Τask force στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τα αντιπλημμυρικά έργα – Τριπλό αίτημα Τζιτζικώστα για πόρους, θεσμική αλλαγή και ξεκάθαρες αρμοδιότητες

από Team MyPortal.gr
sms

Στη δημιουργία task force για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας προχωρά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας θέτει ως αίτημα πρώτης γραμμής την αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για αντιπλημμυρικά έργα ταυτόχρονα με την προώθηση θεσμικών αλλαγών αλλά και με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων για το μείζον αυτό ζήτημα.

«Αν δεν ξεκαθαριστούν το θεσμικό καθεστώς και το νομοθετικό πλαίσιο, αν δεν έλθουν προσωπικό και κυρίως πόροι στις περιφέρειες, φοβάμαι πολύ ότι θα αντιμετωπίσουμε εκ νέου φαινόμενα τύπου Θεσσαλίας στη χώρα μας», προειδοποίησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας σήμερα από το βήμα της ειδικής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τζιτζικώστας, τα αιτήματα αυτά έχουν ήδη κατατεθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό σε επίπεδο Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.ΠΕ.). Ειδικά ως προς το θεσμικό σκέλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει η δυνατότητα για ταχύτερη εκτέλεση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αφού με το ισχύον καθεστώς παρατηρείται το παράδοξο ένα έργο να εκτελείται από την περιφέρεια, αλλά να αδειοδοτείται -με μεγάλες καθυστερήσεις- από άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Εξάλλου, και με την ιδιότητά του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει υποβάλει το αίτημα να αυξηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι που κατευθύνονται σε αντιπλημμυρικά έργα, ειδικά στις χώρες του Νότου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος, πάνω από 30 περιοχές σε όλη την Κεντρική Μακεδονία έχουν θωρακιστεί με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.

Αντιπλημμυρικά έργα 120 εκατ. ευρώ

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ώριμες μελέτες για έργα άνω των 120 εκατ. ευρώ, που θα ενταχθούν στο τρέχον ΕΣΠΑ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια, εκπονούνται ήδη άλλες περίπου δώδεκα μελέτες, που αφορούν όλα τα υδατορέματα και κυρίως τα μεγάλα ποτάμια, όπως ο Γαλλικός, ο Αξιός, ο Λουδίας, ο Στρυμόνας κι ο Αλιάκμονας.

Ομάδα ειδικού σκοπού

Η «ομάδα ειδικού σκοπού» αναφορικά με τις παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης αποφασίστηκε έπειτα από την αποδοχή από μέρους της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχετικής πρότασης την οποία κατέθεσε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» Γιάννης Μυλόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Μυλόπουλος, η επιτροπή αυτή θα πρέπει να συντονίσει μια ολιγομελή ομάδα τεχνοκρατών, που θα ιεραρχήσουν τα προβλήματα και θα υποδείξουν μέχρι το καλοκαίρι αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα, αλλά και να καταθέσει στην κυβέρνηση ένα σχέδιο για άμεση κα κατεπείγουσα αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος, ώστε τα αντιπλημμυρικά έργα να προχωρούν στο εξής γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις. «Θα πρέπει να αναζητήσουμε πόρους. Συγχρόνως, δεδομένου ότι ο Αξιός και ο Στρυμόνας είναι διασυνοριακά ποτάμια, η επιτροπή που προτείνουμε θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και τον συντονισμό, ώστε η αντιπλημμυρική θωράκιση να ξεκινήσει από πάνω προς τα κάτω», παρατήρησε ο κ. Μυλόπουλος.

Σε αυτή τη φάση θα συγκροτηθεί μια τετραμελής επιτροπή, στην οποία από την πλευρά της διοίκησης της περιφέρειας θα συμμετάσχει ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας.