Σωκράτης Φάμελλος: “Το επιτελικό κράτος του κ.Μητσοτάκη αποδεικνύεται αδύναμο και χωρίς ετοιμότητα”

από Team MyPortal.gr
sms

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

“Ο κ. Μητσοτάκης τον Ιούλιο δήλωσε ετοιμότητα της πολιτείας για τις πυρκαγιές και διαψεύστηκε πλήρως”, επισημαίνει στην “Π” ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στις μεγάλες καταστροφές απο τις δασικές φωτιές του καλοκαιριού.

Σε ότι αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου σήμερα ξεκινάει το διαρκές συνέδριο, δηλώνει πως “πρέπει να αλλάξουν πολλά στην εσωτερική μας δημοκρατία και στην επιτελικότητα των οργάνων μας. Και δεν αρκεί μόνο η εκλογή Προέδρου, αλλά απαιτούνται συλλογικές λύσεις”.

Ο κ. Φάμελλος μιλάει για τη ΔΕΘ αλλά και τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, τονίζοντας πως “ενα από τα μεγάλα ελλείμματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η παρουσία του στην αυτοδιοίκηση”.

 

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η αυλαία της ΔΕΘ. Ποια θα είναι φέτος η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και ποιες προτάσεις θα θέσετε για τη Θεσσαλονίκη;

Η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα τροποποιήσει τα χαρακτηριστικά της κεντρικής ομιλίας μας στη ΔΕΘ, όμως οι προτάσεις μας για την οικονομία αλλά και για τη Θεσσαλονίκη θα κατατεθούν με σαφήνεια.

Στην οικονομία απαιτείται αλλαγή στρατηγικής και αναπτυξιακό σχέδιο. Η επιδοματική πολιτική του κ.Μητσοτάκη, ως αντίδοτο στην αισχροκέρδεια που καλπάζει, αλλά και το τέλος της δημοσιονομικής ευελιξίας, δεν δίνουν προοπτική ούτε στο ΑΕΠ, ούτε στο εισόδημα.

Το επιτελικό κράτος του κ.Μητσοτάκη αποδεικνύεται αδύναμο, χωρίς ετοιμότητα, όπως φάνηκε στις πυρκαγιές, στο δυστύχημα των Τεμπών, στην επιδρομή Κροατών ακροδεξιών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Όμως η αισχροκέρδεια στα καύσιμα, στο ρεύμα και στα τρόφιμα συνεχίζεται με ένταση και πλήττει όλη την κοινωνία.

Απαιτείται ισχυρή πολιτεία και σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Με αλλαγές στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιακή και κλιματική προσαρμογή και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Απαιτείται και μία νέα ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη. Το κυκλοφοριακό έμφραγμα του flyover στην περιφερειακή θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην πόλη, καθώς άλλα έργα είχαν προτεραιότητα και δεν υπάρχει κυκλοφοριακός σχεδιασμός. Η πρώτη τετραετία Μητσοτάκη αφήνει δυσμενείς επιπτώσεις: Αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθυστέρηση του Μετρό για 4 χρόνια, πάγωμα των μεγάλων έργων (ανάπλαση ΔΕΘ,  μουσείο Ολοκαυτώματος, γήπεδο ΠΑΟΚ, στρατόπεδο Κόδρα, οργάνωση βιομηχανικής περιοχής Καλοχωρίου), κατάργηση του Φορέα Θερμαϊκού Κόλπου και κυρίως του Διαμετακομιστικού Κέντρου (logisitics).

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ξεκάθαρη πρόταση για τη Θεσσαλονίκη με λύσεις στις ανάγκες των πολιτών και της οικονομίας αλλά νέες προτάσεις για το Ρυθμιστικό Σχέδιο και την μητροπολιτική διακυβέρνηση, τον χωροταξικό σχεδιασμό, την ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

 

Που εντοπίζετε ευθύνες στη φετινή διαχείριση των πυρκαγιών; Τι διαφορετικό προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;

Ο κ. Μητσοτάκης τον Ιούλιο δήλωσε ετοιμότητα της πολιτείας για τις πυρκαγιές και διαψεύστηκε πλήρως. Για τις φυσικές καταστροφές δεν αρκούν τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Οι φετινές πυρκαγιές είχαν τραγική εξέλιξη, τεράστια καμμένη έκταση σε σχέση και με τις άλλες χώρες, δεκάδες θύματα, καταστροφή μοναδικών οικοσυστημάτων (Δαδιά, Πάρνηθα) κινδύνεψαν πόλεις, νοσοκομεία και στρατόπεδα, ανατινάχτηκε αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο!

Η κυβέρνηση με ευθύνη της άφησε 3.600 κενές θέσεις στην Πυροσβεστική, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας χωρίς οργανόγραμμα, τον Νόμο Πολιτικής Προστασίας του 2020 ανενεργό, δεν απορρόφησε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία, ενώ δεν προχώρησε ούτε τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε θεσμοθετήσει σχέδια πρόληψης των πυρκαγιών και ενίσχυσης δασικών υπηρεσιών, πυροσβεστικής και πολιτικής προστασίας, που πάγωσε ο κ.Μητσοτάκης. Απαιτείται και στους τρεις τομείς στελέχωση, ισχυρή χρηματοδότηση και ενίσχυση της πολιτείας. Χωρίς δυνατή πολιτεία η κοινωνία και το περιβάλλον είναι σε ανασφάλεια.

Τα νέα χαρακτηριστικά της κλιματικής κρίσης επιτάσσουν να προχωρήσουμε σε νέο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, νέες αντιπυρικές και διαχειριστικές μελέτες για τα δάση, σχέδια πυροπροστασίας για τους οικισμούς, ενώ πρέπει να ολοκληρωθεί το πλαίσιο προστασίας για τις περιοχές Natura 2000 που καρκινοβατεί εδώ και μία τετραετία.

Σήμερα ξεκινάει το διαρκές συνέδριο και σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε ο εσωκομματικός διάλογος που θα έπρεπε; Τι πρέπει να γίνει για την ανάταξη του κόμματος;

Η αιφνίδια αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, η θερινή περίοδος αλλά και το σοκ της εκλογικής ήττας, έχουν περιορίσει τον διάλογο που είχαμε ανάγκη για επεξεργασία των απαραίτητων αλλαγών. Όμως μέχρι το έκτακτο συνέδριο του Νοεμβρίου έχουμε τη δυνατότητα να αποφασίσουμε για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την πολιτική του πρόταση.

Χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα μεταρρυθμιστικό και οικολογικό, που θα είναι κόμμα της κοινωνίας και όχι της κομματικής γραφειοκρατείας, δημιουργικό, εξωστρεφές, σε σύνδεση με την κοινωνική και οικονομική λειτουργία και με παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα, τους θεσμούς και τις συλλογικότητες. Πρέπει να αλλάξουν πολλά στην εσωτερική μας δημοκρατία και στην επιτελικότητα των οργάνων μας. Και δεν αρκεί μόνο η εκλογή Προέδρου, αλλά απαιτούνται συλλογικές λύσεις.

 

Ποιος είναι ο στόχος του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές;  Θα βγει πολιτικό μήνυμα;  Θέλετε να στείλετε μήνυμα στην κυβέρνηση και με ποιο αποτέλεσμα θα φθάσει αυτό;

Ένα από τα μεγάλα ελλείμματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η παρουσία του στην αυτοδιοίκηση. Και είναι κρίσιμο εφόσον η αυτοδιοίκηση επηρεάζει την ποιότητα ζωής των πολιτών και πολλές λειτουργίες του κοινωνικού κράτους.

Από την άλλη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδυναμώνει την αυτοδιοίκηση, την μετατρέπει στο φτωχό χέρι του κράτους και σε χώρο αναπαραγωγής των εξυπηρετήσεων και του συστήματος εξουσίας. Έτσι περιορίζονται οι πρωτοβουλίες που πάνε μπροστά τις τοπικές κοινωνίες.

Εμείς θέλουμε ισχυρή, καλύτερη και προοδευτική αυτοδιοίκηση, που να βελτιώνει τη ζωή των πολιτών. Για τον λόγο αυτό επιδιώκουμε να αναδειχθούν σε θέσεις αιρετών ενεργοί πολίτες με ισχυρό αυτοδιοικητικό και προοδευτικό λόγο και έργο, που θα εργαστούν για την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόοδο του τόπου τους, χωρίς εξαρτήσεις. Και να μπορούν να αρθρώσουν ισχυρή φωνή απέναντι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και εξυπηρέτησης συμφερόντων του κ.Μητσοτάκη που αναμένεται να συνεχιστεί στο νερό, στις συγκοινωνίες, στα απορρίμματα, στην ανακύκλωση και σε πολλούς άλλους τομείς.

Για τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Χρειαζόμαστε νέο πολιτικό κεφάλαιο και ισχυρή αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη από τη ΝΔ και την κυβέρνηση.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 2-9-2023)