Το μήνυμα στη ΝΔ και ο αναγκαίος ανασχηματισμός

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

H πρώτη θέση της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές ευρωεκλογές δεν μπορεί να θεωρείται νίκη, ούτε να δημιουργεί γαλάζια χαμόγελα. Η εκλογική της επίδοση είναι πολύ κάτω, πέντε μονάδες, ακόμη και απο το στόχο που η ίδια είχε θέσει για τις ευρωεκλογές, το 33%.

Η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε ένα ηχηρό μήνυμα τόσο απο παραδοσιακούς ψηφοφόρους όσο και απο κεντρώο ακροατήριο αφενός για ορισμένες κυβερνητικές επιλογές της, αφετέρου για τον τρόπο που κάποιοι, ακόμη και κορυφαίοι, πολιτεύονται.

Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη και κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό καθώς οι εκλογικές επιδόσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κινήθηκαν χαμηλά, δίχως να έχουν δείξει πως αποτελούν σήμερα μια εναλλακτική κυβερνητική δύναμη που αποκτά κοινωνική δυναμική.

Το αν η κυβέρνηση εισέπραξε το μήνυμα θα φανεί απο τις επόμενες κινήσεις της. Ποιες αλλαγές θα επιλέξει να πραγματοποιήσει. Η πρώτη επιβεβλημένη κίνηση ειναι ένας ευρύς ανασχηματισμός. Κάποιοι βοήθησαν στις εκλογές, κάποιοι κρύφτηκαν, κάποιοι αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί, άλλοι όχι, κάποιοι επέδειξαν αλαζονική συμπεριφορά, κάποιοι ήταν συνεργάσιμοι. Ένας ανασχηματισμός που κυρίως θα εκφράσει το όλον της Νέας Δημοκρατίας και πάνω σε αυτό θα δομηθεί και η έκφραση των ανοιγμάτων για να εκπροσωπηθεί και το κέντρο. Όχι όμως το αντίθετο.