Θεσσαλονίκη: Στο φουλ οι μηχανές των κομμάτων για τις ευρωεκλογές

από Team MyPortal.gr
sms

Του Βαγγέλη Παπαντώνη

Σε προεκλογική τροχιά βρίσκεται η χώρα, όπως άλλωστε και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς στις 9 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές για το 2024.

Τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες, ολοκληρώνοντας τα ψηφοδέλτια τους και βάζουν μπρός τις μηχανές σε ότι αφορά την προεκλογική περίοδο, σχεδιάζοντας δράσεις, ομιλίες αλλά και συγκεντρώσεις.

Η «Π» παρουσιάζει τις προετοιμασίες των κομμάτων στη Θεσσαλονίκη και μιλούν ο πρόεδρος της ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης Ζήσης Ιωακείμοβιτς ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βασίλης Μπουλούκος και ο γραμματέας της ΝΕ Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, Ευριβιάδης Ελευθεριάδης.

 

ΝΔ: Με πρωτοβουλίες θα αναδείξουμε τη βαρύτητα και θα καταδείξουμε τη σημασία των ευρωεκλογών.

Με τις εκλογές να μας χωρίζουν μόλις δύο μήνες η Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, ετοιμάζει ένα πλέγμα ενημερωτικών δράσεων, με καταξιωμένους ομιλητές, μέσω των οποίων θέλει να εξηγήσει στους πολίτες τους λόγους που πρέπει να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου «η πατρίδα μας να συνεχίσει να προχωρά σταθερά, τολμηρά, μπροστά» όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Ζήσης Ιωακείμοβιτς.

Όπως αναλύει, με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ΝΔ Θεσσαλονίκης θα αναδείξει τη βαρύτητα και θα καταδείξει τη σημασία των ευρωεκλογών,. «Σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις και εντάσεις, είναι σημαντικό το νέο ευρωκοινοβούλιο να απαρτίζεται από δυνάμεις του μέτρου, της λογικής και της πολιτικής υπευθυνότητας» δηλώνει ο κ. Ιωακείμοβιτς ενώ προσθέτει : «στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές, τόσο περισσότερο διεκδικητική θα είναι στην Ευρώπη την επόμενη ημέρα, ώστε να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ακόμα μεγαλύτερη στήριξη, ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα, τους αγρότες, την κοινή αμυντική πολιτική».

Το μήνυμα που στέλνει ο κ. Ιωακείμοβιτς προς τους πολίτες και τον κόσμο της ΝΔ είναι η μαζική και δυναμική προσέλευση στην κάλπη και αναδεικνύει τη σοβαρότητα των ευρωεκλογών, ώστε να μην υπάρχει η λεγόμενη χαλαρή ψήφος, ενώ κατέληξε αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο ότι ο κόσμος πρέπει να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές των ανθρώπων που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατι όπως είπε «οι ευρωβουλευτές είναι ο καθρέφτης της Ελλάδας».

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Για μια άλλη Ευρώπη

«Οι ευρωεκλογές είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον όχι μόνο της Ε.Ε γιατί θα κρίνουν αν θα συνεχίσει αυτή να υπάρχει ως πεδίο διεκδίκησης, κατοχύρωσης δημοκρατικών δικαιωμάτων, ελευθεριών, παράγοντας Δημοκρατίας και Ειρήνης αλλά και για το μέλλον της ίδιας της χώρας ,η οποία ασφυκτιά από τα συσσωρευμένα προβλήματα» δηλώνει ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βασίλης Μπουλούκος.

Ο κ. Μπουλούκος εξαπολύει τα βέλη του στην ΝΔ λέγοντας πως η κυβέρνηση ξεπουλάει τα δημόσια αγαθά της Υγείας και Παιδείας με τα απογευματινά χειρουργεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καταργεί στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα και οδηγεί πρώτη φορά μετά την δικτατορία στην καταδίκη ελληνικής κυβέρνησης από το ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου. Προσθέτει πως «Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών αποτέλεσε τελικά και τη θρυαλλίδα των πολιτικών εξελίξεων οδηγώντας στην πρόταση μομφής που κατέδειξε την συνολική ευθύνη όλης της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού» και συνεχίζει «όλα αυτά μαζί με τις συνέπειες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής (ακρίβεια, πληθωρισμός) έχουν κάνει επίκαιρη όσο ποτέ την ρήση του Μάρξ: «η ποσοτική συσσώρευση οδηγεί σε ποιοτική αλλαγή».

Ο κ. Μπουλούκος αναφέρει πως οι ευρωεκλογές έχουν το χαρακτήρα εθνικών εκλογών και πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ευθύνη και καθήκον να συσσωρεύσει την κοινωνική οργή καθώς και να προσδώσει θετικό πρόσημο και προοπτική ώστε ο κόσμος να μην οδηγηθεί σε αποχή είτε σε ακροδεξιές λογικές και πρακτικές.

Όσον αφορά το πρόγραμμα για τις προετοιμασίες του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι» θα οργανώσουμε πολλαπλές δράσεις που στόχο έχουν να φτάσουν τα μηνύματα και οι προτάσεις μας σε κάθε πολίτη για να εμπιστευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρεπει να αναδειχθεί πως υπάρχει εναλλακτική πρόταση μια άλλη αρχιτεκτονική της Ευρώπης όπου η αλληλεγγύη, η συνεργασία, οι προοδευτικές πρωτοβουλίες για τους λαούς της θα είναι το πραγματικό πεδίο στο οποίο θα εργάζονται οι θεσμοί της.

Η διακήρυξη με τους 10 στόχους για την Ευρώπη που δημοσιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, λεει ο κ. Μπουλούκος, είναι σαφής και προχωράει σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία για την ανάδειξη των υποψήφιων του ΣΥΡΙΖΑ μεσω τον προκριματικών εκλογών.

 

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συστρατευθούν μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα.

Όπως δηλώνει ο γραμματέας της ΝΕ Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, Ευριβιάδης Ελευθεριάδης «οι προσεχείς εκλογές, παρόλο που έχουν έναν ευρωπαϊκό χαρακτήρα, θα αποτελέσουν ένα άτυπο δημοψήφισμα επικρότησης ή καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής».

Στην προεκλογική περίοδο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Θεσσαλονίκης θέλει να αναδείξει πέρα από τα κεντρικά ζητήματα ακρίβειας, υψηλών ενοικίων και λογαριασμών, εργασιακής ανασφάλειας και μικρού πραγματικού εισοδήματος,και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Θεσσαλονίκη.

Όπως δηλώνει στην «Π» ο κ. Ελευθεριάδης, «η επιπολαιότητα και η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Θεσσαλονίκη, πρόσφατο παράδειγμα η αναστολή των εργασιών για το FlyOver, αποτελεί για τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Θεσσαλονίκης, το βασικό σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης».

Το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία δύο χρόνια έχει ανοίξει μια από συνεχή διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, εργασιακούς συλλόγους, επιμελητήρια,αλλά και πολίτες και μέλη του κόμματος και δημιούργησε την Ατζέντα Θεσσαλονίκης.

Όπως μεταφέρει ο γραμματέας της νομαρχιακής στην Θεσσαλονίκη για την προσεχή προεκλογική περίοδο θα αναδειχθούν και θα δοθεί έμφαση σε μια σειρά από προβλήματα όπως, «οι υποτυπώδεις υποδομές σε δημόσια έργα, στο χώρο της Υγείας, η έλλειψη σχολικών χώρων και χώρων πρασίνου, η μειωμένη αγοραστική δύναμη των κατοίκων της πόλης, η ανασφάλεια που προκύπτει από την αυξανόμενη εγκληματικότητα».

Ο κ. Ελευθεριάδης στέλνει και το μήνυμα πως «οι εκλογές αυτές, τόσο για την πόλη μας όσο και για τη χώρα, αποτελούν ορόσημο για το αν και με ποιο τρόπο θα υπάρξει αντίβαρο στην ελιτίστικη επιτελική διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 13-4-2024)