Ρόμπερτ Φίσκ: “Η δημοσιογραφία δεν είναι επάγγελμα γραφείου…”

από Team MyPortal.gr
sms

Η δημοσιογραφία – αυτό που πρέπει να είναι η δημοσιογραφία- δεν είναι σενάριο ταινίας… Αν δεν το θέλει κανείς πολύ , αν δεν είναι αποφασισμένος να έρθει σε ρήξη με τους εκδότες, τους αρχισυντάκτες του, προκειμένου να μεταφέρει ακριβώς όπως ο ίδιος είδε τις αλήθειες του θέματος του, ε, τότε ας κάνει άλλη δουλειά. Ας γίνει δακτυλογράφος δελτίων τύπου, δικηγόρος, υπάλληλος γραφείου…”

Ο 74χρονος Ρόμπερτ Φισκ , πολυβραβευμένος Βρετανός δημοσιογράφος , ενεργός και σήμερα ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας-ιστοσελίδας «Independent», στη Μέση Ανατολή για περισσότερα από τριάντα χρόνια και “πρωταγωνιστής” της εμβληματικής ταινίας “«Τhis is not a movie» του 22ου φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που πραγματοποιείται διαδικτυακά, ήταν ο βασικός προσκεκλημένος της χθεσινοβραδινής -πρώτης στη διάρκεια της διοργάνωσης διαδικτυακής live συζήτησης που εξελίχθηκε σε..masterclass δημοσιογραφίας και παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές.

Ο Ρόμπερτ Φίσκ είναι ο “πρωταγωνιστής” της ταινίας “This is not a movie” που προβάλλεται στο φεστιβάλ. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Καναδός Γιούνγκ Τσανγκ, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ (“Αυτό δεν είναι ταινία”) διάρκειας 108 λεπτών.Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής τον Ρόμπερτ Φισκ επί το έργον, καθώς καταγράφει τα γεγονότα , από το Μπέλφαστ της δεκαετίας του 70 -όταν αρχιζε την καριέρα του , ως τη Μέση ανατολή, αλλά και στη Βοσνία, το Ιράκ…

“Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει οσμωτική σχέση μεταξύ δημοσιογράφων και εξουσίας. Αλληλο-τρέφονται. Εάν προδώσουν αυτήν την οσμωτική σχέση, θα αποβληθούν από το χώρο του Τύπου. Όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τους άλλους δημοσιογράφους”.

πηγή: ΑΜΠΕ, Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ