Τι θα πει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Διάσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας

από Team MyPortal.gr
sms

Το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη και έτοιμη, αφενός να παρέχει στήριξη στην Ουκρανία, αφετέρου να απαντήσει στις όποιες προκλήσεις από πλευράς της Ρωσίας, αναμένεται να υπογραμμίσει το βράδυ της Δευτέρας (26/2) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της διεθνούς Διάσκεψης που διοργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με θέμα την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή κι ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της.

Σε ό,τι αφορά δε την όποια ενδεχόμενη πρόκληση από την Ρωσία, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως «η Ευρώπη θα πρέπει να δει αυτή την πρόκληση και ως πρόκληση για την στρατηγική της αυτονομία».

Παράλληλα, κατά πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επισημάνει πως άλλη μία πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί στο μέλλον, αφορά και στον καλύτερο συντονισμό προς όφελος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη αποφασίσει τη στήριξη της Ουκρανίας, με ποσό ύψους 50 δισ. Ευρώ. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θα επιμείνει πως αυτό που έχει σημασία, στην παρούσα χρονική στιγμή, είναι η διασφάλιση ότι η στήριξη αυτή θα είναι αποτελεσματική.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη διασφάλισης και της εφαρμογής των κυρώσεων.