Telegraph: Γιατί το Ιράν χτύπησε τώρα το Ισραήλ – Οι σύμμαχοι και οι στρατοί τους

από Team MyPortal.gr
sms

Μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση στη μακρά σύρραξη στη Μέση Ανατολή συνιστά η επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή. Μία επίθεση που, όπως αναφέρει το βρετανικό έντυπο The Telegraph, έγινε σε αντίποινα για το πλήγμα που είχαν εξαπολύσει ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σε προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο υψηλόβαθμων στελεχών των Φρουρών της Επανάστασης, της επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης του Ιράν.

Η ηγεσία του Ιράν είχε απειλήσει με αντίποινα για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο του στην πρωτεύουσα της Συρίας, που προκάλεσε το θάνατο του Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχέντι, εκ των κορυφαίων στρατηγών των Φρουρών της Επανάστασης και αρκετών ακόμη αξιωματικών. Ο Ζαχεντί ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις του Ιράν στη Συρία και στον Λίβανο και σύμφωνα με πληροφορίες συμμετείχε στον «σχεδιασμό και την εκτέλεση» της επίθεσης που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς στο Ισραήλ, στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν άνω των 200. Το Ιράν έχει αρνηθεί σθεναρά οποιαδήποτε εμπλοκή του στην επίθεση της Χαμάς.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, η εξόντωση του Ζαχέντι ήταν η σημαντικότερη υψηλού προφίλ δολοφονία μετά το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη το 2020, κατά το οποίο σκοτώθηκε ο επικεφαλής της επίλεκτης ιρανικής δύναμης Κουντς, υποστράτηγος Κασέμ Σολεϊμανί.

Επίθεση Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο

Από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς το Ισραήλ δέχεται σχεδόν καθημερινά επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο τμήμα του από την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Αν και περιορισμένο σε μεγάλο βαθμό ως τώρα η ανταλλαγή πυρών κατά μήκος των συνόρων καθώς οι δύο πλευρές προφανώς απεύχονται μια διάχυση της σύρραξης, τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ κλιμάκωσε την απάντησή του με επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ πολύ βαθύτερα στον Λίβανο και εναντίον αρκετών ιρανικών στόχων στη Συρία. Αλλά καμία εξ αυτών δεν ήταν τόσο σημαντική όσο εκείνη της 1ης Απριλίου, τόσο αναφορικά με τον στόχο – προξενείο του Ιράν – που επελέγη όσο και αναφορικά με το θύμα της.

Ως επικεφαλής των επιχειρήσεων του Ιράν στο Λίβανο ο Ζαχέντι συναντάτο τακτικά με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην παροχή ιρανικής κατασκευής πυραύλων στην  οργάνωση, ανέφεραν πηγές στην Telegraph.

Στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου ήταν παρών και ο υπαρχηγός του Ζαχέντι, Μοχάμεντ Χαντί Χατζί Ραχιμί, ο οποίος επέβλεπε τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά δυτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η συγκέντρωση στο προξενείο των αξιωματούχων αυτών των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ισραηλινή πηγή στο πρακτορείο Reuters, ήταν «μια πολύ σπάνια ευκαιρία» για το Ισραήλ να εξολοθρεύσει με ένα χτύπημα ορισμένους από τους πιο υψηλόβαθμους διοικητές του υπ’ αριθμόν 1 εχθρού του, «μια ευκαιρία που δεν θα αγνοούσε μια χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση».

Σύμμαχοι Ιράν και Ισραήλ – Σύγκριση στρατών

Λιγοστοί είναι οι σύμμαχοι του Ιράν αναφορικά με τον αριθμό αλλά και την επιρροή τους. Πρόκειται για τη Χεζμπολάχ, τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, τη Συρία και τη Ρωσία, αλλά δεδομένου ότι η Μόσχα είναι ήδη μπλεγμένη στον πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία, είναι απίθανο να διαθέτει εφεδρικά κεφάλαια ή όπλα για να βοηθήσει το Ιράν να αμυνθεί σε επιθέσεις του Ισραήλ. Κατά το δημοσίευμα της Telegraph, εμπορικοί εταίροι του Ιράν, όπως η Κίνα, πιθανότατα θα προτιμήσουν να μείνουν στο περιθώριο εάν ξεσπάσει μια μεγάλη περιφερειακή σύρραξη.

Όσο για το Ισραήλ, υποστηρίζεται από χώρες που διαθέτουν ορισμένους από τους ισχυρότερους στρατούς στον πλανήτη, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Αναφορικά με τη στρατιωτική δύναμη των δύο χωρών, πιστεύεται ότι το Ιράν διαθέτει πάνω από 370.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό, οι περισσότεροι εκ των οποίων στις χερσαίες δυνάμεις. Το Ισραήλ διαθέτει 169.500 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό και 465.000 εφέδρους, οι μισοί εκ των οποίων είχαν ήδη κληθεί στα όπλα μετά την περσινή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν στο μεταξύ γυρίσει στα σπίτια τους.