ωστόσο η Τουρκία δεν το έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 6,8 δισ. δολάρια το 2023, εκ των οποίων το 76% ήταν τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι, η Τουρκία τον περασμένο μήνα περιόρισε τις εξαγωγές 54 προϊόντων (οπλισμό, χάλυβα, μάρμαρα κ.α.) προς το Ισραήλ, λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση στη διμερή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στην Άγκυρα στις 24 Απριλίου, ανέφερε ότι: «δεν διατηρούμε πλέον εντατικές εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ, αυτό τελείωσε».

Το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε τα στοιχεία εξωτερικού εμπορίου στις 30 Απριλίου για το μήνα Μάρτιο, τα οποία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ισραήλ ανήλθαν σε 437 εκατ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές της από το Ισραήλ ανήλθαν σε 167,3 εκατ. δολάρια.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το Ισραήλ κατατάσσεται στη 12η θέση στη λίστα των χωρών στις οποίες η Τουρκία έχει τις περισσότερες εξαγωγές. Στην κατάταξη των εισαγωγών, το Ισραήλ κατέλαβε την 32η θέση το πρώτο τρίμηνο.