Τακτικό μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης εξελέγη η Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ Σοφία Ξενοφώντος

από Team MyPortal.gr
sms

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας της Ευρώπης (Academia Europaea) στην τάξη Κλασικών και Ανατολικών Σπουδών εξελέγη η Αν. Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ Σοφία Ξενοφώντος.

Η κα Ξενοφώντος είναι ένα από τα νεαρότερα τακτικά μέλη της Ακαδημίας, η μόνη γυναίκα κλασική φιλόλογος από την Ελλάδα που εκλέγεται μέλος της Academia Europaea και η πρώτη Κύπρια επιστήμονας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, η οποία γίνεται μέλος της Ακαδημίας όχι μόνο στις κλασικές σπουδές αλλά και σε όλες τις τάξεις των ανθρωπιστικών επιστημών.

Η Academia Europaea ιδρύθηκε το 1988 και είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός, με διακεκριμένους ερευνητές διεθνούς εμβελείας από όλους τους τομείς των επιστημών, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων βραβευθέντων με το Βραβείο Nobel (Nobel Laureates). Το μοναδικό κριτήριο εκλογής είναι η «αποδεδειγμένη επιστημονική αριστεία στο πεδίο του υποψηφίου».

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, συνεχάρη την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ Σοφία Ξενοφώντος, για τη σημαντική διάκρισή της, τονίζοντας «Το γεγονός ότι η εκλογή στην Academia Europaea προκύπτει μετά από πρόταση μελών της Ακαδημίας, αυστηρή κρίση του επιστημονικού έργου του κάθε υποψήφιου και επικύρωση από τα αρμόδια όργανα της Ακαδημίας, επιβεβαιώνει τη διεθνή αναγνώριση της Σοφίας Ξενοφώντος από την επιστημονική κοινότητα και τον σημαντικό αντίκτυπο της έρευνάς της».

Η Πρόεδρος της Ακαδημίας της Ευρώπης, Καθηγήτρια Marja Makarow, συνεχάρη την κα Ξενοφώντος για την επιτυχία της στην ανταγωνιστική εκλογική διαδικασία, μεταξύ 600 υποψηφιοτήτων. Τόνισε ότι το Συμβούλιο της Ακαδημίας επαίνεσε την προσφορά της κας Ξενοφώντος στην προαγωγή της κλασικής και βυζαντινής φιλολογίας μέσω του πρωτότυπου δημοσιευμένου έργου της και της δράσης της στο διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.ae-info.org/ae/Member/Xenophontos_Sophia