Σοβαρές καταγγελίες για δημοτική επιχείρηση στο δήμο Ωραιοκάστρου – “Όλα στο φως” από τον Π. Τσακίρη

από Team MyPortal.gr
sms

Λίγες μόλις ημέρες μετά την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης Ωραιοκάστρου ο Δαμιανός Ιωσηφίδης προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Ιωσηφίδης, ο οποίος προέρχεται από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης και ανέλαβε θέση ευθύνης μετά από σχετική πρόταση του δημάρχου Π. Τσακίρη, έθεσε σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας του υδροδοτούμενου (από γεωτρήσεις) πληθυσμού των δύο δημοτικών ενοτήτων Μυγδονίας και Καλλιθέας.

Ο κ. Ιωσηφίδης είχε αναλάβει πριν λίγο καιρό την προεδρία της δημοτικής επιχείρησης με τον πρώην πρόεδρο Ν. Παπαδόπουλο να αναλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου. Ωστόσο, ο δημοτικός σύμβουλος της «Πολιτεία με Όραμα» και γιος του πρώην αντιδημάρχου Καθαριότητας Κ. Ιωσηφίδη, τον περασμένο μήνα επικαλούμενος προσωπικούς λόγους δήλωσε την παραίτησή του από τη θέση αυτή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΩ αναφέρθηκε στο σοβαρό, όπως χαρακτήρισε, θέμα με τον καθαρισμό των δεξαμενών νερού αλλά και στις υδροκλοπές, θέμα το οποίο είχε αναδείξει και ο πρώην δήμαρχος Α. Γαβότσης. Όπως είπε ο κ. Ιωσηφίδης «ο καθαρισμός των δεξαμενών γίνεται εμπειρικά από τους ιδιώτες με τους οποίους η δημοτική επιχείρηση έχει κάνει σύμβαση για τη συντήρηση των δικτύων της ύδρευσης και της αποχέτευσης».

Ο πρώην πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα των υδροκλοπών τόνισε ότι υπάρχουν ολόκληροι οικισμοί χωρίς υδρόμετρα. «Όπως είχε πει και ο κ. Γαβότσης προεκλογικά, υπάρχει υδροκλοπή περίπου 400.000 ευρώ (τον χρόνο) ενώ οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί ανέρχονται στο 70%», είπε ο κ. Ιωσηφίδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα του βιολογικού καθαρισμού ο οποίος, όπως είπε, υπολειτουργεί και δέχεται βοθρολύματα.

Διαχειριστικό έλεγχο στις δημοτικές επιχειρήσεις ζήτησε ο Π. Σκαρλάτος
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «αν.α.σ.α» Παντελής Σκαρλάτος ζήτησε να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος από ελεγκτές δημόσιας διοίκησης στις δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου σε βάθος χρόνου. Ο κ. Σκαρλάτος τόνισε ότι με γνώμονα την νομιμότητα, τη διαφάνεια, και σεβόμενοι τα χρήματα των δημοτών μας η παράταξη του δεν θα επιδείξει καμία ανοχή στην ανομία. Ο ίδιος μάλιστα έδωσε περιθώριο στη διοίκηση του δήμου 15 ημερών προκειμένου να ζητήσει διαχειριστικό έλεγχο από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση θα το πράξει η δημοτική του παράταξη.

Απαντώντας στην πρόταση του κ. Σκαρλάτου ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης τόνισε ότι θα πρέπει να έρθουν όλα στο φως.

Διοικητικό και πολιτικό το θέμα
Το myportal.gr επικοινώνησε με πρώην δημοτικούς συμβούλους προηγουμένων διοικήσεων οι οποίοι εκτιμούν ότι ο διαχειριστικός έλεγχος δεν θα αγγίξει την καρδιά του προβλήματος καθώς αυτό είναι περισσότερο διοικητικό – πολιτικό παρά θέμα λογιστικών εγγραφών και διαχείρισης.