Θεσσαλονίκη: Τη Δευτέρα η παρουσίαση της Μελέτης Ανάπτυξης του Μετρό παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη

από Team MyPortal.gr
sms

Τα αποτελέσματα της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης (ΜΑΜΘ), βάσει των οποίων οριστικοποιήθηκε η χάραξη του δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης, με ορίζοντα την εξέλιξη του πολεοδομικού συγκροτήματος μέχρι το 2040, θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα (20/05), σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Καραπάντσειο Πνευματικό Κέντρο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην ημερίδα που διοργανώνει η Ελληνικό Μετρό Α.Ε θα απευθύνει χαιρετισμό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ τις εργασίες έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της πόλης.

Η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι η μεγαλύτερη Γενική Συγκοινωνιακή Μελετητών τελευταίων 24 ετών και την υλοποίησή της ανέλαβε η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. με στόχο τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Σχεδιασμού Μεταφορών για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η περιοχή μελέτης της ΜΑΜΘ περιλαμβάνει το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (ΠΣΘ) και την Περιαστική Ζώνη της, με συνολικό πληθυσμό περίπου 1.000.000 κατοίκων. 

Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της μελέτης πραγματοποιήθηκε:

·        Έρευνα σε 13.000 Νοικοκυριά, επιλεγμένα με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

·        Έρευνα Δεδηλωμένης Προτίμησης των χρηστών του συγκοινωνιακού συστήματος (συνεντεύξεις σε Νοικοκυριά, Κέντρα Δραστηριότητας και Περιοχές Μετεπιβίβασης).

·        Απογραφές και Μετρήσεις στο Κύριο Οδικό Δίκτυο Κυκλοφορίας.

·        Έρευνα Μετακινήσεων Παρά την Οδό με 67.000 συνεντεύξεις οδηγών σε 34 σημεία.

·        Μετρήσεις και Έρευνες στα Δημόσια Μέσα Μεταφοράς που κάλυψαν τόσο τα υφιστάμενα δίκτυα (λεωφορειακό και σιδηροδρομικό) όσο και τους κύριους πόλους συγκέντρωσης μετακινήσεων (Τερματικοί Σταθμοί: ΚΤΕΛ, Σιδηροδρομικός Σταθμός και Αεροδρόμιο).

Το έργο της ΜΑΜΘ ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2023 και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.).

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας