Σχέδιο «Θεσσαλονίκη» για το ΠΑΣΟΚ στη μάχη της δεύτερης θέσης

από Team MyPortal.gr
sms

Του Σταύρου Αλχατζίδη

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό», λέει το παλιό σύνθημα του κόμματος που για χρόνια συντροφεύει τους φίλους του. Αν θέλαμε πάντως να το παραφράσουμε, ως προς την σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος θα μπορούσε εύκολα να πούμε πως: «Το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό». Και αν τα καταφέρει μάλιστα να φέρει και τη δεύτερη θέση στο κόμμα στις ευρωεκλογές θα αποτελεί τεράστια επιτυχία…

Δεν είναι συνηθισμένο να υπάρχουν εννιά συν δύο υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τη Θεσσαλονίκη ή με ισχυρούς δεσμούς με την πόλη. Ωστόσο όλα έχουν την εξήγηση τους.

Εδώ και πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το νομό Θεσσαλονίκης ως προς την αυτοδιοίκηση. Ακόμη και τις ημέρες των μονοψήφιων ποσοστών διέθετε και εξακολουθεί να διαθέτει δύο δήμους (Νεάπολης – Συκεών και Θέρμης).

Μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές προστέθηκαν ακόμη δύο ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο δήμος Καλαμαριάς, δηλαδή οι μεγαλύτεροι σε πληθυσμό δήμοι του νομού. Για να μη προσθέσουμε και τα στελέχη του που συμμετέχουν σε διοικήσεις άλλων δήμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Χριστίνα Αλίρη που είναι υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος, αλλά και αντιδήμαρχος στο δήμο Ωραιοκάστρου εκλεγμένη  με τον συνδυασμό του Νεοδημοκράτη Παντελή Τσακίρη.

Κάπου εκεί προσθέτουμε και το εργατοϋπαλληλικό κέντρο Θεσσαλονίκης στου οποίου τη διοίκηση βρίσκεται για πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Το σχέδιο

Φυσικά και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποφάσισε τιμής ένεκεν να χρησιμοποιήσει τόσα πρόσωπα από τη Θεσσαλονίκη. Ούτε το έκανε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, Διαφορετική είναι η στόχευση του.

Βλέποντας την κυβερνητική παράταξη να παρουσιάζει φθορά στη Θεσσαλονίκη στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ πιστεύουν πως μπορούν να προσελκύσουν πολλούς από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Και το βασίζουν αυτό στο, ότι πιο εύκολα θα μετακινηθούν προς το κέντρο, παρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή στα δεξιά της Νέας  Δημοκρατίας.

Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων κυρίως Αθήνας και Θεσσαλονίκης αποτελούν τα τελευταία χρόνια τη βασική πηγή άντλησης ψηφοφόρων για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Και αυτούς θέλει να επαναπροσεγγίσει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτούς που έχασε και τα τελευταία χρόνια γιατί έχουν μετακινηθεί προς τη Νέα Δημοκρατία.

Ο στόχος λοιπόν είναι οι  23.638 ψήφοι των εθνικών εκλογών στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης και οι 17.571 ψήφοι της Β΄ περιφέρειας Θεσσαλονίκης να γίνουν πολύ περισσότερες.

 

Το ψηφοδέλτιο

Η ισχυρή εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται έντονα στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.  Αρχικά είχαν ανακοινωθεί οι: Χριστίνα Αλίρη, Σάκης Αρναούτογλου, Θοδωρής Ζαγοράκης, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Στεφανία Τανιμανίδου, Μαρία Σαμαρά – Οικονόμου και Κώστας Χρυσόγονος. Στη συνέχεια προστέθηκαν οι Κωνσταντίνα Αδάμου και ο Νίκος Ξυλούρης.

Οι συν δύο όπως αναφέρονται στην αρχή του κειμένου είναι η Κατερίνα Πλέσια – Ευσταθοπούλου, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, αλλά από το 2017 ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Επίσης ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης διατηρεί εξαιρετικά ισχυρούς δεσμούς με την πόλη, αφού για 15 χρόνια ήταν καθηγητής στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τη «μερίδα του λέοντος», πάντως κατέχει η Αττική αφού 14 είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που προέρχονται από το νομό, ενώ η Κρήτη από την οποία κατάγεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, διαθέτει 4 υποψήφιους ευρωβουλευτές.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 27-4-2024)