Στην Ολλανδία ο Κυρ. Μητσοτάκης: Επαφές με Ρούτε – Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και οικονομία

από Team MyPortal.gr
sms

Στην Ολλανδία βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συναντάται με τον υπηρεσιακό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

O κ. Ρούτε είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ολλανδίας, καθώς ηγείται από τον Οκτώβριο του 2010 σε τέσσερις διαφορετικούς συνασπισμούς. Αυτή τη στιγμή τελεί χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού, αναμένοντας να επιλυθεί το «πολιτικό αδιέξοδο» στη χώρα του για να παραδώσει τα καθήκοντά του στον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας που μετά τη νίκη του Βίλντερς δείχνει να κινείται αρκετά πιο δεξιά.

Μεταναστευτικό, οικονομία και διμερείς σχέσεις θα βρεθούν επί τάπητος. Την επόμενη εβδομάδα, έχουμε εξάλλου και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το τρέχον έτος, με βασικά ακανθώδη ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, όπως το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, η αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ένωσης, η οποία «κολλάει» στη χρηματοδότηση του μεταναστευτικού, αλλά και στη χρηματοδότηση των ταμείων αρωγής για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές.

Η Ελλάδα διεκδικεί πρόσθετους πόρους και για τους δύο αυτούς τομείς, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει θέσει το θέμα μετ’ επιτάσεως όλο το προηγούμενο διάστημα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Βορρά και σε όσες χώρες προωθούν αποκλειστικά τη βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων προς την Ουκρανία: ότι δηλαδή η χώρα μας δεν προτίθεται να συναινέσει εύκολα εάν δεν υπάρξει μία «λύση-πακέτο» που θα αυξάνει παράλληλα τον προϋπολογισμό της Ένωσης και για το μεταναστευτικό και για τις φυσικές καταστροφές.

Τέλος, πρόσθετη σημασία στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ρούτε αποκτά και το γεγονός ότι – σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ – ο Μαρκ Ρούτε έχει εμμέσως εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του επόμενου Γενικού Γραμματέα του NATO και, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, φαίνεται ότι έχει τη στήριξη σημαντικών ηγετών κρατών-μελών.