Ράλι» στο πετρέλαιο: Αυξήθηκε κατά 3 δολάρια το βαρέλι μετά την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

από Team MyPortal.gr
sms

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 3 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή ως αντίδραση στις αναφορές ότι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν αεροπορική βάση στην πόλη Ισφαχάν, στο Ιράν, προκαλώντας ανησυχίες ότι ο εφοδιασμός με πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να διαταραχθεί.

Τα συμβόλαια αναφοράς εκτινάχθηκαν πάνω από 3 δολάρια και στη συνέχεια υποχώρησαν ελαφρώς. Στις 05:00 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωναν άνοδο 2,63 δολάρια ή 3% στα 89,74 δολάρια το βαρέλι. Το πιο ενεργό αμερικανικό συμβόλαιο West Texas Intermediate σκαρφάλωσε 2,56 δολάρια ή 3,1% στα 84,66 δολάρια ανά βαρέλι.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ABC News επικαλέστηκε Αμερικανό αξιωματούχο που δήλωσε ότι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στο Ιράν.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε ότι ακούστηκαν εκρήξεις σε ένα αεροδρόμιο στην ιρανική πόλη Ισφαχάν, αλλά η αιτία δεν ήταν άμεσα γνωστή. Αρκετές πτήσεις εκτράπηκαν πάνω από τον ιρανικό εναέριο χώρο, μετέδωσε το CNN.

Οι αναφορές έχουν προκαλέσει ανησυχία ότι το Ισραήλ έχει απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε μια επίθεση αντιποίνων μετά από μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Συρία. Τα περισσότερα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους καταρρίφθηκαν πριν φθάσουν στο ισραηλινό έδαφος, με ελάχιστες ζημιές και απώλειες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την αντίδραση του Ισραήλ στις επιθέσεις ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις 13 Απριλίου. Το πριμ γεωπολιτικού κινδύνου στις τιμές του πετρελαίου είχε υποχωρήσει αυτή την εβδομάδα λόγω της αντίληψης ότι τυχόν ισραηλινά αντίποινα στην επίθεση του Ιράν θα μετριαστούν από τη διεθνή πίεση.

Όσον αφορά την παγκόσμια προσφορά αργού πετρελαίου, η Βενεζουέλα έχασε μια βασική άδεια των ΗΠΑ που επιτρέπει στο μέλος του ΟΠΕΚ να εξάγει πετρέλαιο στις αγορές παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης κυρώσεις στο Ιράν, ένα άλλο μέλος του ΟΠΕΚ, με στόχο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος του μετά την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους της χώρας στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι κυρώσεις στο Ιράν, ωστόσο, εξαιρούν την πετρελαϊκή του βιομηχανία.